Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Viktor Chlad, MAFRA

Volební komise schválila výsledky voleb, ve Sbírce zákonů vyjdou v úterý

  • 2
Státní volební komise schválila vyhlášení výsledků krajských voleb ve Sbírce zákonů. Výsledky víkendových krajských voleb by měly získat oficiální podobu v úterý, řekl ředitel odboru voleb ministerstva vnitra Petr Vokáč. Do sbírky se přidá také výsledek senátních voleb na Děčínsku, kde svou pozici obhájil už v prvním kole předseda senátního výboru pro veřejnou správu Zbyněk Linhart.

Od středy tak bude možné výsledky regionálních voleb zpochybnit u krajských správních soudů, Linhartovo zvolení u Nejvyššího správního soudu.

Kandidující uskupení na to budou mít v obou případech deset dní, lhůta skončí 16. října, uvedl Vokáč. Státní volební komise podle něj ale nezaznamenala žádné porušení volebních pravidel.

Volby do zastupitelstev krajů a do Senátu (2020)

Výsledky hlasování ze zbývajících 26 senátních obvodů se objeví ve Sbírce zákonů v kompletní podobě až příští týden, tedy po zvolení zbývajících senátorů nadcházející pátek a sobotu.

Krajské volby vyhrálo hnutí ANO v deseti regionech ze 13. Ve středních Čechách a Libereckém kraji byli nejúspěšnější Starostové, v Královéhradeckém kraji pak koalice ODS, STAN a Východočechů.

V prvním kole senátních volbách byli nejúspěšnější Starostové. Kromě znovuzvolení Linharta jimi navržení kandidáti postoupili do druhého kola senátních voleb v deseti obvodech, stejně jako kandidáti ODS.

ANO má ve hře osm senátních finalistů, KDU-ČSL sedm. Za ČSSD postoupili tři kandidáti, stejně jako za TOP 09. Piráti a hnutí Senátor 21 mají po dvou kandidátech.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video