Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lidovci chtějí koaliční dohodu, nebo nic

  1:00
V úterý se ještě jednou chtějí sociální demokraté, lidovci a unionisté pokusit dohodnout na základních pravidlech fungování společné vlády bez Grosse v čele. Právě na tom, zda půjde o klasickou koalici, může dohoda zkrachovat.
Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek, předseda KDU-ČSL. (8. dubna 2005) | foto: Nguyen Phuong ThaoMF DNES

Na jedné straně tvrdá vyjádření předsedy KDU-ČSL Miroslava Kalouska, ale i Stanislava Grosse, která naznačují, že dohoda o nové vládě nemusí přijít.

A proti nim stojí "jemnější" vyjádření stranických místopředsedů, která ukazují ochotu ke kompromisům.

Tak vypadá situace před úterním druhým kolem jednání o nové vládě mezi sociálními demokraty, lidovci a unionisty.

"Situace není vhodná pro nestandardní politické řešení, které nám zatím nabízí ČSSD," řekl v pondělí šéf lidovců Kalousek.

Pro jeho stranu je nepřijatelný základní plán ČSSD - uzavřít jen jednorázovou dohodu, která umožní, aby vláda, vedená diplomatem Janem Kohoutem, získala důvěru. A dál by už sociální demokraté mohli ve Sněmovně hledat podporu také u opozice.

"Chceme dospět k jednorázové dohodě, nepůjde o koalici," zdůrazňuje Gross. Ví, že pro poslance jeho strany by příliš těsná spolupráce s lidovci byla těžko přijatelná.

Vícha: Každý musí ustoupit
Sociální demokraté se v pondělí o taktice při jednání o nové vládě radili na schůzce svého nejužšího vedení. Nový místopředseda ČSSD Petr Vícha po něm řekl, že jeho strana si je vědoma toho, že každý z partnerů bude muset ustoupit.

"Máme zájem se s lidovci dohodnout, a tak je jasné, že určitý vstřícný krok budeme muset udělat my i oni," řekl Vícha.

Na klasickou koalici podle něj ČSSD přistoupí jen těžko, ale určité pojistky, které lidovci a unionisté chtějí, aby je ČSSD ve Sněmovně "neválcovala" spolu s KSČM, jsou podle sociálních demokratů možné.

Ochotu hledat v koaličním jednání kompromisy naznačil v pondělí i místopředseda KDU-ČSL a ministr dopravy Milan Šimonovský. "Na personálních otázkách dohoda určitě nezkrachuje. Já na tom křesle nelpím. Nedělá mi to žádný velký problém v té vládě nebýt," prohlásil v pondělí Šimonovský.

Prakticky by dohoda mohla vypadat třeba tak,  že ČSSD přistoupí na protikomunistické pojistky v dohodě s lidovci a unionisty a ti pak nebudou trvat na všech svých dosavadních ministrech ve vládě.

"Pro nás je klíčové, aby vznikla nekomunistická většinová koalice. Nemůže to být jen nekomunistická vláda, vedle níž bude v parlamentu fungovat jiná koalice ČSSD s komunisty," pojmenoval základní podmínku KDU-ČSL Kalousek. Když na to sociální demokracie nekývne, jednání zkrachují.

Na stůl dají i program vlády
Místopředseda unionistů František Pelc řekl, že na úterním jednání by zástupci ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody mohli řešit i programové priority vlády. A také to, co by naopak partneři neměli podpořit ve Sněmovně spolu s opozicí.

"Součástí dohody by mělo být to, že chceme pokračovat ve snižování daní, prosadit nový zákon o střetu zájmů, evropskou ústavu či zákon o konkurzu," vyjmenoval Pelc.

Naopak pojistka by měla zabránit přijetí plošných majetkových přiznání, tak jak je požadují komunisté a dlouhodobě o nich uvažuje i část ČSSD. "Z dosavadního průběhu jednání mám ale velmi smíšené pocity. Je totiž jasně vidět, že je velká propast mezi sociálními demokraty a KDU-ČSL," prohlásil v pondělí Pelc.

Dva z účastníků jednání o nové vládě pod podmínkou anonymity MF DNES řekli, že dohoda vázne zejména proto, že jde o prestižní duel mezi Grossem a Kalouskem o to, kdo bude vítězem vládní krize. ČSSD totiž není ochotna připustit, aby výsledkem byla nová koaliční vláda pouze bez Grosse, tak jak o tom od začátku vládní krize mluví Kalousek.

Kdo do nové vlády?

Když v pondělí možný příští premiér Jan Kohout odlétal do Bruselu, marně byste u něho hledali jména kandidátů na místa v jeho vládě. Jenže možná už za několik hodin, maximálně dnů může být všechno jinak. Pokud se lídři ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody na vládnutí dohodnou, Kohout dostane řadu jmen.

"Dohodli jsme se, že každá strana by mu měla nabídnout na jednotlivá křesla více jmen," sdělil v pondělí MF DNES místopředseda ČSSD Jiří Paroubek.

Také předseda unie Pavel Němec potvrdil, že by Kohoutovi předložili seznam kandidátů. "Ten okruh nemusí být tak široký, ale dokážu si představit, že pokud premiér vystoupí, že má výhrady k nějakému kandidátovi, tak by politická strana měla hledat jiného kandidáta," řekl v pondělí Němec rozhlasové stanici BBC.

Kdo bude Kohoutův člověk?
Koho by si tedy Kohout do vlády vzal? Tato otázka je zatím předčasná, odpovědí na ni zaznívá řada. Šéf poslanců ČSSD Michal Kraus například v pondělí uvedl, že v nové vládě by mohli zůstat ministři Němec a Karel Kühnl. A to přesto, že podle ČSSD by ve vládě neměly být stranické špičky.

Jisté naopak je, že by mezi Kohoutovými lidmi určitě nebyli někteří další členové nynějšího kabinetu Stanislava Grosse. Nejčastěji padají jména místopředsedy vlády Martina Jahna, ministra zemědělství Jaroslava Palase, zahraničí Cyrila Svobody i financí Bohuslava Sobotky. Toho by mohl nahradit právě šéf poslanců ČSSD Kraus. Celý seznam "odpadlíků" může být širší.

Jahn, který "dráždí" mnoho sociálních demokratů svými pravicovějšími návrhy, naznačil, že by rád ve vládě zůstal. "S Grossem ani Kohoutem jsem na toto téma oficiálně nemluvil. Kdybych ale dostal smysluplnou nabídku, tak bych o ní uvažoval.

Šéfa diplomacie by mohl nahradit bývalý eurokomisař Pavel Telička nebo velvyslanec při OSN Hynek Kmoníček, kterého prosazuje exministr ČSSD Jan Kavan. Telička to nechtěl komentovat, Kmoníček není proti, ale nesmí jít o vládu podporovanou komunisty.

"Do 'vlády odborníků' ano. Křeslo Jana Masaryka, na jehož výročí ministerstvo zahraničí letos mimochodem jaksi zapomnělo, se za normálních podmínek neodmítá," sdělil  Kmoníček.

Nejasná je i budoucnost dalších lidoveckých ministrů, Libora Ambrozka a Milana Šimonovského. ČSSD je nechce, Šimonovský v pondělí připustil, že nemusí ve vládě být, pokud tím pomůže vzniku nové vlády.

Autoři:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

Kontrast v odvodech v Kyjevě a venku je neskutečný, říkají reportéři iDNES.cz

26. dubna 2024  16:04

Podcast Únava vojáků i civilistů na Ukrajině je vysoká, ale stejně tak i morálka. Redaktor Michal Voska a...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...