Filip Slovák, který před nedávnem zachránil život novorozence nalezeného v...

Filip Slovák, který před nedávnem zachránil život novorozence nalezeného v mrazivém počasí na ulici. (16. 3. 2018) | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

V mrazivém šeru viděl dětskou hračku. Nebyla to panenka, ale odložené dítě

  • 63
V minulých týdnech teploty klesaly hluboko pod bod mrazu. Právě v takovém počasí našel Filip Slovák v Praze u neobydleného domu šestitýdenní dítě. Kojenec měl na sobě jen lehké tričko a bez pomoci by dlouho nepřežil. „Šel jsem zrovna z práce, když jsem zahlédl něco na zemi. Nejdřív mě napadlo, že je to panenka,“ popsal situaci Slovák.

Jakmile třiatřicetiletý podnikatel pochopil, že jde opravdu o dítě, zareagoval spontánně. Sám má totiž doma dvouměsíčního kojence. „Rozběhl jsem se k němu a vyzkoušel jsem, jestli reaguje. Protože byl jeden stupeň nad nulou, rychle jsem ho vzal do náručí a běžel s ním domů. K bytu jsem to měl naštěstí jen minutu,“ vypráví.

Doma Slovák zavolal na tísňovou linku a oznámil, co se stalo. „Byl jsem ze všeho trochu vyklepaný a rady paní z dispečinku mi velmi pomohly,“ zdůraznil. 

Za několik málo minut přijela záchranná služba a chlapečka odvezla. „Ta situace pro mě byla velmi vypjatá. Šel jsem zrovna za rodinou a asi si umíte představit, jak to vypadalo, když doma máte malé dítě a přinesete další,“ říká už s lehkým úsměvem záchrance.   

Z pokusu o vraždu dítěte podezírají policisté jeho matku. Zatím ji nezadrželi, protože odletěla do zahraničí (podrobnosti najdete v tomto článku).

O dítě se chce starat babička

O nalezence se nyní starají pracovnice sociálně-právní ochrany dítěte. Okamžitě však o něj projevila zájem babička, která požádala o svěření chlapce do své péče. Muž, který dítě našel a zachránil, byl v pátek oceněn čestnou plaketou policejního ředitelství hlavního města Prahy.

Žena odložila kojence u domu a odletěla z Česka, venku byl jeden stupeň

S odstupem času vidí Slovák, který kojence na ulici našel, situaci jako silně emotivní. „Na jednu stranu na to vzpomínám rád. Na druhou stranu - ta představa, že by se něco podobného stalo mému dítěti, je strašná,“ uvažuje Slovák. Chlapce pak už neviděl. 

„Ale vím, že je v pořádku a zdravý. To je pro mě nejdůležitější. Budu velmi rád, když se za rok, za dva dozvím, jak se má,“ uzavírá Slovák. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video