Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zeman dál trvá na vetu daňového balíčku, pokud se nezmění, řekl Hamáček

  7:48aktualizováno  17:48
Prezident Miloš Zeman trvá na tom, že vetuje daňový balíček, pokud by Sněmovna setrvala u jeho původní verze. Po úterním jednání na Pražském hradě to řekl vicepremiér Jan Hamáček. Hovořili i o koronavirové epidemii. Podle Hamáčka prezident souhlasí s vládou, že řešením krize bude až očkování, a v boji s epidemií kabinet podpořil.

Daňový balíček obsahuje mimo jiné zrušení superhrubé mzdy a zavedení sazeb z příjmu 15 a 23 procent. Zemanovi vadí pozměňovací návrh Pirátů, který zvyšuje daňovou slevu na poplatníka. Podle Zemana předpis výrazně narušuje rozpočtovou stabilitu.

Hamáček řekl, že Zemanovi představil svůj návrh úprav daňového balíčku. ČSSD prosazuje sazby 19 a 23 procent a zvýšení slevy na poplatníka z 24 840 na 30 tisíc korun. „Prezident mě ujistil, že platí, že pokud by Sněmovna setrvala na původním znění, tak je připraven návrh zákona vetovat,“ uvedl Hamáček.

S prezidentem hovořil i o epidemii. „Prezident vyjádřil jisté znepokojení, že pokles epidemie se do jisté míry zastavil,“ uvedl Hamáček. Diskutovali také o výhledu do budoucna. „Hodně času jsme věnovali vakcinaci. Jak prezident, tak vláda zastávají názor, že tím řešením, které by mělo podstatným způsobem vyřešit situaci, je nasazení vakcíny a proočkování obyvatel,“ řekl.

Jak bude vypadat očkovací kampaň

Zeman se podle něj zajímal o to, zda kabinet má připravenou kampaň, ve které bude očkování propagovat. „Neumím si představit, že by nebyla,“ uvedl. Vakcinace podle něj bude mimořádně náročný projekt, který bude vyžadovat několik desítek tisíc očkování denně. „Bude to muset doprovázet adekvátní osvětová kampaň a budeme muset bojovat s dezinformacemi,“ řekl Hamáček.

Zeman varoval vetem daňového balíčku. Vadí mu daňová sleva a nadčasovost

Prezident podle Hamáčka podpořil boj vlády s koronavirovou epidemií. „Já na všech jednáních v době covidové, kde jsem byl s panem prezidentem, cítil velkou podporu pro boj vlády a ta opatření. I dnes tu podporu vyjádřil a já mu za to děkuji,“ řekl.

Zemana odpoledne navštívil také šéf komunistů Vojtěch Filip s poslankyní Miloslavou Vostrou. Komunisté, kteří dosud vždy vládu při schvalování rozpočtů podrželi, požadují přesuny do sociální kapitoly a odklad desetimiliardových investic v armádě.

Zeman Filipovi slíbil, že v případě potřeby svolá schůzku s Metnarem na Hrad. Komunisté podmiňují souhlas s rozpočtem omezením plánů armádních nákupů.

„Zopakoval jsem, že ještě nejsme rozhodnuti. Pan prezident mi nabídl, že je ochoten svolat schůzku moji a Metnara na Hrad,“ uvedl Filip. S hledáním případného termínu čeká na výsledek zasedání výkonného výboru KSČM, který se sejde v pátek a na kterém budou komunisté jednat se Schillerovou o svých pozměňovacích návrzích.

Schůzky ve Strakově akademii se v úterý ráno zúčastnil vedle Filipa a Babiše náčelník generálního štábu Aleš Opata a Metnar. „Odpověď, že nic nejde, nemám rád. Zatím (Metnar) trval na svém a my jsme také trvali na svém,“ uvedl Filip ráno.

Obrana by podle návrhu rozpočtu na příští rok měla hospodařit s částkou 85,4 miliardy korun, letos dostalo ministerstvo 75,5 miliardy. Babiš na nedávném velitelském shromáždění české armády řekl, že odmítá veškeré snahy o to, aby se armádní rozpočet nezvyšoval. Naopak chce podpořit růst rozpočtu a pracovat na zvýšení počtu vojáků.

Prezident Miloš Zeman (uprostřed) přijal na Pražském hradě předsedu KSČM Vojtěcha Filipa a poslankyni KSČM Miloslavu Vostrou. (8. prosince 2020)

Ráno o postoji ANO k požadavkům komunistů jednal Filip s premiérem Andrejem Babišem.  Šéf KSČM řekl, že neshledává důvody k prodloužení nouzového stavu za úplně podstatné. Filip zároveň však nechtěl říct, jak budou komunisté hlasovat. Komunisté se zatím s vládou nedohodli ani na podpoře rozpočtu.

Zda rozpočet podpoří, budou rozhodovat v pátek na zasedání širšího vedení strany, na které pozvali i ministryni financí Alenu Schillerovou. I ta se chystá navštívit Zemana, a to po projednání sporného daňového balíčku v Senátu, tedy po čtvrtku.

Co nabídlo ANO senátorům

Babiš se Schillerovou nabídl horní komoře obchod: pokud zachová 15procentní daň a zruší nebo aspoň zmírní slevu, dostanou kraje a obce, které by tím přišly o obrovskou část příjmů, kompenzaci ve výši 20 miliard korun. Kraje by měly být podle zmíněného návrhu kompenzovány pěti miliardami korun a obce 15 miliardami.

Zeman před týdnem řekl, že bude vetovat daňový balíček, pokud by obsahoval i vyšší slevu na poplatníka, jak odhlasovali poslanci. Vládě také vytkl, že v balíčku není příslib omezení platnosti na dva roky, jak se dříve dohodl s Babišem.

Schillerová ale při předložení návrhu upozornila, že to není prakticky možné, protože po zrušení superhrubé mzdy by zákon nepředvídal, co by nastalo potom. I Zeman nejprve ubezpečoval, že mu politický slib stačí.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Při požáru v bytovém domě v Praze zemřel člověk, na místo vyrazil i speciál Fénix

28. dubna 2024  9:28

Při ranním požáru v bytovém domě v Praze zemřel člověk. Sedm dalších lidí muselo být evakuováno,...

Irák schválil nový zákon proti homosexualitě, hrozí za ni až 15 let vězení

28. dubna 2024  8:40

Irácký parlament v sobotu schválil nový zákon zaměřený proti vztahům lidí stejného pohlaví. Nově...

Počasí v Česku opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, sníží teploty

28. dubna 2024  7:47

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...