Dostal jsem pozvánku pod záštitou předsedkyně ANO Schillerové, řekl Válek

  • 220
Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek ve Sněmovně prohlásil, že dostal pozvánku na kulatý stůl na téma jak do budoucna řešit nedostatky léků pod záštitou předsedkyně ANO Aleny Schillerové. „To je možné, že se stanete osmého,“ vtipkoval Válek. Ve středu 8. února jedná předsednictvo ANO o dalším postupu po prezidentské volbě, v níž neuspěl šéf ANO Andrej Babiš.

Pozvánku jménem předsedkyně ANO Schillerové dokonce ministr zdravotnictví ukazoval u řečnického pultíku.

Schillerová před tím vyčítala Válkovi, že se kulatého stolu ve Sněmovně k nedostatku léků, nezúčastnil. Ministr zdravotnictví řekl, že účast nepotvrdil.

„Pro zajištění dostatku léků děláme absolutní maximum,“ prohlásil Válek. Řekl, že stát dovezl statisíce balení různých typů penicilinových antibiotik včetně antibiotik pro děti. Podařilo se dovézt i léky, které jsou volně prodejné, například 400 tisíc balení Nurofenu. U antibiotik podle něj v žádném případě nehrozí, že by pacient nedostal patřičnou léčbu.

Zařazení nového mimořádného bodu nedostatek léků se pak předsedkyni poslaneckého klubu ANO nepodařilo prosadit. Jednat o tom chtěli jen poslanci ANO a SPD a jediný vládní poslanec, Bohuslav Svoboda z ODS.

Válek navrhoval jednat i o gratulaci Schillerové, pak si to rozmyslel

Válek dokonce původně navrhl, aby Sněmovna mimořádně jednala o zařazení bodu „gratulace nové předsedkyni ANO“, ale nakonec tento svůj návrh stáhl.

Zato Schillerová neprosadila, aby se jednalo o výzvě k odvolání ministra Válka z vlády. Podpořili to jen opoziční poslanci. Hlasovalo se o tom opakovaně. Šéfovi SPD Tomio Okamurovi totiž vadilo, že při prvním hlasování bylo o jeho jména uvedeno, že se „zdržel“.

To, že ministr zdravotnictví nedorazil na kulatý stůl na téma chybějících léků v České republice zorganizovaný poslankyní Věrou Adámkovou z klubu ANO, kritizovala Schillerová už minulý týden po jednání stínové vlády hnutí.

„Jsme zahrnuti stovkami zpráv od zoufalých lidí. Maminek, kteří objíždějí jednu lékárnu za druhou a shánějí léky. Vidíme absolutní neakceschopnost vlády, zejména ministerstva zdravotnictví,“ řekla. Na svolaném jednání se podle ní měli sejít ministr Válek, zástupci pojišťoven, pacientských organizací či ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video