Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vyřízení dávek na pražských úřadech zrychlí. Resort spustí digitální linku

  13:50
Pražské úřady práce zavalily fronty žadatelů o nejrůznější dávky, často na jejich vyplacení čekají i měsíce. Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) chce situaci zrychlit spuštěním digitální linky, stane se tak v půlce roku. „Úřadům práce a jeho zaměstnancům může velmi výrazně ulehčit práci,“ komentoval pro iDNES.cz mluvčí MPSV Jakub Augusta.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Jakub Stadler, MAFRA

Resort práce a sociálních věcí smlouvu s názvem „Vytvoření a zprovoznění pilotní instalace linky pro dávkové vytěžování ručně vyplněných formulářů v prostředí MPSV/ÚP ČR“, zveřejnil v Registru smluv na začátku ledna. Kontrakt za zhruba 1,2 milionu korun i s DPH podepsal se společností KPMG Česká republika, která poskytuje služby spojené s audity, daněmi či poradenstvím a právem.

Úřady práce totiž v posledních měsících čelí obrovské kritice. Důvodem jsou i několikaměsíční zpoždění ve vyplácení některých sociálních příspěvků, jak již redakce iDNES.cz několikrát informovala.

Jurečka chce zjednodušení dávek

Před úřady práce se tak i v mrazech tvoří dlouhé fronty lidí. Největší problém má především hlavní město. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka to před zhruba týdnem komentoval s tím, že zpoždění dávek není vždy na straně úřadu. Někdy si za to podle jeho slov mohou sami žadatelé, kteří pozdě doplní všechny náležitosti.

Slzy, bezmoc, fronty v zimě. Lidé čekají na podporu měsíce, úředníci nestíhají

„Problém tady ale skutečně máme, situace je komplikovaná hlavně v Praze,“ řekl nedávno Jurečka. Úřad práce společně s resortem slibuje především posílení personálních kapacit. Jurečka rovněž před několika dny zmínil práci na digitalizaci a zjednodušení dávek.

Resort chce rozvíjet digitalizaci

Prvním krokem k možné digitalizaci a jisté úlevě pracovníkům na úřadech by mohl být právě pilotní projekt. V současné době musí pracovníci všechna přijatá data přepisovat z elektronických žádostí ručně. Úředníkům má práci usnadnit automatický přepis za využití takzvané robotické automatizace procesů.

Stát převede své weby pod jednotnou doménu. Sjednotí se i podoba stránek

„Ověřována bude plně automatizovaná varianta automatizace, při níž systém sám překopíruje data z elektronické žádosti do jednotného informačního systému práce a sociálních věcí (JIS PSV) a úředník následně jen zkontroluje správnost přepsaných dat,“ stálo v zadávací dokumentaci MPSV.

Smlouva uvádí, že pilotní linka bude tvořena jedním scannerem, jednou pracovní stanicí připojenou ke scanneru přes USB. „Na stanici bude SW pro obsluhu scanneru a SW pro dávkové vytěžování nastavený pro dva vybrané vzory formulářů. Dávky oskenovaných formulářů a vytěžené datové věty se budou ukládat do vyhrazeného úložiště,“ uvádí smlouva.

Smlouva MPSV. | foto: iDNES.cz

Mluvčí MPSV Augusta pro iDNES.cz poznamenal, že přestože chce resort digitální kanály nadále rozvíjet a přesunout do nich maximum činností klienta i interakcí s ním, tak úřad práce bude mít vždy klienty, kteří budou chtít podávat žádosti a další náležitosti papírovou formou.

Zkouška bude trvat 2 až 4 měsíce

„Důležité proto je, abychom odstranili nebo výrazně zefektivnili přenos údajů z papíru do informačních systémů. Došlo by tak i ke zrychlení zpracování dávek a příspěvků,“ vysvětlil Augusta.

Zkušební provoz, který bude trvat asi 2 až 4 měsíce, se bude týkat především pražských pracovišť, a to v souvislosti s příspěvkem na bydlení, přídavkem na dítě a rodičovským příspěvkem. „Poté bude samozřejmě následovat vyhodnocení, počítáme ale do budoucna s nasazením po celé republice,“ doplnil Augusta, který současně nastínil, jak by to mohlo vypadat v praxi.

Příspěvek na bydlení pobírá 228 tisíc domácností, o polovinu více než před rokem

Klient podle jeho slov přijde na kontaktní pracoviště s vyplněnou žádostí a buď ji podá na podatelně, nebo ji probere s poradcem a podá ji jeho prostřednictvím. Poradce žádost a její přílohy poté opatří čárovým kódem a ihned zaregistruje do systému základní údaje. Žádost tak bude včetně příloh digitalizována a její digitální obraz zkontrolován, zda splňuje požadavky na kvalitu.

„Žádost je pomocí optického rozpoznávání znaků automaticky vytěžena a text v jednotlivých polích převeden do datové věty. Obraz i datová věta putují na kontrolní pracoviště, kde je provedena kontrola správnosti vytěžení, případné chyby jsou opraveny. Žádost je automaticky založena do agendového systému, kde probíhá její další zpracování,“ doplnil Augusta.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Analytik: Výpověď bez udání důvodu neřešme. Ale zvyšme nezaměstnaným dávky

  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Lidovecká poslankyně hledá cestu, aby si mladí nechtěli měnit pohlaví

4. června 2024  13:32,  aktualizováno  14:34

Zmenšit počet změn pohlaví chce lidovecká poslankyně Romana Bělohlávková. „Umožnila bych ji jen v...

Mladík zazmatkoval při předjíždění. Auto se kutálelo po louce, těsně minulo strom

4. června 2024  14:32

Mladý šofér s čerstvým řidičským průkazem nezvládl v neděli na Českolipsku předjížděcí manévr....

Rusové ukázali novou vychytávku. Útočí na motorkách s navařenou klecí

4. června 2024  14:18

Na všechno přivařit mříže, tak zní hlavní heslo frontových jednotek války na Ukrajině. Ochranu...

Kontejnery, sloupek i lavičky. Zdrogovaný řidič smetl vše, co mu stálo v cestě

4. června 2024  14:08

Plastové kontejnery, betonový sloupek, osobní auto, dřevěné lavičky a nakonec fasáda domu. To je...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...