Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Metnar: My armádu modernizovali. Projekt BVP Černochová jen dotáhla

  11:42
Předseda výboru pro obranu Lubomír Metnar (ANO) kritizuje kroky ministryně obrany Jany Černochové. Ta podle něj k řešení palčivých otázek, včetně sporů se šéfem armády Karlem Řehkou, přistupuje arogantně. „Ministryně resortu obrany nám nesděluje informace, neinformuje poslance ani občany,“ říká. Lehce skeptický je i ke skokovému navýšení obranného rozpočtu a jeho účelnému využití.
Lubomír Metnar bude i ve stínové vládě s největší pravděpodobností odpovídat za...

Lubomír Metnar bude i ve stínové vládě s největší pravděpodobností odpovídat za resort obrany. | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Armádou poslední týdny rezonují spory ministryně obrany Jany Černochové a náčelníka Generálního štábu Řehky. Vy jste jako předseda výboru pro obranu s aktéry hovořil? Vnímáte problémy, třecí plochy?
O tomto problému mám informace pouze z médií. Rezort ministerstva obrany ani předseda vlády nás neinformoval. Na základě toho sporu jsme svolávali mimořádný výbor. Ministryně obrany odmítla přijít, o čemž nás písemně informovala.

Poslanci mají na výboru řešit spory Řehky s Černochovou. Ta ale nepřijde

Je vhodné, aby v době, kdy stovky kilometrů od našich hranic zuří válka, docházelo ke střetům představitelů obrany a armády?
Je jasné, že to není vhodné ani přijatelné a nepamatuji v historii rezortu obrany, armády, že by něco takového nastalo. Je těžko pochopitelné, že to nastává v této mezinárodní bezpečnostní situaci.

Co vám k tomu řekl generálporučík Řehka?
S panem generálem jsem hovořil pouze telefonicky, kdy mi odmítl tuto situaci komentovat se zdůvodněním, že se jedná o vnitřní záležitosti resortu.

Výbor měl 1. června dva body programu, právě zmíněné spory a nákup bojových vozidel pěchoty CV 90. Ministryně Černochová se omluvila, stejně jako většina poslanců koalice. Jaký byl uveden důvod?
Tady z tohoto přístupu je vidět, s jakou arogancí v současné době ministryně, potažmo koaliční poslanci, k tomuto přistupují. Ministryně resortu obrany nám nesděluje informace, neinformuje poslance ani občany. Jako důvod uvedla, že byl výbor svolán narychlo, což není argument. Nejen v tomto období, ale i v minulém byl svolán výbor ze dne na den.

Ministryně obrany Jana Černochová a generálporučík Karel Řehka (na snímku v hodnosti generálmajora)

Hovoří se o tom, že ministryně zasahuje do personálních otázek, povyšování důstojníků, generality, ale i k vyslání vojáků do zahraničí, včetně studií. Je to běžná praxe a kompetence ministra? Dělal jste totéž, když jste byl na ministerském postu?
Na rezortu obrany jsou veškeré kompetence rozděleny, neboť se jedná o silový resort, složený z civilní a vojenské části. Obě části rezortu obrany mají své kompetence jasně dané a já jsem v minulosti tyto kompetence dodržoval.

Vnímal jste již dříve neshody, například po výměně náčelníka Vojenské policie? Hovořilo se o tom, že za jeho odvoláním stálo odhalení jeho vztahu s podřízenou.
Nedobrou situaci na rezortu obrany vnímám již delší dobu. Ano, máte pravdu, že tyto informace o personálních rozkolech prosakovaly již delší dobu a mediálně propírán byl náčelník Foltýn. Spekulace o jeho odchodu se objevují v médiích dodnes a dodnes tuto situaci nepovažuji za jasně vysvětlenou.

Hovoří se i o snaze odvolat profesora Zavorala z čela ÚVN. Uvedla k tomuto kroku něco paní ministryně?
Kromě informací, které se objevily v mediálním prostoru, žádné jiné k tomuto nemám.

Jak se zbavit šéfa vojenské nemocnice. Černochová si připsala další lapálii

Nákup bojových vozidel pěchoty trval dlouhá léta, nicméně nyní poukazuje například pan Hynek, předseda Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu, na chabé zapojení domácího obranného průmyslu. Komunikuje vedení obrany kroky a informuje o konkrétních krocích?
Neinformuje. U této zakázky za téměř šedesát miliard je celá řada otázek. Můžeme mít pochybnosti o formě zadání projektu vláda – vláda, o tvorbě ceny, o inflační doložce, kterou by měla obsahovat již podepsaná smlouva... A co je nejvíce znepokojující, je zapojení domácího průmyslu nebo další náklady, které ještě vzniknou.

Armáda přezbrojí na švédské obrněnce CV90 a začne jednat o nových leopardech

Je běžné, aby smlouva nezahrnovala servis? Máte informace například ze Slovenska, jak oni mají řešenou smlouvu?
Nemám informace, jak je to řešeno na Slovensku. Otázka servisu je složitější vzhledem k našemu právnímu řádu a zákonu o veřejných zakázkách. Společné pořízení s následným servisem není pravidlem.

A co další nákupy? Jste informován o průběhu jednání k F-35?
Nemám žádné jiné informace, než jsou ty v mediálním prostoru.

