Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zdravotnictví dostane méně, než chtělo. Stačí to, konejší lékaře ministr

  10:41
Jen necelou polovinu z požadovaných 4,3 miliardy korun navíc pro zdravotnictví získal ministr Svatopluk Němeček (ČSSD) na odvodech státu pro příští rok. Přesto je podle něj finanční situace resortu stabilizovaná. Podle lékařů však peníze nestačí na slíbený růst platů.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček | foto:  Petr Topič, MAFRA

Němečkův tým nabral i zpoždění v přípravě zákonů, hlavně protikuřáckého, o neziskových nemocnicích a vzdělávání lékařů a sester. Kritická slova o „černých dírách“ neutichla ani po té, co v září začala platit transparenční novela, která má zlepšit kontrolu nad toky zdravotnických peněz.

Finanční situace resortu je podle ministra stabilizovaná. Oproti loňsku daly zdravotní pojišťovny na péči o 2,8 procenta víc, téměř 240 miliard korun, a příští rok plánují zhruba 250 miliard. Všeobecná zdravotní pojišťovna už druhý rok plní rezervní fond, pojišťovny platí včas. Podle nemocnic a ambulancí ale platí málo, na slíbený růst platů to prý nestačí.

Platy ve zdravotnictví

Letošní navýšení platů i mezd se týká lékařů, sester i dalšího zdravotnického personálu. Celkový průměr se zvýšil ze 28 734 korun v prvním pololetí roku 2014 na 30 557 za prvních šest měsíců letošního roku. U lékařů a zubních lékařů se zvedl z 57 772 na 63 028 korun. Všeobecné sestry a porodní asistentky si polepšily o šest procent, z 26 527 na 28 073 korun. Lékařské odbory opakovaně připomínají, že v příjmech lékařů je zahrnuto velké množství přesčasových hodin.

Platy řešil ministr i ve druhém roce v čele resortu. Od ledna stouply platy ve státních nemocnicích o pět procent, v akciových společnostech rostly pomaleji nebo vůbec. Další pětiprocentní růst má být od ledna 2016. Odbory trvají na deseti procentech (více zde), chtějí to vyjednat ještě během roku.

Na rychlejší růst platů resort podle Němečka nemá, nárůst odvodů státu nestačí. Žádal proto měsíční platbu za osobu zvýšit z 845 korun na 904, dostal 870 korun. Odbory varovaly, že z nemocnic odcházejí lékaři i sestry kvůli platům a přetěžování. Některá nemocniční oddělení omezují provoz a hrozí zavírání celých nemocnic.

Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO), který vyšší růst odvodů odmítá, stále nehospodaří resort transparentně. Dokládá to audity čerpání evropských dotací na přístroje do nemocnic, jež ukázaly pochybení za 300 milionů korun. Evropská komise za to strhla 78,5 milionu korun. Podle Němečka tak nízká stržená částka dokazuje, že nákupy předražené nebyly.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) i Němeček Babišovu kritiku odmítli. Podle Němečka je nyní zdravotnictví pod takovým rentgenem, jako není žádná jiná oblast financovaná z veřejných peněz. Další transparentností podle ministra peníze nepřitečou.

Krokem k transparentnosti je podle Němečka transparenční novela, podle níž musí zdravotní pojišťovny zveřejňovat smlouvy a nesmějí platit jiným firmám za nábory. Nákupy drahých přístrojů do nemocnic schvaluje přístrojová komise na ministerstvu, chystají se centrální nákupy.

Lékařská komora: bez zvýšení mezd budou doktoři odcházet

Podle premiéra za sedm procent HDP poskytuje české zdravotnictví péči srovnatelnou se zeměmi, které na ně dávají mnohem víc. Kvalita je na úkor platů zdravotníků. Ty by podle premiéra měly růst rychleji, aby české zdravotnictví bylo schopno konkurovat a sestry a lékaři neodcházeli. Premiér proto podporuje další zvyšování odvodů státu.

Prezident lékařské komory Milan Kubek varoval, že pokud zdravotníkům příjmy nestoupnou, odchodů přibude a poskytování zdravotní péče se zhroutí. Situaci resortu zhoršuje podle něj i to, že se zákony buď vůbec nepřijímají, nebo přijímají s velkým zpožděním.

Ministerstvo vysvětluje zpoždění složitostí hledání správného řešení a tím, že v připomínkovém řízení chce vypořádat všechny připomínky. Protikuřácký zákon schválila vláda počátkem června, Poslanecká sněmovna se jím začala zabývat až v prosinci. Spor je hlavně o zákaz kouření v restauracích, podle průzkumu si ho přeje 78 procent občanů.

Sestry v soukromých zařízeních berou méně

Letos nabrala zpoždění i příprava zákona o neziskových nemocnicích, který zaručí stejné odměny ve státních i soukromých nemocnicích. Nyní sestry v soukromých nemocnicích mají o 6 000 korun nižší plat než ve státních. Chystaný zákon také zaručí neziskovým nemocnicím smlouvy s pojišťovnami. Soukromé nemocnice to vidí jako diskriminaci, obávají se, že při rušení nemocnic budou první na řadě.

Chystaný zákon o vzdělávání lékařů, rovněž zpožděný, sníží počty atestačních oborů, vycházet budou univerzálnější lékaři. Část vzdělávání se přesune do menších nemocnic, vyřeší se tak prý zčásti nedostatek lékařů. Připravované změny ve vzdělávání sester mají přispět k tomu, aby v nemocnicích nechyběly.

Letos vláda na Němečkův návrh schválila plán strategických investic, do sedmi nemocnic by do roku 2020 mělo plynout přes deset miliard korun. Postup investic ale bude záviset na možnostech státního rozpočtu.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Na Majálesu zasahovali těžkooděnci. Lidé se bouřili

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž byste potřebovali...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...