Mirek Toplánek si podle ODS platí dovolenou v Toskánsku sám.

Mirek Toplánek si podle ODS platí dovolenou v Toskánsku sám. | foto: AHA!

Mirek Topolánek si pobyt v Itálii platí ze svého, tvrdí ODS

  • 260
Bydlení ve vile v Toskánsku i výlety na jachtě si předseda ODS Mirek Topolánek platí sám. Na tiskové konferenci to v úterý oznámil první místopředseda David Vodrážka. "Loď i dům si pan předseda pronajal. Hradí to ze svých prostředků a je to jeho soukromá dovolená," řekl Vodrážka.

Reagoval tak na fotografie, které jako první zveřejnil bulvární deník AHA!. Je na nich zachycen Topolánek během své dovolené na toskánském ostrově Monte Argentario ve společnosti své partnerky Lucie Talmanové, synů Nicolase a Tomáše a také lobbisty a svého velkého přítele Marka Dalíka.

Informace, že si Dalík pořídil v Toskánsku dům a jachtu, přitom kolují v zákulisí už dlouho. Deník AHA! proto zveřejněné fotografie Topolánka s Dalíkem na jachtě a ve vile v Monte Argentario považoval za důkaz, že vlivný lobbista skutečně vlastní rozsáhlý majetek v Itálii.

"Nevlastním dům ani loď v Itálii. Na vše mám řádné doklady o pronájmu," napsal včera MF DNES Dalík.

Ten je v Česku majitelem několikamilionového bytu na pražských Hradčanech a ve Špindlerově Mlýně. K tomu jezdí drahými sportovními vozy.

Jak si přitom Dalík na tento svůj majetek vydělal, není jasné. O jeho podnikání a příjmech se ví jen málo. Účetní uzávěrku své jediné firmy New Deal Communications zveřejnil naposledy před čtyřmi lety. Jisté však je, že bohatnout začal až poté, co se z jeho přítele Mirka Topolánka stal vlivný politik – předseda ODS a později premiér.

Lodě kotví v jednom přístavu


Topolánek s Dalíkem však nebyli na toskánském ostrově sami. Trávil tu dovolenou i exministr průmyslu Milan Urban z ČSSD. Ten si vyjel rovněž na jachtě, nikoliv však s Dalíkem, ale s Vladimírem Johanesem.

Tedy s mužem, který je důležitým lobbistou energetického gigantu ČEZ směrem k politikům. Předsedá také dozorčí radě firmy Škoda Praha, která spadá do skupiny ČEZ.

Na luxusní jachtě zde do třetice brázdil vody Středozemního moře i exministr dopravy za ODS Aleš Řebíček. Všechny tři lodě kotvily vedle sebe v přístavu Santo Stefano.

Celá parta politiků a lobbistů má blízko k energetickému gigantu ČEZ. Tedy firmě, která teď vydělá desítky miliard korun díky novému zákonu o emisních povolenkách, jejž čeští zákonodárci před pár dny definitivně schválili.

Johanes je hlavním lobbistou ČEZ. Urban spoluautorem zmíněné povolenkové předlohy.

Dalík, Topolánkova spojka na byznys, se chlubí přátelstvím s šéfem ČEZ Martinem Romanem. Jezdí spolu třeba lyžovat. S Romanem se dobře zná i Topolánek. Všichni ale svorně popírají, že by jejich dovolená byla odměnou za "malou domů" pro ČEZ.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video