Proti raketám z Ruska je Česko bezzubé, nemáme čím se bránit, říká expert

Analytik Mikulecký řekl, že by obrana neměla nakupovat hlouposti, co po nás nikdo nechtěl, například bitevní vrtulníky, ale soustředit se na realizaci našich závazků vůči NATO. Souhlasíte s ním?
Omlouvám se, ale v žádném případě nebudu komentovat výroky bezpečnostních analytiků. Potřebnost nákupů techniky pro armádu vychází od vojenských odborníků, naštěstí ne od bezpečnostních analytiků.

A co výrazné změny v rozhodnutí, kdy se hovořilo o nákupu tří středních dronů a nakonec z toho je 200 malých dronů?
No comment. Jiné informace, než z médií k tomuto nemám.

Poslanci schválili dobrovolné předurčení i nejméně 2 procenta HDP pro obranu

Koalice často poukazuje na vaše otálení v otázkách nákupů a modernizace armády. Můžete mi uvést, co se podařilo za vašeho vedení zrealizovat, případně připravit k dokončení?
Stejný expertní tým, který radí ministryni obrany a přivedl zakázku nákupu pásových bojových vozidel pěchoty CV 90 k podpisu smlouvy, vedl veškerá jednání za mého působení na rezortu. Právě tento expertní tým mě po vyhodnocení zaslaných nabídek, tehdy od třech potenciálních dodavatelů, seznámil s expertním vyhodnocením jejich nabídek a doporučil mi, aby byly vyřazeny nabídky, ale nebyli vyřazení uchazeči.

Tak se také stalo a já jsem o této situaci tehdy informoval vládu a tehdejší předsedkyni výboru pro obranu. Vzhledem k tomu, že se jednalo o expertní tým, který měl nejvíce informací a kompetence k vyhodnocení a zpracování takovýchto stanovisek, neměl jsem jinou možnost než jejich návrh akceptovat.

Za mého působení na rezortu obrany byly uzavřeny smlouvy na nákup a pořízení vojenské techniky, výzbroje a výstroje za více jak 160 miliard včetně finančně významných akvizicí, jako je radiolokátor MADR, vrtulníky, protiletadlové a raketové komplety SHORAD, děla ráže NATO, vozidla, zbraně a tak dále.

Bojové vozidlo pěchoty CV-90. Armáda po řadě let získá v následujících letech tyto obrněnce, které nahradí zastaralé BVP-2.

A naopak, v čem vidíte pochybení?
Dá se říci, že se mi, potažmo nám, nepodařilo dotáhnout projekt pásových bojových vozidel pěchoty a to s ohledem na shora uvedené okolnosti.

Na armádu půjdou brzy 2 % HDP, jak to ovlivní její modernizaci?
Jak to ovlivní modernizaci bude záležet na tom, jak bude efektní vedení a tým na resortu obrany. Za mě by mělo dojít k urychlení a zefektivnění modernizace Armády České republiky a měly by být dosaženy cíle v rámci výstavby jednotlivých druhů vojsk a splnění požadavků Capability Targets, takzvané CT.

To znamená, že pokud bude mít ministerstvo obrany dostatek prostředků, může tyto projekty řádně naplánovat a realizovat a nebude je muset tím pádem rozkládat v čase, případně odsouvat z důvodu nedostatku finančních prostředků.

Lubomír Metnar, poslanec, předseda výboru pro obranu.

Proč k tomu kroku nedošlo již dříve?
Nebyla k tomuto politická vůle předchozích vlád. Za vlády ANO jsme měli nastavenou trajektorii směřování a dosažení závazku 2 % HDP, ale každé přílišné skokové navyšování finančních prostředků s sebou přináší celou řadu úskalí a hlavně riziko, že tyto prostředky nebudou účelně vynaloženy. Proto naše trajektorie směřování ke 2 % byla postupná. Za naše volební období od roku 2014 vzrostl rozpočet obrany o 100 %.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Historik: Metro mělo původně vést středem magistrály a jezdit přes mosty

  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Špičky ODS řeší, jak naloží s Novotným. Ve hře je vyhazov i výzva k odchodu

14. května 2024  16:10,  aktualizováno  18:20

Pro starostu pražských Řeporyjí za ODS Pavla Novotného to není úplně dobrý den. Nejprve mu ráno...

Bulovka po záměně pacientek propustila zaměstnankyni, další je pod dozorem

14. května 2024  18:18

Fakultní nemocnice Bulovka propustila kvůli tragické záměně pacientek jednu zaměstnankyni. Další...

Prezident fandil na střídačce. Hokejové mistrovství přitahuje známé osobnosti

14. května 2024  17:52

Mistrovství světa v hokeji přilákalo pozornost politiků, sportovních hvězd a dalších známých...

Novotný je dítě, utrhl se ze řetězu. Jeho osud zpečetí Fiala, míní novinář Korecký

14. května 2024  17:50

Chování řeporyjského starosty Pavla Novotného (ODS) už hraničí s nelidskostí, řekl V pořadu K věci...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Silničářští popletové pobavili Mohelnici. Zpackaný nápis zaujal každého

Zpackaná dopravní značka pobavila Mohelničany. Silničáři při stříkání nápisu na asfalt otočili šablonu a vytvořili...

NASA ukázala, co byste viděli před možná nejbolestivější smrtí ve vesmíru

Superpočítače lze využít ke zpracování zajímavých úloh. Vedle hledání nových molekul pro léky, předpovídání složitých...