Testování na covid-19 v Pomezí nad Ohří. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Přibylo 12 486 případů covidu, nejvíc od začátku ledna. Vzrostlo i číslo R

  • 1345
V úterý přibylo v Česku 12 486 potvrzených případů covidu, nejvíc od 8. ledna. Od začátku epidemie se v ČR prokazatelně nakazilo 1,1 milionu lidí. V nemocnicích bylo v úterý 6 171 pacientů s covidem, z toho 1 200 ve vážném stavu. Na jednotkách JIP a ARO je 165 volných lůžek pro lidi s covidem.

Vyplývá to z aktuálních údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Počet pacientů s covidem v těžkém stavu se přiblížil maximu ze začátku loňského listopadu, víc pacientů bylo hospitalizovaných pouze 3. listopadu, a to 1 200.

Téměř devět z deseti lidí, u kterých testy od loňského března potvrdily infekci novým koronavirem, se už uzdravilo. Naopak 18 596 lidí s nákazou zemřelo.

Protiepidemické skóre PES se drží na hodnotě 72 bodů, to odpovídá čtvrtému stupni. Předchozí tři dny bylo po úpravě dat v pátém. Reprodukční číslo mírně stouplo z 1,06 na 1,08.

Předchozí tři dny byl index po zpětné úpravě dat na webu ministerstva zdravotnictví na hodnotě 77 bodů, tedy v pátém, nejpřísnějším stupni. Pokles o pět bodů způsobil nižší podíl hospitalizovaných, u nichž se nákaza koronavirem projevila až v nemocnici - dostal se pod 45 procent. Ostatní tři ukazatele pro výpočet skóre se zhoršily, jeho hodnotu ale neovlivnily. 

Reprodukční číslo, které udává, kolik jeden pozitivně testovaný průměrně nakazí dalších lidí, se nad hodnotou jedna drží až na jednu výjimku od začátku února. Pokud se dostane pod tuto hranici, znamená to, že epidemie zpomaluje.

Dál roste průměrný počet nově nakažených na 100 000 obyvatel za poslední dva týdny, oproti předchozímu dni vzrostl ze zhruba 983 na 1 114. Čtrnáctidenní průměr nakažených mezi seniory se zvýšil ze 751 na 766.

Index PES už není pro určování opatření proti šíření koronaviru relevantní, uvedl na konci ledna ministr zdravotnictví Jan Blatný. Pro vládu je nyní klíčové uvolnit kapacity přetížených nemocnic, zvláště na jednotkách intenzivní péče. Epidemická situace je podle ministra stále vážná.

V Česku platí od 27. prosince opatření pro nejvyšší, pátý stupeň pohotovosti PES. Od 14. ledna se protiepidemické skóre drželo měsíc ve čtvrtém stupni, v neděli stoupl index na 77 bodů, což odpovídalo pátému, nejpřísnějšímu stupni pohotovosti. Po třech dnech index klesl o pět bodů a vrátil se do čtvrtého.

Vláda na žádost hejtmanů vyhlásila na území České republiky od pondělí další nouzový stav. Bude trvat do konce února. Většina dosavadních omezení tak v zemi platí dál. V březnu by mohl začít postupný návrat žáků do škol spojený s pravidelným testováním

Od příštího týdne se však otevřou maloobchody. Omezen zůstane počet nakupujících na plochu obchodu, tedy stále na 15 metrů čtverečních na jednoho člověka. Také se stále mají dodržovat rozestupy a má být k dispozici dezinfekce. Personál obchodů by měl povinně nosit respirátory FFP2, nikoliv jen roušky.

8. února 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video