Prezident Miloš Zeman | foto: Michal Šula, MAFRA

K výročí okupace měli mluvit jen ti, které zasáhla, uvedl Zeman

  • 1715
Prezident Miloš Zeman se krátce vyjádřil k padesátému výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa. „K výročí měli mluvit ti, kdo byli touto okupací postiženi,“ uvedl pro Parlamentní listy. Demonstranty bouřící před Českým rozhlasem při projevu Andreje Babiše označil za řvoucí stádo.

Padesáté výročí okupace Československa si připomněli při pietním aktu v úterý u budovy Českého rozhlasu v Praze i přední čeští politici. Kladení věnců doprovázelo pískání na premiéra a předsedu ANO Andreje Babiše, při jehož příchodu někteří přítomní občané volali „hanba, hanba“. Lidé se bouřili také při projevu šéfa Sněmovny Radka Vondráčka.

„Pokud jde o Radka Vondráčka, pokud vím, nebyl v Komunistické straně Československa. Pískali na něj jenom proto, že je člen hnutí ANO, což je dost ubohý důvod. Přiznám se, že to řvoucí stádo považuji za natolik ubohé, že snad ani nemá cenu ho komentovat,“ okomentoval zpětně celou událost v rozhovoru prezident. 

Podle něj se k padesátému výročí vpádu vojsk Varšavské smlouvy do tehdejšího Československa navíc měli vyjádřit jen ti, které okupace zasáhla. „Pokud jde o mě, zastávám názor, že k výročí sovětské okupace měli mluvit ti, kdo byli touto okupací postiženi,“ uvedl v rozhovoru pro web, který je považován za největší dezinformační web v Česku

„Jestli mluvili například takzvaní normalizační komunisté, tedy lidé, kteří až do roku 1989 byli členy Komunistické strany Československa, je třeba vědět, že tito členové museli schvalovat sovětskou okupaci. Je tedy poněkud bizarní, když nyní mluví proti ní. To je také důvod, proč jsem se k nim nepřidal,“ dodal.  Narážel tak zřejmě na předsedu Senátu Milana Štěcha (ČSSD), který byl od roku 1978 členem KSČ a který v úterý přednesl svůj projev.

Jaká slova pronesl Zeman v roce 1968? Záznam se nedochoval, uvádí historici

Prezident Miloš Zeman už v polovině srpna uvedl, že projev k výročí 21. srpna 1968 nepronese. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček dodal, že Zeman svůj názor vyjádřil již na začátku normalizace. Příležitosti promluvit nicméně využil slovenský protějšek Zemana Andrej Kiska. Jeho projev odvysílala i Česká televize. Také na projev slovenského prezidenta se redaktor serveru Zemana zeptal. Poukázal na to, že dříve místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová označila Kisku za stínového prezidenta České republiky. 

„Andrej Kiska dobrovolně končí v čele slovenské politiky příští rok a není tedy možné, aby byl naším stínovým prezidentem. Jsem však ochoten připustit, že může být stínovým prezidentem TOP 09,“ odpověděl Zeman. 

Nakonec se prezident vyjádřil i k protestům před ruskou ambasádou. Demonstranti se před ní sešli již v pondělí 20. srpna, aby vyjádřili nesouhlas s politikou současného Ruska a proruskými projevy české politické scény. Zeman připomněl, že okupaci v roce 1968 do Československa nepodnítilo Rusko, nýbrž Sovětský svaz, který se již rozpadl. Česku tudíž sovětská okupace nehrozí.

„Demonstranti, kteří protestovali před ruskou ambasádou, si tento fakt zřejmě neuvědomili, což odpovídá celkové úrovni jejich znalostí,“ uzavřel rozhovor prezident. 

20. srpna 2018


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video