Rok střídání stráží na postu ministra. Prymula v křesle vydržel 38 dní

  • 11
Letošní rok se nese ve znamení koronaviru. Více než kdy jindy se právě kvůli nemoci mluvilo o ministrech zdravotnictví. Letos se ve vedení resortu vystřídali rovnou tři muži. Po rezignaci Adama Vojtěcha nastoupila do čela ministerstva tvář první vlny epidemiolog Roman Prymula. Jeho působení nemělo dlouhé trvání a po 38 dnech kvůli „vyšehradské“ kauze odstoupil. Nahradil jej dětský hematolog Jan Blatný.

Ministerstvo zdravotnictví ČR

Adam Vojtěch: v úřadu od prosince 2017 do září 2020

„Dobré ráno, dámy a pánové, po důkladném zvážení aktuální situace jsem se rozhodl, že odstoupím z funkce ministra zdravotnictví České republiky. Panu premiérovi jsem již předal svou rezignaci. Chci tím vytvořit prostor pro nové řešení epidemie koronaviru, která nás ještě bude nějaký čas provázet,“ řekl letos 21. září při svém odchodu Adam Vojtěch (za ANO), který v čele resortu strávil necelé tři roky.

Právě on stál vládl ministerstvu zdravotnictví, když do Česka dorazila epidemie koronaviru. Podle jeho slov se kvůli epidemii stal „ministrem covidu“. „Nemoc řešíme už devátý měsíc, prakticky od začátku roku, od března i na základě výskytu případů v Česku. Myslím si, že jsme se všemi kolegy ve dne i v noci dělali maximum, abychom ochránili naše občany před nákazou, a troufám si tvrdit, že první vlnu jsme zvládli opravdu velmi dobře, i jakožto příklad pro další země,“ vysvětlil při své rezignaci Vojtěch. 

Vojtěch: Měl jsem být tvrdší. Blatnému fandím, odchod Maďara byl chybou

V nedávném rozhovoru pro iDNES.cz exministr zdravotnictví přiblížil důvody své rezignace podrobněji. „Šel jsem na ministerstvo s tím, že chci dělat systémové změny, které jsme měli rozpracované. Přišla první vlna, museli jsme je odložit. Říkal jsem si, že se k nim vrátíme, ale potom začala přicházet druhá vlna. Pak už jsem viděl, že se zkrátka k jiným věcem kromě covidu nedostaneme,“ prozradil Vojtěch, který prý nakonec vyhodnotil, že nechce být pouze ministrem covidu.

„Byly to i osobní důvody. Manželka už z toho byla hodně špatná, byly v tom i zdravotní problémy. Zkrátka byl to soubor vícero důvodů,“ doplnil Vojtěch a zároveň přiznal, že ministerský post mu nechybí. Nyní si chce od politiky odpočinou a v příštích volbách už kandidovat nehodlá.

„Takový je můj záměr, ale jak se říká: nikdy neříkej nikdy. Neříkám v příštích volbách, ale třeba za pár let se mohu do politiky vrátit. Třeba v jiné roli,“ uzavřel Adam Vojtěch. 

Bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch | foto: Michal Sváček

Roman Prymula: v úřadu od 21. září do 29. října 2020

Strmý vzestup a ještě strmější pád potkala letos Romana Prymulu. Kariéra exministra zdravotnictví nabrala obrátky na jaře, kdy se stal veřejně známou osobností kvůli svému agilnímu angažmá v boji proti koronaviru. Ve funkci ministra nakonec vydržel 38 dní. 

Měl být tím, který pomůže Česku udolat mocného koronavirového nepřítele. Svou jarní tvář oznamující dlouhodobé uzavření země a volající po řízeném promořování obyvatelstva vyměnil Prymula v září už jako ministr zdravotnictví za postoj důvěryhodného odborníka, který prosí národ o pomoc. 

Klaus, Faltýnek a Prymula dostali pokutu tři tisíce za nenošení roušky

Mimo jiné se proslavil výroky na Twitteru, kde vysvětloval zaváděná opatření.  Mezi reakcemi na videa se objevila i otázka: „A sex? Můžeme?“ Prymula na to odpověděl: „Tyto aktivity jsou povoleny, ale pouze s prověřeným partnerem.“

Na svém sociálním profilu exministr reagoval i na otázky ohledně čertů a Mikuláše. „Pokud čert a Mikuláš půjdou ve skupině s mnoha anděly, tak se může stát, že k vám nedorazí,“ vtipkoval například v jednom videu Prymula.

Rovněž se proslavil, když pronesl, že cestování může být omezené i dva roky. „Plánujeme, že lidé, kteří budou chodit do restaurací, se tam zapíšou,“ okomentoval rovněž Prymula další z uvažovaných a naštěstí nerealizovaných restrikcí. 

Dne 23. října deník Blesk zveřejnil fotografie, na nichž tehdejší ministr zdravotnictví vychází v noci z pražské restaurace. V té době však platilo, že podniky musí být uzavřeny. Prymula, který navíc byl v těsné blízkosti cizích osob bez roušky, takže porušil nařízení, které sám vydal.

V restauraci byli podle Blesku ve stejnou dobu i další lidé včetně předsedy poslanců ANO Jaroslava Faltýnka. Později vyšlo najevo, že účastníkem schůzky byl i ředitel Fakultní nemocnice Ostrava Jiří Havrlant. 

Prymula se nejprve obhajoval, že se s předsedou poslanců ANO Jaroslavem Faltýnkem a dalšími lidmi nesešel v restauraci, která byla kvůli šíření nemoci covid-19 uzavřená, ale v soukromých prostorech vyšehradské kapituly. Jeho tvrzení se však ukázalo jako lživé.

