Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

K protestu jsem se připletl náhodou, hájí se děkan VŠE Ševčík. Zváží rezignaci

  14:01aktualizováno  15:41
Děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze Miroslav Ševčík popírá, že by se na sobotní protivládní demonstraci pokusil s ostatními demonstranty násilně vniknout do budovy Národního muzea. V prohlášení uvedl, že byl u budovy náhodou a snažil se pomoci demonstrantovi, kterému ublížil policista. Rektor VŠE Petr Dvořák jej vyzval k rezignaci. Ševčík uvedl, že ji zváží.
Miroslav Ševčík

Miroslav Ševčík | foto: Anna Boháčová, MAFRA

Ševčík obvinil policii z brutality horší než za sametové revoluce. Proti jeho slovům se ohradila i jeho fakulta. V pondělí VŠE vydala Ševčíkovo vyjádření, ve kterém uvádí, že se po diskuzi s kolegy a kolegyněmi z fakulty rozhodl nepřijmout opakované nabídky na vystoupení na demonstraci Česko proti bídě.

„Stejně tak jsem na této demonstraci nijak aktivně nevystupoval. Přibližně od 15:10 hodin jsem byl v restauraci v ulici V jámě na setkání s rodinnými příslušníky a známými. Odtud jsem odešel kolem v 17:20 hodin přes Václavské náměstí směrem k metru stanice Muzeum,“ popsal Ševčík.

Demonstrace Česko proti bídě svolala neparlamentní strana Právo Respekt Odbornost (PRO) vedená Jindřichem Rajchlem. Děkan po události tvrdil, že chování policie „je horší než Palachův týden v roce 1989“.

V nynějším prohlášení pak popsal, co situaci předcházelo: v horní části Václavského náměstí jej údajně požádal o pomoc neznámý člověk zraněný v obličeji s tím, že toto zranění mu způsobili policisté z řad těžkooděnců na schodech Národního muzea.

Muž tvrdil, že nezná policistovo identifikační číslo, ale dokázal by ho poznat. Ševčík jej poté společně s dalšími dvěma účastníky odvedl na schody Národního muzea. Dodal, že netušil, co se tam předtím odehrávalo.

„Dneska je již naprosto zřejmé a jasné, že covid-19 byl uměle vytvořen. Byl vytvořen v podobě biologické zbraně a ukazuje se, že na tom má podíl to, že Spojené státy zakázaly tady tento výzkum v laboratořích přímo na území Spojených států a spolupodílely se a financovaly tento výzkumný projekt právě v té Číně, kde zmizel“.

Ševčík v pondělí ve Sněmovně

„Pokusil jsem se vyjednávat s členy antikonfliktního týmu a velitelem policistů. Ve chvíli, kdy jsem ze schodů Národního muzea odcházel, začali příslušníci Policie ČR přítomné, včetně mě, ze schodů vytlačovat. V tomto momentě jsem byl vyfotografován fotoreportérem a tato fotografie byla následně zveřejněna,“ hájil se v prohlášení.

Dodal také, že nechtěl vstoupit do budovy Národního muzea ani strhávat jakékoli vlajky vyvěšené na ní. S tímto úmyslem k budově totiž přišlo několik stovek protestujících. Policie jim v tom však zabránila a zadržela osmnáct lidí.

„Důrazně se ohrazuji proti interpretaci mé přítomnosti na schodech v inkriminované době takovými úmysly a opakuji, že jsem byl veden pouze snahou pomoci zraněnému člověku, který mě o tuto pomoc požádal,“ dodal. Podle svých slov dlouhodobě odsuzuje jakékoliv násilí i případný útok na Národní muzeum.

Akademický senát žádá rezignaci

Ševčíkovo vyjádření přišlo den poté, co se od jeho chování VŠE distancovala. „Vystupování děkana Národohospodářské fakulty je za hranou dlouhodobě a včerejší vystoupení nebylo výjimkou. Ačkoli si to pan děkan myslí, nelze oddělit jeho soukromé názory a činy od faktu, že zastává veřejnou funkci,“ napsala v neděli mluvčí školy na Twitteru.

