Vojtěch FILIP, KSČM

Vojtěch FILIP, KSČM | foto: www.ct24.cz

KSČM se zlobí, Ústavní soud zamítl její žalobu na reformu

  • 53
Návrh 43 poslanců KSČM a ČSSD na zrušení vládní reformy veřejných financí smetl Ústavní soud ze stolu. Řeší prý už podobnou žalobu podanou sociálnědemokratickým poslaneckým klubem. Obdobné podněty prý nemůže projednávat souběžně. Podle předsedy KSČM je takové rozhodnutí skandální.

"Návrh je nepřípustný, neboť Ústavní soud již v téže věci jedná," uvedl v usnesení senát soudu se zpravodajkou Eliškou Wagnerovou.

Odmítnutí se ale nelíbí komunistickému předsedovi Vojtěchu Filipovi. "Toto rozhodnutí považuji za skandální," uvedl. O návrhu mělo podle něj rozhodnout celé plénum, nikoli jen soudní senát.

Návrh na zrušení reformy financí podal Ústavnímu soudu jako první šéf sociálnědemokratických poslanců Michal Hašek už 22. října (více zde). Filip návrh podal jako druhý, kromě všech poslanců KSČM se k němu přidali i někteří poslanci ČSSD. - více zde

Komunisté tvrdí, že bylo porušeno legitimní očekávání voličů tím, že finanční reforma prošla jen díky "přeběhlíkům" Michalu Pohankovi a Miloši Melčákovi. Odkazují na starší rozhodnutí ÚS, podle kterého je při nejistém legitimním očekávání nejistá i svoboda.

V obou případech předkladatelé soud žádali, aby podnět projednal přednostně, což by znamenalo rozhodnutí v řádu měsíců. Zda tak soud učiní, zatím neoznámil. Ve většině případů se však jeho verdikty táhnou i několik let.

Pokud podle Filipa soud nerozhodne o podnětu do konce roku, pak bude odpovědný za důsledky vládní reformy. "Způsobí, že podle našeho názoru neústavní norma vejde v platnost, a bude tak odpovědný za případné škody, které se stanou českým fyzickým a právnickým osobám, které budou poškozeny tímto návrhem zákona," řekl Filip.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video