Nerozloženou chirurgickou roušku najdeme v přírodě i za 60 let, tvrdí odbornice Iva Janáková. | foto: koláž iDNES.cz

Nerozloženou chirurgickou roušku najdeme v přírodě i za 60 let, tvrdí vědkyně

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Když je řeč o ekologii, plasty jsou vždycky velmi výbušným tématem. „Plasty ale nejsou zlo. To, že s nimi neumíme zacházet po ukončení jejich životního cyklu, z nich dělá něco, čeho se lidé bojí,“ říká v rozhovoru pro časopis Téma specialistka na odpadové hospodářství Iva Janáková z Technické univerzity Ostrava.

Poslední rok byl v použití plastu poměrně atypický. Existuje nějaké srovnání ve spotřebě plastů v pandemickém roce oproti dřívějším letům?
Na nějaká srovnání je prozatím ještě brzy. Prvotní čísla ukazují, že množství komunálního odpadu (ne plastů) během pandemie narostlo zhruba o 20 procent. Třídění odpadu naopak kvůli omezením vázne. Ministerstvo životního prostředí na začátku pandemie nařídilo nakaženým netřídit odpad, ale vyhazovat všechno do popelnic na komunální odpad. Sama si ráda přečtu informace o tom, kolik plastového odpadu přibylo, protože je určitě jasné, že používání plastů kvůli opatrnosti lidí a snaze chránit se před nákazou vzrostlo.

Konkrétní dopady mikroplastů na lidské zdraví zatím nejsou potvrzeny, ale v živočišné říši to způsobuje třeba zalepení střev či možnou neplodnost zvířat.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Video