Do celorepublikové úklidové akce Ukliďme svět! Ukliďme Česko! se pustili dobrovolníci v okolí řeky Ohře. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Dobrovolníci se zapojí do úklidu po zimě. Kvůli covidu jsou akce individuální

  • 14
Dobrovolníci po celém Česku budou v sobotu uklízet po zimě města, vesnice a přírodu. Kvůli současným opatřením proti šíření koronaviru to tentokrát nebudou hromadné akce, ale jen individuální nebo rodinné. Lidé se navíc mohou pohybovat jen v okrese svého bydliště, na který je nyní omezen pohyb obyvatel.

Místní organizátoři akce Ukliďme Česko pro dobrovolníky připravili takzvané pytlomaty, kde najdou pytle na odpad a mapku, kde je třeba nejvíce uklidit a kde nechat sesbíraný odpad. V mapě úklidů jsou evidovány stovky takových míst.

Letos se do úklidové akce mohu zapojit rovněž běžci a při běhu sbírat odpadky. Podle organizací Běhej lesy a Rozběháme Česko, které dnešní akci zaštítily, bylo přihlášeno několik desítek takových výběhů.

Před rokem organizátoři z Českého svazu ochránců přírody a spolku Ukliďme Česko jarní hromadné úklidy republiky kvůli epidemické situaci a vyhlášenému nouzovému stavu odvolali. 

Nicméně část lidí podle nich uklízela individuálně, řada z nich i opakovaně. O rok dříve se do jarní úklidové akce zapojilo na 65 000 dobrovolníků, kteří sesbírali 1120 tun odpadu na 2273 místech země.

13. března 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video