Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nákupní centra děti letos moc netáhnou, víc jsou venku. Nebo na sítích

  15:53
Léto je v plném proudu, teploty atakují třicítky, přesto mládežníci do klimatizovaných nákupních center tolik nemíří a raději jsou na vzduchu. Zjištění vyplývá z rozhovorů redakce iDNES.cz s oslovenými žáky a studenty, kteří do obchoďáků dle svých slov míří jen v případě hladu či za nákupy. Nebo když si i přes nízký věk snaží přivydělat. Ohrožení závislostí na mobilech přetrvává.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: ČTK

Zatímco například ještě loni poskytovala nákupní centra dětem útočiště v době venkovních pařáků, na pohodlných sedačkách mohly odpočívat či trávit čas na mobilu, který si tam můžou i nabíjet, letos jsou obchoďáky poloprázdné.

Nejrušněji je v jídelních zónách nebo obchodech s oblečením. Děti se v obchodech sice pohybují, ale nejčastěji v doprovodu rodičů. „Nakupujeme poslední věci na dovolenou. Hlavně jídlo a oblečení, ať u moře neděláme ostudu,“ směje se asi pětatřicetiletá paní, za kterou se neochotně šourá její přibližně devítiletý syn. „Nezlobte se, ale spěcháme, večer jedeme a nemáme zabaleno,“ loučí se v pražském obchodním centru Nový Smíchov.

Na horském kole vstříc prázdninovým zážitkům

„Prosím vás, pane, dobrý den,“ oslovují dva dvanáctiletí kluci řidiče u auta v garážích na Novém Smíchově. Oba mají na zádech malý batůžek. „Můžeme vám prosím krásně umýt okna na autě? Šetřím si na kolo, ale ještě nemůžu chodit na brigádu,“ usměje se nervózně pravděpodobně „kápo“ dvojičky. Vysvětluje, že se jmenuje Nikita a před osmi roky se s rodiči přistěhoval do Prahy z Ukrajiny. Protože si šetří na horské kolo, rozhodl se, že bude na parkovišti nabízet své služby v podobě mytí oken u aut.

Smutně ale přiznává, že prozatím o jeho nabídky zákazníci garáží příliš zájem nemají. „Zatím to moc nejde, ale občas se někdo najde. Umyju jim okno a oni mi můžou přispět třeba padesát korun,“ představuje mi svůj byznysový plán. Kolo prý stojí pět a půl tisíce korun, „a já už mám dva tisíce,“ svěřuje se.

Na brigádu nejdou, nikam nejezdí. Děti tráví prázdniny v obchoďácích

I jeho kamarád Alex je z Ukrajiny, do Česka přišel zhruba před třemi lety. Povídá, že se nechce nudit doma, a tak pomáhá kamarádovi v jeho „podnikání“. „Abychom spolu mohli jezdit na kole se koupat a na výlety,“ přeje si.

Raději sport než klimatizace

V Metropoli Zličín je živěji. Kromě rodin s dětmi se tu pohybují i přibližně sedmnáctiletí studenti, ale působí, že ví, za čím přesně jdou. Na rozdíl od skupinky tří kamarádů, kteří sedí kousek od vodní fontány.

„Jsme tady asi dvě hodiny. Sedíme tu a čekáme, až nás rodiče odvezou,“ svěřil se Tobiáš. Obchodní centrum je podle něj dobré leda k nákupům nebo obědu, jinak podle svých slov raději tráví čas venku. „Trénuju ragby a baví mě sport,“ vysvětluje svoji nechuť ke klimatizovaným obchoďákům. Jeho kamarád Josef pak prozrazuje, jak se v Metropoli ocitli.

Děti a volný čas: chlapci hrají videohry, dívky uvázly v sociálních sítích

„Šli jsme se najíst a koupit karty Pokémonů, ale utratili jsme ty peníze zbytečně,“ hlesl zklamaně. „Nedostali jsme moc dobré karty,“ zakroutil hlavou a pohledem sjel ke krabičce s kartičkami vedle sebe. Přestože ho čeká dovolená s rodiči v Řecku a chce stejně jako Tobiáš sportovat. Čekají ho i nepříjemné povinnosti. „Mám reparát z matiky, nemáme dobrou učitelku. Je docela zlá, propadlo nás víc,“ je sdílný.

