Na elektřinu i na naftu

Obyvatelé Zlína a Otrokovic si ještě pořádně nezvykli na nové nízkopodlažní trolejbusy, které se začaly objevovat na linkách městské dopravy na konci listopadu loňského roku. Jsou zvláštní tím, že mají i dieselagregát a dokáží jezdit při výpadku elektrického proudu nebo zcela mimo trolejové vedení.

A už je tu další novinka: V pátek 11. února ráno pracovníci Dopravní společnosti Zlín - Otrokovice sundali z plošinového vagonu na nádraží Zlín střed další nízkopodlažní trolejbus - tentokrát však kloubový. Od pondělí nebo úterý bude jezdit mezi oběma městy na lince číslo 2.

„Je to trolejbus s označením Tr25. Jde o první vyrobený vůz tohoto typu. Už se s ním mohli svézt cestující v Ústí nad Labem, v Českých Budějovicích a v Brně. My jej budeme v našem provozu zkoušet asi deset dnů,“ uvedl ředitel dopravní společnosti Josef Kocháň.

Kromě toho, že je nově dovezený trolejbus delší a pojme víc cestujících, jsou jeho vlastnosti prakticky shodné s krátkou verzí Tr24, kterou už lidé na Zlínsku od konce loňského roku znají. I tento kloubový trolejbus dokáže jezdit mimo trakční vedení nebo při výpadku proudu. Sám také sjel z železničního vagonu.

„Velkou předností těchto trolejbusů je jejich unifikace,“ oceňuje ředitel Kocháň. Tento hybridní trolejbus je vlastně autobus z Karosy Vysoké Mýto, který dostává ve Škodě Plzeň elektrickou výzbroj. Vysoké procento součástek a náhradních dílů je stejných. Pokud by se dopravní společnosti v budoucnu podařilo sestavit svůj vozový park výhradně z těchto typů trolejbusů i autobusů, znamenalo by to zjednodušení jejich údržby i úsporu nákladů.

„Zařazujeme kloubový nízkopodlažní trolejbus na linku 2, která vede kolem nemocnice. Chceme tak vyjít  vstříc starším a nemocným lidem, kteří tam častěji cestují,“ vysvětlil Josef Kocháň. Nízkopodlažní vozidla v městské dopravě se už podle něj v celé republice stávají běžným standardem. Tento trend se nevyhne ani Zlínu. Už nyní má dopravní společnost nízkopodlažní téměř všechny autobusy.

První nízkopodlažní kloubový trolejbus Tr25 přijel na plošinovém železničním vagonu do Zlína.

Dělníci uvolňují trolejbus na plošinovém vagonu.

Za chvíli už bude trolejbus na plošinovém vagonu volný.

Řidič se připravuje k odjezdu.

První kloubový nízkopodlažní trolejbus Tr25, který má také dieselagregát k jízdě mimo trolejové vedení, odjíždí z plošinového vagonu a míří do ulic Zlína.


Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Video