V pondělí mohou otevřít restaurace i uvnitř, bazény, sauny i wellness

  • 846
Od pondělí mohou otevřít restaurace, stejně jako bazény, sauny a wellness, řekl po jednání vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. V restauracích smí sedět u stolu jen čtyři lidé a budou se tam uznávat i samotesty. „Nechci jít proti rozhodnutí soudu,“ řekl Vojtěch po jednání vlády.

Nejvyšší správní soud zrušil regulaci provozu restaurací, heren a kasin v nařízení ministerstva zdravotnictví.

„Rozhodnutí soudu je velmi restriktivní,“ zdůvodnil ministr zdravotnictví po jednání vlády rozhodnutí, které vláda udělala. Nebýt rozsudku, byl by při rozvolňování opatrnější.

Kina nesmějí dál prodávat občerstvení

Všechno ale stále uvolněno nebude. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová uvedla pro iDNES.cz, že otevření restaurací neznamená, že kina budou moci prodávat občerstvení. Multiplexy, které kvůli tomu zůstávají zavřené, tak mají smůlu a musí si ještě počkat.

Od pondělí budou moci otevřít také hudební, herní, taneční či společenské kluby a diskotéky. Nesmí tam ale hrát živá hudba,nesmí se tam tancovat a nebudou tam platit samotesty. Lidé budou muset mít pro jejich návštěvu antigenní či PCR testy provedené jedině zdravotníkem. 

Omezený počet lidí v šatnách sportovišť

Otevřou se i šatny u všech vnitřních sportovišť, nejen u bazénů. V šatnách přitom musí být dodržena kapacita jedna osoba na 15 metrů čtverečních.

Souhlasíte s povinností testu od zdravotníka ve vybraných provozech?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 4. června 2021. Anketa je uzavřena.

Na dotaz iDNES.cz, zda vláda plánuje nějaký krok směrem k podnikatelům, které podle soudu nezákonně omezila, aby zabránila vlně žalob o náhradu škody, Vojtěch opáčil, že takovým krokem je podle něj už otevření dosud uzavřených provozů.

Diskotéky se otevřou. Jen s potvrzením od zdravotníka a bez tance a zpěvu

„Pravdou je, že epidemie brzdí poměrně výrazně, což je fakt,“ připustil Vojtěch už ve čtvrtek pro iDNES.cz, že vláda otevře restaurace, bazény, sauny a wellness dříve než 14. června, jak původně plánovala.

K tomu, aby uspíšila otevření všech provozů, vyzval ve čtvrtek vládu i prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Už po první dávce očkování do sedmi zemí. I k moři do Chorvatska

Už po první dávce očkování bude možné bez omezení cestovat mezi Českou republikou a Slovenskem, Německem, Rakouskem, Polskem, Maďarskem, Slovinskem a Chorvatskem.

I očkovaným první dávkou se otevírá svět. Mohou do Německa či Chorvatska

Ministr zdravotnictví po jednání vlády zopakoval své čtvrteční vyjádření pro iDNES.cz, že až do konce školního roku by měla vydržet povinnost nosit ve školách ochranu dýchacích cest, tedy roušku či respirátor.

Rozhodnutí vlády vyvolává kritiku

Opatření vyvolávají kritiku nejen opozice, ale i lidí z odvětví, jichž se týkají.  „Jsme rádi, že se částečně otevírají jak služby vnitřních prostor restaurací, tak některé služby wellness včetně bazénů. Zásadní změnou je ale skutečnost, že bylo konečně respektováno soudní rozhodnutí, což by mělo být samozřejmostí v každém právním státě,“ reagoval šéf Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek.

RegioJet opět vyráží do Chorvatska. Do Splitu jsou páteční jízdenky vyprodány

„Je třeba ještě řešit dvojí způsob testování, který se opět do opatření promítá. Tedy fakt, že pro služby wellness bude třeba pouze testů PCR nebo POC provedených odbornou společností, což bude přinášet komplikace zákazníkům například ve wellness hotelech a podobných zařízeních,“ dodal.

„Ministr Vojtěch se vrátil na místo činu, začal tam, kde skončil - chaos pokračuje. Diskotéky mohou od pondělí otevřít, ale nebude se smět tančit. Více snad není třeba dodávat,“ reagoval předseda ODS Petr Fiala.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video