Kalousek1

Kalousek1 - Šéf lidovců ve dveřích vlaku. | foto: Dan Materna, MF DNES

Kromě rychlíku chystají lidovci volební noviny

  • 67
Kromě volebního rychlíku Klidná síla připravují lidovci ještě jedno překvapení. "Počítáme s tím, že budeme mít vlastní volební noviny," řekl MF DNES předseda strany Miroslav Kalousek. Noviny by v trochu odlehčenějším duchu měly představit kandidáty strany ve volbách.

Aby předvolební kampaň zaplatili, půjčí si lidovci u banky 43 milionů korun. "Jednání o půjčce finišují," řekl po jednání celostátní konference křesťanských demokratů místopředseda strany Jan Kasal.

Lidovci v pátek opět potvrdili, že ve volebním roce bude jejich silným tématem kritika sílícího spojenectví mezi ČSSD a komunisty. Kalousek představil přání k Vánocům voličům, v němž spolu s předsedkyní Konfederace politických vězňů Naděždou Kavalírovou, hercem Janem Potměšilem a duchovním Vlastimilem Protivínským varují před úzkou spoluprací obou levicových stran.

"Sociální demokraté a komunisté prosadili omezení svobody církví, charit a diakonií. Právě spojenectvím komunistů a sociálních demokratů začalo před půl stoletím v naší zemi kruté pronásledování věřících a opozice," píší ve výzvě a společně přejí občanům, aby se tato doba už nikdy nevrátila.

Za lidovce se postavili političtí vězni
Plakátů nechali podle Kalouska autoři iniciativy vyrobit několik tisíc a rozesílají je jak svým přátelům, tak zástupcům neziskových organizací. Kalousek zdůraznil, že to není stranická akce, ale občanská výzva, v níž se čtyři lidé různých profesí rozhodli varovat před rizikem reálného vlivu komunistů po volbách v příštím roce.

Kavalírová, která osobně přišla na jednání vedení lidovců, na němž Kalousek také oslavil své sobotní pětačtyřicátiny, zdůraznila, že i nyní je třeba bojovat proti zlu komunismu, aby oběti politických vězňů za minulého režimu nebyly zbytečné.

Zástupci Konfederace politických vězňů označili KDU-ČSL spolu s ODS za "slušnou" politickou stranu, kterou stojí za to podpořit.

Rychlík "Klidná síla" bude následující rok vozit cestující denně z Plzně do Jeseníku a zpět. Lidé se v něm budou potkávat s lidoveckými politiky, ale třeba i s daňovými poradci či psychology. Volební štáb chystá pro pasažéry i videoprojekce, autogramiády, soutěže či volební guláš. - více zde


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video