ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Část učitelů nechce brzký návrat do škol, starší se bojí o své zdraví

  • 2203
Stoupnout si před třídu s dvaceti pěti žáky na několik hodin považují někteří kantoři za zbytečný hazard. Nejlepší by podle nich bylo dokončit školní rok distančně bez stresu a rizika. „Především starší učitelé mají strach o své zdraví,“ říká předseda Pedagogické komory Radek Sárközi.

Podle posledních odhadů toho, jak se bude epidemie v Česku vyvíjet, předpokládá ministr školství Robert Plaga, že by se žáci, a tedy i učitelé, vrátili zpět do škol v druhé polovině května.

Koronavirus v Česku

„Myslím, že je nezbytně nutné myslet nejen na zdraví žáků, ale i učitelů. Je třeba dokončit pololetí bez zbytečného stresu a bez riskování zdravotních komplikací u učitelů,“ píše v otevřeném dopisu Štefan Klíma, ředitel Integrované střední školy a Střední pedagogické školy v Mladé Boleslavi.

Podle pedagoga by bylo lepší nechat žáky školní rok dokončit distančně. Střední školy by si podle něj zorganizovaly přijímací řízení po vlastní ose v květnu, maturity a červnové závěrečné zkoušky by se mohly uskutečnit s přesahem do července.

„Takto by se to asi dalo stihnout a zvládnout bez totálního stresu a hygienického rizika. Školy distanční výuku zvládají. Někde na výbornou, někde dobře, ale zvládají. A zvládají ji i žáci,“ dodává a upozorňuje na to, že průměrný věk českého učitele je 47 let.

Podle loňských dat ministerstva školství jsou nejmladší učitelé v mateřských školách, naopak nad věkovým průměrem jsou například učitelé na prvním stupni, matikáři či fyzikáři.

Co s rouškami

Mnozí učitelé si také stěžují, že v květnu a červnu bude již teplé počasí a bude velmi nepříjemné v rouškách 45 minut něco vyprávět. Především pro astmatiky může být několik hodin se zakrytými ústy velmi nepříjemných.

Obávají se také toho, jak zajistí nošení roušek při svačinách či obědech a jak zajistí výměnu a péči o roušky v nižších ročnících či dokonce v mateřských školách, kde děti potřebují ještě asistenci kantorů.

Za ponechání uzavřených škol vzniklo na internetu i několik petic, ty mají různou odezvu. Nutno dodat, že někteří učitelé naopak říkají, že učení z kuchyně jim už nevyhovuje a do škol se chtějí vrátit co nejdříve. 

3. dubna 2020


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video