Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Majitele Maliny jsem naháněla i doma, líčí klientka. O zálohy žena zřejmě přijde

  17:13
Solární firma Malina Group sebrala zálohy za instalace, ale panely nedodala. Tisíce lidí tak připravila o úspory, řada z nich podala žalobu. Nyní ale firma vstoupila do insolvence. Hrozí tak, že poškození peníze už nikdy neuvidí. A k tomu si ještě musí připlatit za přerušené soudní řízení. Redakce iDNES.cz přináší jeden z příběhů lidí, které přesvědčil líbivý marketing dravce ve fotovoltaice.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Energy.gov CC-BYCreative Commons

„Pohledávky není možné uplatnit žádným jiným způsobem než v rámci insolvence. Tudíž pokud se zahájila soudní řízení, soud je bude muset přerušit,“ vysvětlila redakci iDNES.cz advokátka Kateřina Gabrhelíková, která zastupuje část zákazníků, kteří se cítí být poškozeni jednáním firmy Malina Group.

Jednou z nich je Tetyana Frolovyč, Ukrajinka, která v Česku s manželem žije již dvacet let. Když v září řešili, co s rostoucími cenami energií, shodli se, že chtějí ušetřit pomocí fotovoltaiky. Nabídka Maliny je tehdy přesvědčila. Na objednávku si vzali půjčku, kterou budou splácet ještě 8 let. Panely, ani 360 tisíc za zálohy, dodnes neviděli. Na firmu stihli podat žalobu.

„Za žalobu jsme museli zaplatit přes dalších 13 tisíc. Bohužel o tyto peníze taky přijdeme. To je poslední kapka. Nejhorší je to psychicky, srovnávám se s tím každý den. Pro nás je to hodně peněz, takřka životní úspory. Každý den jsem do večera v práci, máme 3 děti a už teď sotva vyjdeme,“ svěřila se Frolovyč.

Padají žaloby, lidé ztratili statisíce. Solární firma se dle expertů přecenila

Peníze už lidé pravděpodobně neuvidí

Malina dluží za zálohy dalším 3 100 zákazníkům. Podnikatelé od nich vybrali více než miliardu. Kde peníze skončily, nikdo neví. Na začátku května firma vstoupila do insolvence. S tím i uhasíná naděje pro lidi, kteří zůstali bez peněz.

Existují totiž dvě možnosti, jak bude insolvence probíhat. První je reorganizace firmy, která předpokládá vstup investora. Takové řešení se však úspěšně podaří jen v naprosté menšině případů. Naopak daleko pravděpodobnější je řešení takzvaným konkurzem, tedy že stát firmě v rámci insolvence zabaví a rozprodá majetek. Zisk se pak mezi poškozené rozdělí.

Problém je, že Malina nasbírala za dobu svého působení tolik klientů a záloh, že z rozprodaného majetku pravděpodobně nepůjde vše vrátit. „Lze předpokládat, že při této variantě věřitelé, tedy zákazníci, dostanou poměrně malou část ze zaplacených záloh,“ připouští advokátka Gabrhelíková.

Dravec ve fotovoltaice drsně narazil. Malina dluží 1,4 miliardy, pokus o záchranu připomínal „pyramidu“

S tím se pomalu smiřuje i jedna ze zákaznic Frolovyč. Zpočátku podle ní běželo vše bez problémů. Instalace se měla dokončit nejpozději v únoru. Když ji ale z Maliny na konci lhůty zavolali, že chtějí montáž odložit, situace ji začala připadat podezřelá. Firma s ní přestala komunikovat, skončil i obchodní zástupce, který jim objednávku zprostředkoval. Další zástupci si rodinu přehazovali, ale o dodávce nic nevěděli.

Místo fotovoltaiky díry ve střeše

Žena zkusila všechno. Volala a psala obchodníkům, vedení i řemeslníkům. Dokonce se dostala k adrese majitele firmy Cyrila Regnera. „Bydlí v takovém krásném baráčku na Praze 1. To mu nezazlívám, ale z peněz zákazníků, to se mi opravdu nelíbí,“ říká žena. Regner se v poslední době jak médiím tak klientům vyhýbá. Dle některých zdrojů dokonce odjel do zahraničí.

