Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

ČVUT vyvine chytré brýle. Pomohou při zásahu hasičů, promítnou i životní funkce

  20:03
České vysoké učení technické (ČVUT) pro ministerstvo vnitra vyvine chytré brýle, které pomohou integrovanému záchrannému systému (IZS) při zásahu. Resort za vychytávku zaplatí zhruba 39,2 milionu korun. Podle mluvčího ministerstva vnitra Adama Rözlera se bude jednat o speciální brýle na obě či jedno oko, které promítnou informace pro lepší přehled při zásahu.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: HZS Karlovarského kraje

„Při zneužití ZHN (zbraní hromadného ničení pozn. red.) se záchranných akcí dle typu a okolností účastní všechny složky IZS včetně ozbrojených sil. V kontaminovaném prostředí musí užívat celotělové ochrany,“ stojí ve smlouvě. Cílem projektu je podle ní vytvořit prototyp integrovaného a pro všechny složky IZS interoperabilního systému využívající rozšířenou realitu.

Apple chce lidi převést do rozšířené reality brýlemi ovládanými i očima

Mluvčí ministerstva vnitra Adam Rözler pro iDNES.cz však upozornil, že daný projekt se nachází v aktivní fázi řešení, přesněji v úplném počátku. „Z důvodu zachování důvěrnosti a ochrany know-how řešitelských týmů můžeme poskytnout pouze stručnou anotaci cíle projektu,“ podotkl.

Současně však nastínil, že speciální brýle na obě nebo jedno oko promítnou informace pro zlepšení situačního přehledu s možností ovládání hlasem či gestem.

„Cílem je zlepšení sdílení informací mezi úrovněmi zásahu, usnadnění a zefektivnění orientace v prostředí či poskytnutí cílené informace v souladu s účelem zásahu. To zajistí zefektivnění zásahu a záchranu životů,“ dodal mluvčí resortu Rözler.

Miroslav Bureš z Fakulty elektrotechnické a Pavel Smrčka z Fakulty biomedicínského inženýrství na ČVUT, kteří na projektu pracují, pro iDNES.cz fungování brýlí přiblížili.

„Vývoj je naplánovaný na tři roky. Výsledkem bude jak řídicí elektronika systému, tak i odladěné softwarové řešení, systém je od počátku vyvíjen v přímé spolupráci s koncovými uživateli z řad IZS, a bude tak plně přizpůsobený pro tuto cílovou skupinu,“ uvedli Bureš a Smrčka.

Akutní potřeba hasičů

Podle nich by brýle měly jednoduše umožnit zobrazení informací z různých senzorů v případech, kdy je nemožné nebo nepraktické se k takovým informacím dostat skrze jiné prostředky, například mobily či tablety.

„V rámci tohoto projektu řešíme akutní potřebu hasičů nebo obecně profesionálů zasahujících v situacích, kdy se předpokládá únik nějakých nebezpečných látek (chemických, biologických nebo radioaktivních). Potřebují mít přehled o pozici ostatních členů zásahového týmu, vědět, jaké látky jsou ve vzduchu okolo nich, nebo se třeba ujistit, zda není nějaký člen v ohrožení života. I proto snímáme také vitální funkce zasahujících,“ přiblížili dále akademičtí pracovníci.

Během operací tohoto typu jsou totiž podle jejich slov zasahující oblečeni do neprodyšných obleků, které je sice chrání, ale zároveň jim znemožňují manipulaci s jakýmikoli displeji. „Naším cílem je tedy jim potřebné informace promítnout přímo před oči tak, aby je to ale neomezovalo,“ doplnili.

Hasiči v kraji získali moderní cisterny, snáz uhasí i elektromobil

Primárním účelem brýlí pak mimo jiné bude zvýšený situačního chápání jednotlivých členů jednotky, velitele zásahu i navazujících složek.

„Cílem například také je, aby členům jednotky umožnily vidět své kolegy i v podmínkách nulové nebo obtížné viditelnosti, například v prostředí městské zástavby, komplikovaného terénu, skrz zdi nebo kouř,“ popsali dále Bureš a Smrčka.

Kromě pozice budou moci například hasiči vidět i vybrané stavové informace, například informaci, zda je člen jednotky zraněný.

V úvahu komfort, ale i současná výbava

„Místo relativně dlouhé a potenciálně nepřesné komunikace pomocí vysílačky tak tyto informace uvidí v reálném čase,“ komentovali dále funkce brýlí, které tak bude možné využít například při požáru, průmyslové havárii většího rozsahu, zamoření různého typu (CBRN), záchranné operace nejrůznějšího typu či obranné operace.

Akademici také uvedli, že v současné době jejich kolegové ze společnosti Quanti mají velké zkušenosti s vývojem podobného hardware, nicméně speciální požadavky pro hasiče a jednotky speciálně určené pro operace v zamořeném prostředí vyžadují nové hardwarové řešení.

Na ČVUT vznikla největší studentská raketa v Česku, čeká ji souboj s dalšími týmy

„Rovněž samozřejmě využijeme stávající zkušenosti řešitelského týmu s monitorováním fyziologických funkcí členů IZS a vojáků, i zde bude potřeba řešení přizpůsobit pro danou cílovou skupinu,“ doplnili.

Tak, aby brýle byly skutečně užitečné, musí brát také v úvahu nejen komfort, ale třeba i stávající výbavu a výstroj. „Je nemyslitelné vyvinout nový kus hardwaru, který bude vyžadovat obměnu zbytku výstroje,“ dodali Bureš a Smrčka z ČVUT.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...