Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman | foto: TV Barrandov

Zeman: Státní zástupci by měli víc pracovat a dávat méně rozhovorů

  • 203
Prezident Miloš Zeman se v pořadu Týden s prezidentem na TV Barrandov opřel do nejvýše postavených státních zástupců. Podle Zemana by měli víc pracovat a dávat méně rozhovorů. Prezident zároveň popřel, že by ministryně spravedlnosti Marie Benešová chystala jejich odvolání.

„Pavel Zeman je tam už osm let a říká se o něm, že je neviditelný. Lenka Bradáčová sice už jeden zářez na pažbě má, Davida Ratha, ale to už je sedm let. Ivo Ištvan zase udělá humbuk a pak jsou z toho jen kabelky Jany Nagyové,“ řekl na úvod Zeman.

Obavy o jejich odvolání však nechápe. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová podle něj jasně řekla, že se k tomu nechystá. 

Prezident se vyjádřil i k demonstracím iniciativy Milion chvilek pro demokracii, které na Staroměstském náměstí třetí pondělí v řadě navštívilo okolo dvaceti tisíc lidí. Podle Zemana však spíše slouží k politické kampani před eurovolbami.

„Na těch akcích se vyskytuje řada podivných zjevů, kteří představují skupinu lidí, která byla v minulosti poražena ve svobodných a demokratických volbách. No a teď se snaží mobilizovat voliče, ne však kvůli Marii Benešové, ale kvůli eurovolbám,“ řekla hlava státu.

Zeman také zaspekuloval, kdo tyto demonstrace platí. „Je to financováno neziskovkami, kterým se ze státního rozpočtu platí 26 miliard korun. To je velice slušná částka. Nejsem si jistý, jestli některé z těch organizací stojí za to, aby byly financovány ze státního rozpočtu,“ řekl


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video