Vedení firmy nedávno převzal předseda představenstva Jan Urban. Ten slibuje, že firma projde reorganizací a objednávky dokončí. Tomu však ani klienti, ani jejich právnička příliš nevěří. „Pravděpodobnost, že se peníze vrátí, je poměrně malá. Klienti jsou opravdu nešťastní a frustrovaní,“ shrnuje Gabrhelíková.

I předsedu Urbana se podařilo nespokojené zákaznici vystopovat. Přímo ho konfrontovala po jedné ze schůzek firmy. A výsledek? „Ten člověk nedokázal říct vůbec nic konkrétního. Vzal si můj telefon a slíbil, že do dvou týdnů bude mít informace o naší objednávce. Samozřejmě mi to už nikdy nezvedl,“ uvádí Frolovyč.

Kromě toho někteří lidé skončili s napůl dokončenými objednávkami. Na sociálních sítích se objevují desítky stížností zákazníků, kteří například mají doma dovezené panely či tepelná čerpadla, zbývá je pouze seřídit. Někteří mají zařízení dokonce přidělané na střeše a chybí jen finální revize.

Má to ale háček. Do úplného dokončení služby jde stále o majetek firmy Malina Group. Ta zákazníkům nepovoluje smlouvu vypovědět či vše vyřešit dohodou, třeba že si dovezené součástky zákazníci nechají výměnou za zálohy. Při případném konkurzu tak hrozí, že by se přivrtané panely musely u nedokončených objednávek ze střech lidí odstranit a rozprodat. Lidem by pak nezůstalo téměř nic. Pouze díry ve střeše.

Konexe s Čínou a spřátelené firmy

Reportéři ČT v pondělní reportáži uvedli, že Regner a Urban figurují i v dalších podezřelých firmách s vazbami na Čínu. Konexe a čínské spřátelené firmy, jako například Regner Industries, dle ČT sehrály důležitou roli při rozvoji Maliny, jelikož měla dobrý přístup k součástkám a široké nabídce panelů. Jediná na trhu například nabízela matně černé panely.

Firma se nicméně dle informací iDNES.cz již od podzimu potýkala s problémy. Údajně měla nedostatek montérů. Některé montážní skupiny přestala firma tehdy platit, a pracovníci proto začali postupně odcházet. Nezaplacené faktury se začaly kupit.

Firma podle insolvenčního návrhu dluží téměř za všechno: za nájem, leasing, energie, materiál, práci, ostrahu, telefony, kancelářské potřeby, ale i desítky pokut za parkování a nepřiměřenou rychlost. Neplatí ani svým obchodním partnerům a dluží 3 400 klientům. Dohromady má zaplatit 1,4 miliardy.

Kauzou se nyní zabývají kriminalisté. Policie zjišťuje, jestli se jednalo o záměrný podvod ze strany firmy, nebo jen o špatné řízení. Frolovyč se kloní spíše k první variantě. „Jsem dospělý člověk, tu firmu jsme si vybrali, neseme i vinu. Myslím, že nás prostě podvedli,“ uzavírá sklíčeně žena.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nečekejte a zažádejte o dotaci na výměnu kotle, hrozí pokuty, říká expert

  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Milion hostů a vzkaz Rusku. Ve Francii odstartovaly oslavy 80. výročí Dne D

5. června 2024  13:19

Francouzský prezident Emmanuel Macron ve středu zahájil třídenní oslavy 80. výročí vylodění...

Vláda rozšiřuje možnost získání osvědčení účastníka odboje proti komunismu

5. června 2024  5:40,  aktualizováno  13:15

O osvědčení účastníka odboje a odporu proti komunismu budou nově moci za dotyčného, i když ještě...

U hnojiště na Olomoucku někdo pohodil dvě štěňata, zřejmě pocházejí z množírny

5. června 2024  13:03

Dvě pohozená štěňata stará zhruba dva až tři měsíce našli lidé v úterý vpodvečer ve Štěpánově na...

Za odebrání dětí zapálil úřednici auta i dům, viní policie muže. Je ve vazbě

5. června 2024  13:03

Otřesný případ vyšetřuje policie na Karvinsku. Muž z Havířova podle policie zapálil automobil...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...