ilustrační snímek | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

K očkování mohou nově i lidé nad 16 let, už se jich zapsalo přes 200 tisíc

  • 607
Možnost registrovat se k očkování proti covidu-19 se v pátek otevřela i lidem od 16 do 29 let. Těch je je v Česku asi 1,5 milionu. Vakcinace nadále zrychluje, podle premiéra Andreje Babiše bylo ve čtvrtek opět podáno skoro 110 tisíc vakcín. Tentýž den laboratoře odhalily 430 nově nakažených. Je to o 80 více než ve středu, ale zároveň o 75 méně než minulý čtvrtek.

Od spuštění registrací se k očkování proti koronaviru zaregistrovalo více než 200 tisíc lidí ve věku 16 až 29 let. Data k dnešní zhruba 17. hodině publikovali zástupci projektu Chytrá karanténa. 

Registrovat se tak už mohou všechny věkové skupiny, pro které je zatím očkování dostupné. „Od půlnoci se zatím zaregistrovalo 77 427 lidí,“ napsal v pátek ráno na Twitteru premiér Andrej Babiš.

Zdravotníci v Česku dosud aplikovali přes 5,5 milionu dávek některé ze čtyř druhů vakcín. Plně naočkovaných je téměř 1,6 milionu lidí. Babiš také ráno na Radiožurnálu sdělil, že „po světě získal asi 235 tisíc vakcín“.

V pátek odpoledne premiér v pražském Národním očkovacím centru v O2 Universu převezme od maďarského ministra zahraničí Pétera Szijjártóa 41 tisíc dávek vakcíny Pfizer. Podle portálu iRozhlas to není dar, ale půjčka.

Tempo vakcinace v Česku v poslední době zrychluje. Více než 100 000 dávek za den dokázali zdravotníci naočkovat pětkrát, z toho třikrát minulý týden a dvakrát tento. Středeční rekord byl nakonec přes 112 tisíc.

S další skupinou se prodlouží čekání na PIN 2, odhaduje mluvčí NAKIT

Podle Babiše také Česko za čtvrtek dosud neeviduje žádné úmrtí. „Včera poprvé nikdo nezemřel na covid, po dlouhé době,“ řekl. Takový stav nastal naposledy loni 2. září. Počet se však ještě může změnit, data za předchozí den se doplňují průběžně.

V nemocnicích ve čtvrtek bylo 389 pacientů s covidem, 67 ve vážném stavu. O den dříve to bylo 431 hospitalizovaných a 70 akutních. Sedmidenní incidence klesla o jeden bod na 24.

Z krajů je na tom v tomto přepočtu nejhůř Jihočeský kraj se 41 případy a nejlépe Karlovarský se čtyřmi. Reprodukční číslo, které udává průměrný počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného, zůstává pod 0,8.

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) schválila použití očkovací látku od firmy Pfizer/BioNTech i pro lidi od 12 let. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) o víkendu odhadl, že očkování skupiny 12+ vláda spustí nejpozději ve druhé polovině léta. „Ale to bych spekuloval, bude záležet na zájmu generace 16+,“ uvedl ministr v pořadu Partie televize CNN Prima News.

Lidé se k očkování mohli začít přihlašovat postupně podle věku, od toho se odvíjí také zájem a proočkovanost jednotlivých skupin. Osmdesátníci se očkují od poloviny ledna, sedmdesátníci od začátku března.

S každou další věkovou skupinou podíl registrovaných klesá. Mezi čtyřicátníky projevila zájem o očkování zhruba polovina. Zatím poslední skupinou, pro kterou byla spuštěna registrace, byli od 26. května lidé ve věku 30 až 34 let.

30. května 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video