Demonstranti se dobývali do Národního muzea. V poutech skončilo 18 lidí

Akademický senát VŠE pak v pondělí vyzval otevřeným dopisem Ševčíka k odstoupení. „Vaše porušování pravidel (...) nás nejen znepokojuje, ale považujeme to i za neakceptovatelné chování u vysoce postaveného akademika. Vaše chování má dopady na životy jak současných studentů, tak absolventů ve smyslu negativních reakcí ze strany širší veřejnosti,“ uvádí studující v dopise.

„Ti lidé přišli normálně na veřejné prostranství. Byl jsem svědkem brutálního zásahu proti jednomu člověku, kterému rozbili pusu, na několik lidí zaklekli. Jsem šokován, že se něco takového může dít v České republice a zrovna před Národním muzeem,“ řekl Ševčík před budovou.

Urážky Fialy i Evropské unie

Ševčík na protivládních demonstracích vystupuje opakovaně. Loni Ševčík vystoupil na dvou protivládních demonstracích 3. a 28. září na Václavském náměstí v Praze, které organizovali Jiří Havel a Ladislav Vrábel.

Tehdy opakovaně urážel předsedu vlády Petra Fialu: „Byl jsem vyzýván, abych byl slušný, ale to, co jsem teď slyšel, musím konstatovat, že Fiala je hňup. Fialo, nejsem žádný ruský troll. Byl jsem dřív, než ti, který protestoval proti ruské okupaci, ještě dávno před listopadem 89. Fialo, nezasloužíš si vést tuto republiku...“ uvedl v úvodu projevu.

Doplnil, že lidé musejí být „velmi obezřetní proti různým ideologickým směrům, které k nám přicházejí z takzvaného Západu, který Západem vlastně, no vyspělou společností, už bohužel povětšinou ani není“. Ohrazoval se také proti „ideologii z Bruselu, respektive z Německa přes Brusel“.

Rektor VŠE Dvořák jeho chování opakovaně kritizuje. „Forma vystoupení i osobní útoky, které docent Ševčík na demonstraci pronesl, jsou pro mne nepřijatelné a rozhodně nepovažuji za vhodné, aby se takto děkan fakulty na veřejnosti vyjadřoval,“ uvedl tehdy Dvořák pro server iROZHLAS.cz.

Ševčík musí vysvětlit účast na demonstraci. Jedná za hranou, zlobí se VŠE

Případná možnost odvolání děkana rektorem je však podle mluvčí VŠE Věry Koukalové kvůli vysokoškolskému zákonu problematická. „Senát Národohospodářské fakulty až na výjimky stojí za svým děkanem, takže oni sami ho neodvolají,“ řekla mluvčí. Případné odvolání děkana rektorem by podle mluvčí bylo proti vysokoškolskému zákonu a mohlo by vést k soudní při. „Takže řešíme nějaké jiné cesty,“ dodala.

Pochybný děkan

Ekonoma a politika Miroslava Ševčíka, který je expertem hnutí Trikolora, zvolil akademický senát znovu děkanem národohospodářské fakulty jednomyslně vloni v dubnu, navzdory dlouhodobé kritice jeho vystupování. Rektor VŠE Petr Dvořák jmenoval Ševčíka v polovině června, funkce se ujal na začátku července. Média při jeho zvolení poukázala na některé jeho kontroverzní výroky.

Například o cestě premiéra Petra Fialy za ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským vloni v březnu po začátku ruské invaze na Ukrajinu do Rusy obléhaného Kyjeva Ševčík v CNN Prima News prohlásil, že šlo o PR akci.

Ševčíka v roli děkana kritizoval například senátor Václav Láska. Ten jej nazval „velkou ostudou celé VŠE“. Vyčetl mu například vydírání studentů VŠE a zlehčování současného chování Ruska na Ukrajině. Ševčík kritiku kolem svého znovuzvolení označil jako „lživou kampaň“. Proti znovuzvolení Ševčíka vznikla i petice.

