Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nezvonil jsem klíči, abych pak šel s komunisty, tvrdí primátor Kajnar

  23:59aktualizováno  19. října 15:36
Dosavadní primátor Ostravy Petr Kajnar slaví spolu se sociální demokracií volební úspěch. Většinu však nezískali a musí hledat koaličního partnera. Tím by podle Kajnara měla být ODS. S ní se chce zaměřit třeba na zlepšení ovzduší. Za brzdu současného stavu města považuje nedostatek investorů.

Petr Kajnar | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Sociální demokrat Petr Kajnar hledá po volbách koaličního partnera, ve vedení Ostravy by mu nejvíce vyhovovali občanští demokraté. "ODS je demokratická strana s řadou zkušených lidí, pokračovat s ní v koalici vnímám jako rozumnou variantu," řekl v chatu se čtenáři iDNES.cz.

Důvod je jednoduchý, na první pohled pozitivní výsledek sociální demokracie má jednu slabinu - ČSSD získala v Ostravě celkem dvacet jedna z padesáti pěti mandátů. V závěsu za ní skončila právě ODS se ziskem dvanácti křesel. "Pokud bychom měli 60 procent, pak bychom koaličního partnera nehledali," dodává primátor.

Podle něj se při řešení komunálních problémů nedá ohlížet na to, zda jsou strany levicové nebo pravicové. O spolupráci s komunisty má však Kajnar jasno. "Galerie, chodník nebo stadion nejsou ani oranžové ani modré. Klíči jsem ale nezvonil, abych pak spolupracoval s komunisty," uvedl v rozhovoru se čtenáři Kajnar.

Proti sociální demokracii přitom vedla ODS donedávna agresivní volební kampaň. "Agresivní a lživou kampaň ODS vedl Ostravák, jejich kampaň doposud v Ostravě neměla obdoby. Politika zase o něco zvulgárněla," stěžuje si Kajnar na hnutí Ostravak.cz, které překvapivě porazilo tradičně silné komunisty a na záda dýchalo i ODS.

Odpovědi na otázky čtenářů čtěte ZDE

Několik týdnů staré uskupení lékařů, podnikatelů a ekonomů získalo přes 15 procent hlasů, a může se tak stát významným koaličním partnerem (více čtěte zde).

Primátor však s hnutím příliš nepočítá. Podle něj stojí za jeho zformováním podnikatel Lukáš Semerák, který je zároveň oficiálním sponzorem parlamentní kampaně Věcí veřejných. "Model vzniku je obdobný jako v Praze. Napřed časopis Pražan, pak kandidátky s cílem dostat se do parlamentu a na radnice," popisuje Kajnar.

"Problém těchto 'rychlokvašek' je ten, že nemají jakoukoli strukturu, stranický systém, stanovy, nejsou registrovány jako politické partaje a přesto mohou sehrát významnou úlohu ve městech. Neříkám, že zavedené demokratické strany nemají chyby a chyb se nedopouštějí, nicméně mají tradici," vysvětluje důvody, proč hnutí Ostravak.cz za koaličního partnera nechce.

Primátor Ostravy Petr Kajnar se raduje z volebního výsledku. Nejspíše bude další čtyři roky primátorem.

Pokud se Kajnar domluví s ODS, jak zamýšlí, zůstane Ostravak.cz v opozici. "Asi tedy budeme díky tomu mimořádně harmonickému manželství ČSSD a ODS v opozici," rýpla si jednička na kandidátce Ostravaka Eva Schwarzová.

Bez čistého ovzduší investory nepřitáhneme

Kajnar má už pro svou funkci primátora připraveno hned několik plánů, zaměřit se chce hlavně na rozvoj města. "Ostrava má největší potenciál rozvoje ze všech regionů v ČR, v minulých letech jsme byli mezi dvaceti ze tří set nejvíce se rozvíjejících regionů v EU," řekl čtenářům Kajnar.

Přiznává však, že zapotřebí bude nejprve přitáhnout kvalitní investory do oborů s vysokou přidanou hodnotou, mezi ně řadí například podporu vzdělání a výzkumu. Zelenou má dostat i zkvalitnění místní kultury a sportu.

"Do kraje potřebujeme přivést zhruba 150 miliard korun, abychom vyrovnali životní úroveň EU. Největší brzda rozvoje je momentálně špinavé ovzduší, nepůjdou sem investoři a tedy ani lidé," vysvětluje primátor základní nedostatky Ostravy, které bude muset změnit.

KDO JE PETR KAJNAR

Narodil se 28. ledna 1956 v Ostravě. Je devátým primátorem města Ostravy. Zvolen byl za ČSSD jako druhý primátor města Ostravy za tuto stranu od roku 1990. Do funkce prvního muže magistrátu se dostal v listopadu 2006 díky dohodě s ODS, která sice v komunálních volbách zvítězila, ale nedokázala složit jinou koalici. Její lídr, Lukáš Ženatý, se stal prvním náměstkem primátora.
Podobně jako jeho předchůdce i Kajnar hájí kontroverzní projekt na území bývalé koksovny Karolina. Proslul také některými kontroverzními výroky, např. že "stromy do centra města nepatří" nebo že "knihovna je dnes v době internetu přežitek".
Kajnar vystudoval Vysoké učení technické v Brně, obor technická kybernetika.V roce 1989 zakládal Občanské fórum v Ostravě. Je podruhé ženatý, má čtyři děti. Jeho dcera z prvního manželství Zuzana je herečka.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Na Majálesu zasahovali těžkooděnci. Lidé se bouřili

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Chceme osvobodit Haiti, říká šéf gangu. Je na seznamu nejhledanějších lidí FBI

30. dubna 2024  20:16

Stíhá jej haitská policie, je na seznamu deseti nejhledanějších lidí americké FBI a OSN na něj...

Hackeři nabourali web běloruské KGB. Zveřejnili udání a nabídky, i z Česka

30. dubna 2024  20:16

Hackeři sympatizující s opozicí proti autoritářskému režimu běloruského prezidenta Alexandra...

Antivax fanatik rozhodne. Kennedy je klíčem k volbám, uškodit může všem

30. dubna 2024

Premium Robert F. Kennedy Jr. je přehlíženým kandidátem v boji o Bílý dům. Syn někdejšího senátora a...

I na čarodějnice padaly rekordy. Nejtepleji bylo severně od Prahy

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  19:46

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...