Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Obama pomohl Reflexu ve sporu o „Rathův knírek“

  19:36
Ve stejný čas, kdy začal soud řešit sport s hejtmanem Davidem Rathem a časopisem Reflex, otiskly americké noviny fotku Baracka Obamy s knírkem typickým pro Adolfa Hitlera. Americký prezident ale nikoho nežaluje. Ve starých demokraciích jsou politici na takovou satiru zvyklí.

David Rath na titulní straně Reflexu | foto: Reflex

I tak by se dalo s trochou nadsázky pojmenovat to, co se stalo minulý týden ve čtvrtek, kdy probíhalo v Praze u soudu přelíčení, v němž David Rath, středočeský hejtman a poslanec, zažaloval společenský týdeník Reflex. Politikovi vadí, že ho magazín znázornil v koláži podobné Adolfu Hitlerovi.

Charlie Chaplin ve filmu DiktátorČasopis Rathovu inkriminovanou titulní stránku zveřejnil na začátku února letošního roku. Politik ČSSD na ní byl znázorněn jako postava podobná Adolfu Hitlerovi a Charliemu Chaplinovi, jak u soudu řekl šéfredaktor listu Pavel Šafr.

Koláží časopis mimo jiné reagoval na Rathův výrok o tom, že nacistické zbrojení před druhou světovou válkou představuje recept na řešení hospodářské krize.

Rath se cítí uražen

Podle Ratha karikatura snížila jeho pověst, urazila část jeho příbuzných, kteří přišli kvůli rasovým zákonům Třetí říše o život, a žádá omluvu. Soud byl nakonec odročen na říjen, protože v projednávané věci chce vyslechnout soudce Tomáš Novosad i samotného žalovatele, a to hodlá zřejmě učinit až po volbách, které proběhnou ve dnech 9. a 10. října.

Jenže skoro ve stejný den, kdy v Praze probíhal proces s časopisem Reflex, objevila se ve Spojených státech karikatura prezidenta Baracka Obamy s přimalovaným hitlerovským knírkem (u nás byla zveřejněna v pátečních Hospodářských novinách), protože odpůrci Obamovy zdravotnické reformy provokují slogany jako Obama je Velký bratr, Socialismus přerozděluje chudobu nebo Obama se učil u Hitlera.

Barack Obama si kvůli zdravotnické reformě vysloužil přirovnání k Hitlerovi.

Obama, jak slíbil, chce, aby byli v USA všichni lidé zdravotně pojištěni (zdravotní pojištění nemá asi 47 milionů Američanů), a proto kromě privátních pojišťoven prosazuje zřízení státem provozované pojišťovací instituce.

Odpůrci tvrdí, že se Obama učil u Hitlera a že pojištění pro všechny povede k tomu, že to bude v Americe jako v Rusku či v Německu za Hitlera. To je důvod, proč se objevily ve Spojených státech karikatury současného prezidenta připomínající někdejšího vůdce Německa.

Obama nikoho nežaluje

Rozdíl je v tom, že Barack Obama, ač by dle rasových zákonů jako míšenec původem ve Třetí říši rovněž neobstál, pokud víme, žádnou žalobu na autora plakátu nechystá.

Důvod je prostý: ve starých demokraciích, jaké jsou ve Velké Británii či ve Spojených státech, byla cenzura zrušena v 17., respektive v 18. století. Na rozdíl od nás, kde byla poprvé zrušena v roce 1989 (nepočítáme-li pár týdnů v roce 1848 a v roce 1968).

Politici si tam zvykli, že pro ně platí jiná pravidla než pro občany: za moc, jako za všechno, co člověk v řádné společnosti získá, se platí, a ta cena je často vysoká, což si naši politici neumějí připustit. Naopak - chtějí být jako v minulém režimu zvláštně hájeni. Politik v demokracii mimo jiné ztrácí soukromí.

V USA je například nahráváno každé slovo, které prezident pronese ve své pracovně, a desítky let je to archivováno (stále je pod drobnohledem či je špehován, jak říká expremiér Topolánek). A za to, že je ho všude vidět, si z něj občané pochopitelně dělají legraci: jeho častá frekvence v médiích a způsob jeho vystupování odhalí politikovy slabiny a s nimi humor pracuje.

Mohamed se nesmál

Připomeňme si, co se stalo před časem, dne 30. září 2005, při zveřejnění karikatur Proroka a jak jsme tehdy reagovali. Dánský list JyllandsPosten publikoval dvanáct karikatur Mohameda, který měl mimo jiné na hlavě turban s bombou a hořící roznětkou.

Karikatury Mohameda

Karikatury reagovaly na rostoucí muslimský terorismus a vyvolaly velké protesty v celém arabském světě, které vyvrcholily vyhlášením trestu smrti nad kreslířem.

Velká část naší kulturní veřejnosti se po zveřejnění kreseb, stejně jako ostatní státy (a tiskoviny) v Evropě a v USA, za redakci postavila s tím, že šaría, muslimské právo, nemůže platit v naší civilizaci, kde platí svoboda slova.

Muslimové jsou totiž přesvědčeni, že posměch odsvěcuje, že ironie je subverzivní a představuje blasfemii, znevažování. Podle orientální historie nikdo nikdy neslyšel Mohameda nahlas se smát. Vždycky byl až tragicky vážný.

Kdybychom tedy odsuzovali koláž v Reflexu, znamenalo by to, že nepatříme do naší civilizace, že se neumíme sami sobě vysmát. Zatím se žalobou na Reflex z pravidel naší civilizace vyřazuje jen sám David Rath.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Na Majálesu zasahovali těžkooděnci. Lidé se bouřili

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž byste potřebovali...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...