Půjdu do voleb nezávisle na rozhodnutí lidovců, oznámil senátor Karel Barták.

Půjdu do voleb nezávisle na rozhodnutí lidovců, oznámil senátor Karel Barták. | foto: Archiv

Lidovci odmítli nominaci senátora Bartáka, dali přednost straníkovi

  • 10
KDU-ČSL dala přednost stranickému kandidátovi na funkci senátora za Královéhradecko před dosavadním bezpartijním senátorem Karlem Bartákem. Celostátní výbor strany potvrdil, že o křeslo senátora se bude ucházet bývalý zástupce hejtmana Vladimír Derner. V Praze schválil nominaci profesora Pavla Klenera.

Křesťanští demokraté se dlouho nemohli rozhodnout, zda do boje o Senát na Královéhradecku vyšlou opět stávajícího senátora Karla Bartáka, který sice není členem strany, ale patří k jejich senátnímu klubu, nebo zda podpoří vlastního kandidáta.

Minule skončilo jednání strany bez výsledku, definitivní verdikt padl až napodruhé. Zatímco část vedení strany by podpořila raději Bartáka, celostátní výbor KDU-ČSL se v úterý dvěma třetinami vyslovil pro jeho protikandidáta. "Po diskusi se hlasovalo a Vladimír Derner byl schválen," řekl předseda strany Jiří Čunek.

Barták už dříve naznačil, že o něj místní lidovci ztratili zájem poté, co se neúčastnil volby prezidenta republiky. Vytýkali mu prý, že chtěl volit v tajné volbě Václava Klause. To Derner popřel, královéhradečtí lidovci o senátní nominaci rozhodovali už na podzim. - čtěte Byl jsi pro Klause, tak končíš

Barták bude kandidovat také
Nezávisle na rozhodnutí lidovců bude svůj mandát obhajovat i Barták sám. Jen zatím ještě neví, zda do voleb půjde jako nezávislý, nebo přijme nabídku jiných politických stran, které už o něj projevily zájem. Rozhodnout se chce do prázdnin.

"Naše vztahy nejen vždy byly, ale nadále i budou korektní," řekl iDNES.cz Derner, který bude nyní s Bartákem veřejně soupeřit. "Pan docent má mé sympatie jako slušný člověk, nicméně budeme si konkurovat a je otázka, čí nabídka bude pro občany atraktivnější," dodal.

Bartákovými a Dernerovými soupeři budou ředitel hradecké Fakultní nemocnice Leoš Heger, který kandiduje za občanské demokraty, za sociální demokraty půjde do boje ředitel nemocnice ve Vrchlabí Vladimír Dryml. Za zelené se bude o post senátora ucházet písničkář Pavel Dobeš.

V Praze zkusí štěstí Klener
Tentýž výbor strany v úterý schválil i nominaci profesora Pavla Klenera. "Bude mít maximální podporu naší pražské organizace a pevně věřím, že mandát získá - nedokážu si představit lepšího senátora pro obvod Prahy 1," řekl místopředseda KDU-ČSL a předseda pražské organizace strany Marián Hošek.

Bývalého šéfa Ústavu hematologie a krevní transfuze z funkce loni odvolal ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Volební kampaň to pro Klenera nebude první, už před dvěma lety se neúspěšně ucházel o místo v horní komoře s podporou Strany zelených, porazil ho ale občanský demokrat Tomáš Grulich.

Zelení letos do voleb ve stejném obvodu nasadí propagátora práv gayů Jiřího Hromadu, ODS šéfa pražské záchranky Zdeňka Schwarze a ČSSD dětskou lékařku Blanku Haindlovou. Mandát za SNK-ED bude obhajovat Martin Mejstřík.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video