Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dcera Zemanova sponzora dostala zakázku z Lán, správa spojitost odmítá

  0:01
Lesní správa Lány, spadající pod prezidentskou kancelář, zaměstnala před druhým kolem prezidentských voleb jako svou advokátku Barboru Klouda Jestřábovou. Její otec, brněnský advokát Jiří Jestřáb, pak přispěl bezmála milionem korun na kampaň Miloše Zemana. Jedná se tak o další případ zakázky z Lán pro lidi s vazbami na Hrad.

Lánský zámek je letním sídlem prezidenta České republiky | foto: SPH

Nerozdávejte posty ve státních úřadech podle toho, jak je vám kdo blízký, ale podle jeho profesionality. To radil prezident Miloš Zeman sociálním demokratům na jejich nedávném sjezdu. K vedení organizací spadajících pod jeho kancelář se však Zemanovy rady nejspíš nedostaly. Znát je to obzvlášť v Lánech, kde hlava státu v posledních měsících tráví většinu svého času.

Zdejší lesní správa totiž mezi prvním a druhým kolem letošních prezidentských voleb zaměstnala jako svou advokátku dceru jednoho z největších Zemanových sponzorů. To je od té doby, co se Zeman stal prezidentem, už pátá zakázka na právní služby, kterou zde získali advokáti spojení se Zemanovými sponzory, jeho kancléřem Vratislavem Mynářem nebo vedením lesní správy.

Seznam těch, kteří Miloši Zemanovi svými dary pomohli ve volbách, zveřejnil prezident až v poslední večer kampaně. Při debatě České televize předal moderátorce Světlaně Witowské list se jmény sponzorů a částkami, které na jeho kampaň darovali.

Jedním z dárců byl také Jiří Jestřáb. Brněnský advokát přispěl částkou 900 tisíc. Jen o deset dní dříve uzavřela Lesní správa Lány smlouvu s Jestřábovou dcerou, advokátkou, která by organizaci měla zastupovat ve sporu s jedním z bývalých dodavatelů – Mojmírem Spurným. Podle něj se Lesní správa Lány na jeho úkor bezdůvodně obohatila.

Ve sporu jde o 215 tisíc. Kolik za své zastupování inkasuje Jestřábová, není jasné. Lesní správa její hodinovou odměnu v kontraktu zveřejněném v registru smluv začernila, a kolik by jí měla vyplácet, neodpověděla ani na dotaz MF DNES.

Pak mi zavolali a nic...

Za neshody mezi Lány a brněnským živnostníkem Spurným stojí neproplacená výpůjčka systému, který filtroval vodu v jednom z tamních jezírek. Lánská správa ho využívala od roku 2014 a podle Spurného mu slibovala, že od něj pak systém odkoupí.

„Zavolali mi, ať si filtrační systém odvezu,“ říká Spurný. A pak s ním prý lesní správa bez udání důvodu ukončila spolupráci. „Mám to vše zdokladované,“ dodává.

Ředitel správy Miloš Balák však tvrdí, že odkoupit od Spurného systém sliboval zaměstnanec, který už v Lánech nepracuje. Se Spurným prý spolupráci ukončil proto, že jeho filtrační systém kvalitu vody v jezírku příliš nezlepšil.

„Nová firma to dělá lépe a levněji. Musím se přece chovat s péčí řádného hospodáře,“ řekl MF DNES ředitel Balák, který je aktuálně policií stíhán za to, že jako ředitel Lesní správy Lány údajně zmanipuloval desetimilionovou veřejnou zakázku.

Pokud se nic nezmění, spor mezi Spurným a lesní správou rozhodne až soud. A u něj ji tedy bude zastupovat dcera Zemanova sponzora.

Barbora Klouda Jestřábová už v minulosti pro Hrad pracovala. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka to bylo v letech 2013 a2014.

„Právní zastoupení paní Jestřábovou nijak nesouvisí s příspěvkem pana Jestřába na kampaň prezidenta,“ uvedla Lucie Veverková, vedoucí lánského ekonomického útvaru.

Advokáti s kontakty

Jenže není to první příklad, kdy si lesní správa vybrala právníka s kontakty na lidi z prezidentova okolí. Jestřábův partner z advokátní kanceláře Richard Tománek na prezidentskou kampaň přispěl částkou 800 tisíc a oba společně platí také za velké sponzory Strany práv občany, kde figurují Zemanovi nejbližší spolupracovníci Martin Nejedlý a Vratislav Mynář.

Mynářovi dokonce tito advokáti pomáhali s vyjednáváním při výhodné koupi jeho strašnické vily. A nedlouho poté – počátkem roku 2014 – dostala jejich kancelář roční zakázku na právní služby pro lesní správu. A o rok později znovu.

Na rok 2016 si lánská správa na právní služby zase vybrala kancelář, jejíž společník dříve pomáhal Vratislavu Mynářovi s evropskými dotacemi. Další advokáti, kteří získali v Lánech práci, pro změnu dříve pracovali pro Baláka.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...