Opozice i premiér Andrej Babiš po zveřejnění inkriminovaných fotografií vyzvali exministra k rezignaci, Prymula však rezignovat odmítl. 

„Stojím tady jako člověk, který vypadá, že káže vodu a pije víno. To, co je nesmírně důležité, je dodržování jakýchsi symbolů – tedy, že by lidé, kteří rozhodují o opatřeních, je měli samozřejmě dodržovat. Na základě obrázků, které se dneska objevily v Blesku, to vypadá, že jsem něco porušil. Já tady s plnou vážností říkám, že jsem nic neporušil,“ prohlásil tehdy Prymula před novináři.

Do Vánoc obchody nezavřeme, to je politicky neprůchodné, říká Prymula

„Samozřejmě je možností pana premiéra, aby mě odvolal,“ dodal Prymula. O odvolání ministra může premiér podle Ústavy pouze požádat prezidenta. 

Prymula nakonec rezignoval sám. Prezident Miloš Zeman však tehdy pro Parlamentní listy přiznal, že on by Prymulu kvůli večerní schůzce v uzavřené restauraci na pražském Vyšehradě neodvolal. 

„Ministru zdravotnictví bych kvůli tomu za prvé strašlivě vynadal. Za druhé bych mu doporučil, aby se veřejně omluvil a posypal si takříkajíc hlavu popelem, ale neodvolával bych ho. Ostatně odmítl jsem ho odvolat, takže pan profesor Prymula rezignoval sám,“ uvedl Zeman.  Ten letos Prymulovi udělil nejvyšší státní vyznamenání Řád Bílého lva za boj s první vlnou epidemie koronaviru. 

Epidemiolog v nedávném rozhovoru pro iDNES.cz řekl, že důkazy, že Vyšehrad byl podraz od organizátora, nemá. „Na to, že to byla naprosto bezvýznamná schůzka, na které se nic neřešilo, mělo to brutální dopad,“ řekl téměř měsíc a půl po aféře Prymula.

Nyní působí na Úřadu vlády, kde pracuje jako poradce premiéra Babiše. „Bude mít smlouvu s úřadem, úplně stejnou jako s každým poradcem,“ řekl předseda vlády Andrej Babiš k novému Prymulově angažmá.

Exministr má nyní jasno, do politiky se vracet nechce: „Do politické sféry se úplně vracet nechci, protože jsem zjistil, že se nechová vůbec racionálně. Je tady řada prvků, které jsou motivovány něčím, co já nepovažuji z toho čistě vědeckého nebo medicínského úhlu pohledu za relevantní, a to mě poměrně handicapuje.“

Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula | foto: Michal Růžička

Jan Blatný: v úřadu od 29. října do současnosti

Po Romanu Prymulovi na post ministra zdravotnictví usedl do té doby mediálně ne příliš známý dětský hematolog Jan Blatný, který po nástupu do funkce pronesl: „Strach nás paralyzuje a rozděluje. Covid je závažná nemoc, ale není jediná.“ 

Ani jemu se však na počátku funkčního období nevyhnula menší aféra. To když se nejprve vyhýbal jasné odpovědi na to, jestli jeho podpis figuruje pod internetovou peticí antibabišovského hnutí Milion chvilek pro demokracii. Nakonec svůj podpis přiznal.

Současný ministr zdravotnictví poté v polovině listopadu představil nový protiepidemický systém PES. Jeho součástí je pravidelné vyhodnocování míry rizika nákazy koronavirem v rámci pětistupňové škály. Ke každému stupni je přiřazena sada odpovídajících restrikcí.

Blatný také stál u přípravy vakcinační strategie. „Vakcinační strategie má dvě úrovně, jedna je ta obecná, popisuje, co je třeba udělat, a ta existuje. Druhá, jak to udělat, se v současné době připravuje,“ informoval Blatný. To je úkol Zdeňka Blahuty, koordinátora vakcinační strategie. Požadavkem je, aby byl plán hotový do Vánoc.

Stát se zaručil za vakcínu. Prokázat nežádoucí účinky bude složité, říkají experti

„Není pravdou, že by všechno mělo záležet na praktických lékařích nebo ambulantních specialistech,“ podotkl Blatný. Proočkování by podle něj mohlo trvat půl až tři čtvrtě roku. „To bude odpovídat postupnému dodávání vakcín,“ dodal.

Ke schválení vakcíny Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA) nedojde dříve než ke konci roku, nyní se podle Blatného hovoří o registraci kolem 29. prosince. Pak bude šest až osm týdnů trvat, než budou vakcíny k dispozici. Blatný tak vyloučil, že by například Německo začalo očkovat v řádech dnů.

Současný ministr zdravotnictví Jan Blatný Autor: Michal Růžička, MAFRA

Nejkratší působení na postu ministra

Třebaže se zdá Prymulovo účinkování na ministerstvu zdravotnictví krátké, v historii vlád samostatné České republiky zůstává rekordní osmidenní působení Karolíny Peake (LIDEM) v čele ministerstva obrany v prosinci 2012. Z čela ministerstva ji odvolal tehdejší premiér Petr Nečas (ODS) s odůvodněním, že na ministerstvu chystala za jeho zády personální zemětřesení, a proto k ní zcela ztratil důvěru. 

Méně než měsíc strávila v ministerském křesle také dokumentaristka Helena Třeštíková, která stála v čele resortu kultury v lednu 2007 pouhých 17 dní. Z kabinetu Mirka Topolánka (ODS) odešla sama kvůli údajným tlakům na personální obsazení úřadu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video