Nový plán: do sjezdu ČSSD smír v koalici

  • 485
Nechat vychladnout "horké hlavy". S posledním pokusem, jak urovnat spor mezi premiérem Grossem a šéfem lidovců Kalouskem, a tím zachránit koaliční vládu, přišli vyjednavači sociální demokracie a KDU-ČSL. Kalousek chce Grossovu demisi kvůli podnikání jeho ženy. Koalice bude jednat dnes v 17 hodin.

PŘÍLOHA:
Vládní krize:
- varianty vývoje
- rozložení sil poslanců

Plán, o kterém dnes budou jednat špičky vládních stran, počítá s tím, že by protivníci složili zbraně alespoň do březnového sjezdu ČSSD.

"Bylo by korektní, aby o tak vážné věci, jako je případný odchod lidovců z vlády a následná podpora naší menšinové vlády komunisty, rozhodl právě sjezd," míní poslanec a zároveň ekonomický poradce premiéra Jan Mládek.

Lidovci jsou v takovém případě ochotni vyjít ČSSD vstříc. "Chápeme, že sociální demokraté potřebují určitý časový prostor, aby se s tím dokázali vypořádat," říká první místopředseda KDU-ČSL Jan Kasal, jeho strana však zároveň stále trvá na Grossově demisi. To, že Šárka Grossová ukončí společný projekt s Libuší Barkovou podle KDU-ČSL nestačí.

Odklad prosazovali někteří členové vedení obou stran. "Věřím, že dojde k dohodě, obě strany ještě ustoupí," tvrdil šéf poslanců ČSSD Michal Kraus.

Dokonce i šéf lidovců Miroslav Kalousek naznačil, že má připravenou jinou variantu řešení, než dosavadní nekompromisní požadavek Grossovy demise. Podrobnosti svých plánů neprozradil.

Zdaleka ne všichni politici chtějí odkládat verdikt: poslanci ČSSD, kteří v úterý o vládní roztržce jednali, se rozdělili na "horké hlavy" a "pragmatiky". Ti první žádají "vyhazov" lidovců z vlády. "I kdyby se Miroslav Kalousek omluvil, jsem si jist, že za měsíc dva přijde s něčím dalším," míní Jaromír Schling.

ČSSD rozlítila Kalouskova věta o prostituci
Jako rozbuška totiž působila na ČSSD Kalouskova věta, že "předseda vlády je napojen na příjmy z pochybného podnikání včetně pravděpodobných příjmů z prostituce".

"To je výrok, na který se nezapomíná," řekl poslanec ČSSD Antonín Macháček. "Jednat se musí rychle a rázně," přesvědčoval kolegy kritik koaliční vlády - místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

Naopak "pragmatici" v jeho straně se snažili přesvědčit kolegy, že uzavření smíru s lidovci je nutné, protože pořád je to přece jen "nejméně špatné řešení". I přesto se Zdeňku Koudelkovi podařilo do oficiálního stanoviska poslaneckého klubu prosadit větu, že "ČSSD bude podporovat vládu sociální demokracie i v případě odchodu KDU-ČSL z vlády".

Původně se měli tři lidovečtí ministři rozhodnout právě do středy, jestli chtějí zůstat v Grossově vládě, anebo z ní odejít. Pak by odešla z vlády i Unie svobody. "US-DEU se nebude podílet na žádné vládě, která bude vládnout s podporou komunistů," odmítl šéf strany Pavel Němec zůstat ve vládě pouze s ČSSD po úterním jednání vedení strany. - více zde

Premiér Stanislav Gross (uprostřed) po jednání koaličních špiček na zámku v Kolodějích. (20. prosince 2004)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video