Ani David není se situací okolo kartiček spokojený, a tak si přisadil, že nechtějí chodit do obchoďáků. „Ale vídat se venku na koloběžce, to jo. Jinak budu cestovat s rodiči a chodit na fotbalové tréninky,“ říká, zatímco něco píše na mobilu.

Stejně jako o kousek dál holčička před jedním z obchodů s oblečením. Působí znuděně, což i sama následně potvrzuje. „Je vedro, nebaví mě chodit po krámech a vybírat pro mámu šaty. Tak sedím a čekám, až si vybere,“ odpovídá.

Nákupák jako útočiště florbalistů

Nejrušněji je v obchodním domě Palladium kousek od České národní banky. Právě v této budově kdysi napsal Josef Kajetán Tyl slova k písni, která se následně stala českou hymnou.

Kromě turistů, kteří jsou tu hlavní kupní sílou bez ohledu na počasí nebo roční období, patřilo centrum první prázdninové dny zamilovaným párům v jídelní zóně a mladým florbalistům z Česka, Švýcarska a dalších zemí. Ti vzali jídelnu ve vrchním patře útokem před dalšími zápasy, přesto se zde objevilo i pár klasických studentů. Těmi byli například Jarda a Marek.

Sedí-li dítě u počítače, je lepší je pohladit a jít, než se stresovat

„Já si to užívám, jsem hrozně spokojenej. Už není konečně škola, prošel jsem druhákem, takže super. Jsme z Teplic, přijeli jsme za kamarádkama, šli jsme sem na jídlo a procházíme se. Teď ještě půjdeme do supermarketu. Ale pravidlo to úplně není. Spíš jsme tady na památky,“ popisuje s tím, že doma v Teplicích tráví nejradši čas ve fitku, během v přírodě nebo na zahradě s kamarády.

I Marek je raději venku a přiznává, že při letním počasí si rád sedne i na pivo. „Brigádu ale nemám a ani nic takového neplánuju,“ uvádí.

Třetina dětí je závislá na sociálních sítích

„Zatím je tu klid, nevídám jich tu tolik, co dřív. Možná jsou na dovolených, nebo je to zkrátka v obchoďáku už tolik nebaví, netuším,“ podělila se o své dojmy prodavačka jednoho z butiků na Harfě vedle O2 Areny, podle které letos vídá méně mládežníků než v předchozích letech ve stejnou dobu.

Vyloženě nudící se děti byly odpoledne okolo páté hodiny v centru tři, všechny navíc pocházely z Ukrajiny. „Šly jsme sem jenom na záchod,“ ujišťuje Alisa, přesto dál sedí s mobilem v ruce. „Ano, ano, fakt jenom na záchod,“ dává jí za pravdu Alina. I ona ale dál scrolluje na Facebooku.

Z výzkumu pracovníků organizace Zdravá generace, která spadá pod Univerzitu Palackého v Olomouci, z května až června minulého roku, vyplývá, že počet mladých lidí, jejichž virtuální život vykazuje problematické rysy, vzrostl z pěti procent v roce 2018 na osm procent v roce 2022. Častěji jsou podle expertů zastoupeny dívky.

Děti z chudých rodin budou tloustnout dál, obávají se odborníci

Šetření se zúčastnilo 14 588 žáků ve věku jedenáct až patnáct let z 246 českých škol. Třiadvacet procent těchto dětí spadá do kategorie intenzivních uživatelů sociálních sítí, dalších osm procent už je navíc v kategorii problematicky závislých.

Závislost na sociálních médiích může zvyšovat riziko depresí, podrážděnosti či pocitů skleslosti nebo emocionálních problémů. Ojedinělé nejsou ani problémy ve škole, s rodiči či vrstevníky. U těchto dětí také hrozí až šestinásobně vyšší pravděpodobnost pravidelné konzumace energetických nápojů či dvojnásobně vyšší konzumace chipsů, zmiňují výzkumníci ve zprávě.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Na Majálesu zasahovali těžkooděnci. Lidé se bouřili

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...