Vyhrožuje zničením a vydírá, vytkli Ševčíkovi. Se*e mě, přisadil si Láska

Student VŠE Jakub Kuneš pak v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že Ševčík například na přednáškách tvrdí, že Ukrajina nese vinu na tom, že ji napadlo Rusko. K Ševčíkovu chování se na sociální síti vyjádřil i historik Petr Blažek. Popsal údajný osobní zážitek, kdy mu děkan Národohospodářské fakulty VŠE měl agresivně vyhrožovat po telefonu, podle Blažka kvůli tomu, že veřejně připomenul Ševčíkovu komunistickou minulost.

Ševčík v pořadu 360° připomněl, že nikdy neřekl, že ruskému prezidentovi věří. Rovněž řekl, že k válečným konfliktům má odpor. Na otázku senátora Lásky, kdo zavinil masakr civilistů v ukrajinské Buči, odpověděl, že neví, zda masakr již byl prošetřen. „Musí být potrestán kdokoliv, kdo to zavinil. Jestli to zavinili oni (ruská armáda), tak ať jsou potrestáni. Jednoznačně,“ zhodnotil Ševčík.

Ševčík čelí kritice opakovaně

Ševčík vedl Národohospodářskou fakultu VŠE už dvě volební období v letech 2010 až 2018. Tehdy mimo jiné čelil několika studentským protestům. Na jednom z těchto protestů v roce 2013 někteří studenti například tvrdili, že kvůli děkanovi odcházejí z fakulty kvalitní učitelé. „Dlouhodobě odcházejí z fakulty, řekněme v posledním půlroce, z fakulty nejkvalitnější pedagogové, kteří, máme pocit, že mají největší přínos pro naše studium. A oni jako hlavní důvod uvádějí špatnou pracovní atmosféru, kterou vytváří pan děkan a jeho nejbližší spolupracovníci,“ řekla tehdy agentuře ČTK studentka Hana Marie Smrčková.

Ševčíkovo působení ve funkci děkana podle médií kritizovali i někteří vyučující, obviňovali ho z likvidace jeho oponentů a z údajného neetického vystupování vůči studentům a akademikům. Za jeho praktiky ho část akademické obce kritizovala. Tuto záležitost projednával Akademický senát VŠE.

V minulosti byl Ševčík opakovaně přistižen při nebezpečné jízdě. V roce 2014 jel v protisměru po dálnici D5 s použitím modrého majáku. Vzhledem k hromadné nehodě byla dálnice neprůjezdná. Po půl hodině čekání připevnil na auto modrý maják a jel v protisměru odstavným pruhem. Později to zdůvodnil snahou o záchranu spolujezdkyně, které se udělalo špatně a potřebovala urgentní převoz do nemocnice.

Ševčíka vyloučili z Liberálního institutu. Nechoval se jako slušný liberál

V roce 2012 Ševčík uvedl, že je skeptický v otázce udržení eurozóny a eura. Poukazoval na neblahé důsledky dotování Řecka. Evropskou unii obvinil z přílišného socialismu a podléhání politiků zájmové lobby.

Ševčík byl v letech 1985 až 1989 členem KSČ. V roce 1989 spoluzakládal Liberální institut, byl jeho ředitelem a předsedou správní rady. V roce 2013 byl ze všech funkcí odvolán členskou schůzí a z organizace vyloučen, důvodem mělo být zásadní selhání při řízení Liberálního institutu.

Na Ševčíkovu komunistickou minulost a spolupráci s vojenskou rozvědkou v letech 1987-1988 upozorňovala i internetová petice, která vznikla jako protest proti jeho znovuzvolení. Autorem petice je podle dostupných informací absolvent FPH VŠE, Adam Blišťan. Absolvent Ševčíkovi ale nejvíce vyčítá jeho výroky z posledních let, třeba o šéfovi BiS Michalu Koudelkovi.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  12:34

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

OBRAZEM: Ruská destrukce z výšky. Drony vyfotily bombardovaný Časiv Jar

2. května 2024  12:31

Měsíce neochabujícího ruského dělostřeleckého bombardování zdevastovaly Časiv Jar, strategické...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  12:22

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici komplikuje od rána nehoda nákladního vozu a...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59,  aktualizováno 

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...