V Česku vznikne Národní sportovní agentura, o její vedení se bude ucházet i bývalý hokejový reprezentant Milan Hnilička

V Česku vznikne Národní sportovní agentura, o její vedení se bude ucházet i bývalý hokejový reprezentant Milan Hnilička | foto:  Dan Materna, MAFRA

V Česku vznikne Národní sportovní agentura. Zeman schválil novelu zákona

  • 14
V Česku vznikne Národní sportovní agentura, která převezme od ministerstva školství sportovní agendu včetně dotací. Vznik agentury prosadila vládní koalice ve Sněmovně s pomocí KSČM a KDU-ČSL přes veto Senátu. Novelu zákona, která vytvoření agentury umožní, ve čtvrtek podepsal prezident Miloš Zeman.

Nový úřad bude přitom podle kritiků znamenat nárůst byrokracie a financování sportovních organizací nezlepší. Česká unie sportu naopak vytvoření agentury uvítala.

Iniciátorem novely zákona o podpoře sportu je bývalý hokejový brankář a poslanec vládního hnutí ANO Milan Hnilička. O vedení agentury se bude ucházet. Podle odpůrců si zákon napsal sám pro sebe a bude mít rozsáhlé a nekontrolované pravomoci. Hnilička tuto kritiku odmítl.

Předseda agentury bude jmenován vládou na návrh premiéra a bude muset mít nejméně pětileté zkušenosti v řídící funkci ve sportu. Má mít stejný plat jako ministr, na rozdíl od požadavků na jiné představitele centrálních úřadů by mohl být členem Parlamentu. Podle kritiků by to však mohlo být v rozporu se zákonem o střetu zájmů a služebním zákonem.

Bude si také moci sám jmenovat dva místopředsedy a patnáct členů Národní rady pro sport jako svého poradního orgánu.

Vznikne Národní sportovní agentura, poslanci těsně přehlasovali Senát

Hlavním úkolem agentury, která má mít 80 zaměstnanců, z nichž 30 převezme z ministerstva školství, je vytvoření nového systému státní podpory sportu. Podle průzkumu České unie sportu nemá většina z téměř 7500 klubů a jednot peníze na činnost, na nábor dětí a na kvalifikované trenéry.

Kvůli složitosti dotačních programů mají kluby potíže s žádostmi o peníze. Letos je v kapitole ministerstva školství na sport vyčleněno sedm miliard korun, což je o 1,5 miliardy korun víc než loni.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video