Jeden z bývalých vězňů koncentračního tábora v polské Osvětimi (27. ledna 2019)

Jeden z bývalých vězňů koncentračního tábora v polské Osvětimi (27. ledna 2019) | foto: Reuters

Nezapomínejme. Svět si připomíná 74 let od osvobození tábora v Osvětimi

  • 772
Sedmadvacátého ledna si celý svět připomíná Mezinárodní den památky obětí holokaustu. Byl stanoven na výročí osvobození koncentračního tábora Osvětim na jihu Polska v roce 1945. Od roku 1940 tam zemřelo přes milion lidí. „Pokud bychom drželi minutu ticha za každou oběť holokaustu, mlčeli bychom 11 a půl let,“ napsal poslanec za TOP 09 Dominik Feri na Twitteru.

Památku osvobození Osvětimi uctili i bývalí vězni, kteří přinesli k osvětimské Zdi smrti květiny a svíčky. Mezinárodní den památky obětí holokaustu, který nese datum právě osvobození tábora v lednu roku 1945, připomíná utrpení šest milionů židů, 220 tisíců Romů, 15 tisíců homosexuálů a dalších nevinných obětí za druhé světové války.

V Senátu proběhla vzpomínka už v pátek. Na půdě parlamentu promluvil i bývalý osvětimský vězeň Jiří Fišer, který byl do osvětimi transportován v květnu 1944. 

Se svým bratrem Josefem se podle něj jako jediní z rodiny zachránili jen proto, že byli dvojčata. Nacistický lékař Josef Mengele jim mimo jiné naočkoval látky, které způsobovaly nemoci, a sledoval, zda je průběh nemocí u dvojčat stejný. 

„Osvětim se nám podařilo přežít díky tomu, že jsme byli děti a brali jsme vše jako nutné zlo, ze kterého jsme neměli rozum,“ řekl Fišer. 

Mezi lety 1940 až 1945 zemřelo v koncentračním táboře Osvětim 1,1 milionu lidí, většinou židů. K vězňům osvětimského tábora patřilo také na 50 000 československých občanů, židů, politických vězňů a Romů, z nichž přežilo asi 6000. 

Vzpomínají i čeští politici

Někteří čeští politici připomněli památku obětí holokaustu i na sociálních sítích. „Holokaust. Krutá obžaloba nacistické zvůle. Jak něco takového mohli lidé vymyslet a zrealizovat? Osvětim, Mauthausen,Terezín. Nezapomínáme,“ napsal na Twitteru místopředseda lidovců Daniel Herman.

27.ledna 2019 v 08:27, příspěvek archivován: 27.ledna 2019 v 11:00

Holokaust. Krutá obžaloba nacistické zvůle. Jak něco takového mohli lidé vymyslet a zrealizovat? Osvětim, Mauthausen,Terezín...Nezapomínáme.

„Nacismus byl zlo. Komunismus byl taky zlo. Jen Gulag neměl tak vyspělou technologii masového zabíjení. Místo cyklonu B měli bolševici jen hlad, mráz a makarovy. Nesmí se to opakovat, nesmíme zapomenout,“ konstatoval europoslanec Jaromír Štětina. 

27.ledna 2019 v 11:03, příspěvek archivován: 27.ledna 2019 v 11:07

K dnešnímu výročí: Nacismus byl zlo. Komunismus byl taky zlo. Jen Gulag neměl tak vyspělou technologii masového zabíjení. Místo cyklonuB měli bolševici jen hlad, mráz a makarovy. Nesmí se to opakovat, nesmíme zapomenout. https://t.co/UCAoWCjx1r

„Připomínka holokaustu je zároveň připomínkou toho, že perzekuce kvůli barvě pleti, vyznání nebo sexuální orientaci je v některých zemích stále děsivou realitou. Pokud se to nebudeme pokoušet změnit, tak se můžeme jednou stát obětí nesmyslné nenávisti i my či naše děti,“ reagoval ministr zahraničních věcí za ČSSD Tomáš Petříček. 

27.ledna 2019 v 08:57, příspěvek archivován: 27.ledna 2019 v 11:10

Připomínka holokaustu je zároveň připomínkou toho, že perzekuce kvůli barvě pleti, vyznání nebo sexuální orientaci je v některých zemích stále děsivou realitou. Pokud se to nebudeme pokoušet změnit, tak se můžeme jednou stát obětí nesmyslné nenávisti i my či naše děti. https://t.co/Yaca3ar2or

Marian Jurečka, místopředseda KDU-ČDL, kritizoval premiéra Andreje Babiše a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). „Říkám si, co jejich svědomí říká na to, když tento týden dokázali židovskou obětí okrást už potřetí. Poprvé nacisté, pak komunisté a potřetí tento týden ve sněmovně komunisté ve více stranách KSČM, ANO, ČSSD a SPD,“ napsal. 

Průzkum: Někteří lidé holokaust popírají

Zatímco politici na datum výročí nezapomněli, mnoho lidí dodnes hrůzné válečné události zpochybňuje. Podle průzkumu uspořádaného právě k Mezinárodnímu dni památky obětí holokaustu každý dvacátý dospělý Brit nevěří, že se holokaust vůbec stal, a téměř polovina Britů neví, kolik židů při něm nacisté během druhé světové války zavraždili. 

„Tak široká ignorance a dokonce popírání je šokující,“ komentovala výsledky britského průzkumu Olivia Marksová-Woldmanová z organizace Holocaust Memorial Day Trust. 

27.ledna 2019 v 09:00, příspěvek archivován: 27.ledna 2019 v 11:05

VIDEO: Today is Holocaust Memorial Day. Together, we must learn from genocide, challenge prejudice and create a better future. Watch and share our film for #HolocaustMemorialDay https://t.co/llk5GS3Znh

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

Today is Holocaust Memorial Day. Together, we must learn from genocide, challenge prejudice and create a better future. Watch and share our film for #HolocaustMemorialDay https://t.co/llk5GS3Znh

Průzkum nicméně také ukázal, že 83 procent Britů považuje za důležité o holokaustu informovat. Tři čtvrtiny dotázaných odpověděly, že je potřeba udělat více pro vzdělávání lidí o této tragické kapitole dějin.

Zemřel Jiří Brady. Pamětník holokaustu, kterého Zeman odmítl vyznamenat

Deník The Guardian připomněl, že výsledky průzkumy odpovídají tomu, co zjistila loni v listopadu sondáž pro CNN. Ta byla provedena mezi 7000 lidmi v sedmi evropských zemích (Rakousku, Francii, Německu, Británii, Maďarsku, Polsku a Švédsku). 

Každý třetí v ní odpověděl, že ví málo nebo nic o holokaustu. V průměru pět procent lidí řeklo, že o něm nikdy neslyšelo. Nejhorší výsledky v tomto směru byly ve Francii, kde o této tragédii neslyšela dokonce pětina dotázaných ve věku 18 až 34 let.

27.ledna 2019 v 11:07, příspěvek archivován: 27.ledna 2019 v 11:15

Přesně před 74 lety byl osvobozen tábor v Osvětimi. Dnes je mezinárodní den památky obětí holokaustu. Pokud bychom drželi minutu ticha za každou oběť holokaustu, mlčeli bychom po 11 a půl let. #NeverAgain https://t.co/a9PkT5xr2H

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video