Hlavni hygienička ČR Jarmila Rážová na tiskové konferenci

Hlavni hygienička ČR Jarmila Rážová na tiskové konferenci | foto: ČTK

Hygiena dotrasovala 157 kontaktů Rážové, většinou z ministerstva a médií

  • 159
Pražští hygienici dohledali 157 kontaktů hlavní hygieničky Jarmily Rážové. Epidemiologické šetření stále probíhá, ale postupně se lidem nařizuje karanténa a testy. Z ministerstva má nařízenou izolaci celkem 20 lidí, včetně ministra Adama Vojtěcha. Mezi kontakty je 125 lidí z ministerstva zdravotnictví a 23 novinářů. Hygienici dosud odhalili i další čtyři pozitivní lidi.

„Sedm dalších kontaktů je pracovních a dva kontakty jsou z osobního soukromého prostředí,“ uvedla také pražská hygiena k celkovému počtu lidí mířících do karantény.

Epidemiologické šetření pražské hygieny stále probíhá, počty nařízených karantén se tak mohou zvyšovat. „V daném konkrétním případě započal již včera v ranních hodinách a stále probíhá. Řada dohledaných epidemiologicky významných kontaktů se příslušným testům podrobila již včera, další kontakty testy absolvují v průběhu dní,“ řekl mluvčí pražské hygieny Zdeněk Boublík. 

Z odběrů, kde už jsou známé výsledky, jsou další čtyři lidé covid-19 pozitivní. I tady hygiena začala pátrat po kontaktech. „Zahájili jsme standardní epidemiologické šetření, abychom dohledali maximum možných epidemiologicky významných kontaktů a s tím i přijímání adekvátních protiepidemických opatření,“ dodal Boublík v prohlášení.

Ministerstvo nyní společně s hygieniky informují zaměstnance, jaká opatření se na ně vztahují. Současně také prostory resortu prošly rozsáhlou dezinfekcí a všichni si musí chránit dýchací cesty pomocí roušek či respirátorů. Ministerstvo zdravotnictví má celkem 450 zaměstnanců.

„Vzhledem k dobrému zdravotnímu stavu všichni zaměstnanci v karanténě na dálku pracují a mají takzvaný home office. Zastupitelnost vedoucích pracovníků je zjištěna a ministerstvo funguje bez problémů,“ řekla iDNES.cz mluvčí resortu Gabriela Štěpanyová.

Kromě Jarmily Rážové má pozitivní test na covid-19 také šéf Ústavu zdravotnických informací a statistik Ladislav Dušek. I některé jeho kontakty z ministerstva jsou součástí karantény. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch pak má výsledky odběrů negativní. 

Hlavní hygienička Rážová se podle mluvčí ministerstva Gabriely Štěpanyové nechala sama testovat poté, co se necítila dobře – má příznaky chřipky bez teplot. Na několikahodinovém jednání s Rážovou a dalšími byl i premiér Andrej Babiš. Měl ale podle všeho respirátor, který ho měl dostatečně ochránit.´

Podle rozhodnutí ředitelky pražské hygienické stanice Zdeňky Jágrové se proto premiéra ani dalších žádná omezení týkat nebudou. Při jednání seděli v dostatečné vzdálenosti a dodrželi další preventivní opatření. 

Karanténa se vztahuje například na některé novináře, kteří byli na úterní tiskové konferenci k představování eRoušky 2.0 nebo na Václava Moravce, u kterého byla hlavní hygienička diskutovat v neděli na konci srpna.  


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video