Bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch | foto: Michal Sváček, MAFRA

Exministr Vojtěch bude velvyslancem ve Finsku. Trafika, říká opozice

  • 892
Bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch se má stát ambasadorem ve Finsku. Seznam nových velvyslanců měla vláda schválit minulý týden. Vojtěch má zamířit do Helsinek, potřeba je k tomu ale ještě podpis prezidenta Miloše Zemana. Vojtěch skončil na ministerském postu loni na podzim, kdy ho na krátko vystřídal epidemiolog Roman Prymula.

S informací přišel portál Seznam Zprávy. Ministerstvo zahraničních věcí ji odmítlo komentovat. Podle mluvčí Zuzany Štíchové se o takových věcech jedná za zavřenými dveřmi.

„Obsazení velvyslaneckých postů projednává vláda vždy ve vyhrazeném režimu. Do udělení agrément proto nikdy diplomatické nominace nekomentujeme,“ řekla pro iDNES.cz Štíchová. 

Po rezignaci na ministerský post Vojtěch avizoval, že si poslanecký mandát ještě nechá, ale v politice chce do budoucna skončit. „Jsem odolný, ale už toho bylo hodně. Babiš můj odchod trochu čekal,“ vysvětlil Vojtěch svůj konec na ministerstvu v rozhovoru pro MF DNES.

Nyní má zamířit do Helsinek vést diplomatickou misi ve Finskou. Jediným exministrem z Babišovy vlády, který se stal velvyslancem, je Martin Stropnický v Izraeli. Bývalý ministr obrany ale už před pozicí ve vládě působil jako velvyslanec ve Vatikánu.

Diplomacie se studuje, připomněli politici

Politici mají rozhodnutí za trafiku, což je označení pro takzvané „teplé místečko“, kde má člověk na vysokém postu veřejné správy nenáročnou práci. Kriticky se k volbě Vojtěcha jako velvyslance vyjádřil například bývalý poslanec Miroslav Kalousek.

„Moje poznámka není osobní, ale systémová: Raketové diplomatické kariéry tohoto typu by příští vláda měla rázně ukončit. Jsou demotivující pro mladé profesionální diplomaty a takhle se diplomatický sbor budovat nemá,“ napsal na Twitter Kalousek. 

Na kariéru velvyslance se připravují studenti na vysoké škole několik let. Vojtěch je vystudovaný právník a je otázkou, kolik zkušeností se zahraniční politikou během svého působení ve Sněmovně na postu ministra zdravotnictví získal. Podle člena Pirátské strany Jana Lipavského málo a Vojtěch tak nemá kvalifikaci zastávat diplomatický post. 

„Za uplynulé tři roky jsem od něj nezaznamenal žádný výstup k zahraniční politice. Jeho působení ve Finsku bude výsměchem všem kariérním diplomatům v Černínském paláci,“ napsal Lipavský. 

„Myslím, že se v diplomacii Adam Vojtěch už naplno osvědčil. Diplomacii rektálního alpinismu zvládl. Obstál i v náročné zkoušce ‚řekněte jméno‘ a nebojí se nebýt slušný. Všechny základní předpoklady, aby prošel vládní nominací a podpisem prezidenta tak splňuje,“ podotkl předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Vojtěchův konec po druhé vlně

Adam Vojtěch byl jednou z hlavních tváří koronavirové epidemie v Česku. Ministrem zdravotnictví byl od prosince roku 2017 do loňského září, kdy po příchodu „druhé vlny“ rezignoval. Od jara 2020 jeho resort neřešil nic jiného, než byl koronavirus.  

„Možná určitá chyba byla neustále připomínaný srpen a to, že se možná více netrvalo na zavedení povinnosti nošení roušek,“ připustil v rozhovoru pro iDNES.cz exministr Vojtěch.

Během jeho působení na ministerstvu se například spustil projekt eRecept, zažil i několik skandálů. V době zakázaného zpívání se chopil mikrofonu v talkshow nebo nesprávně označil laborantku, jež se po odběru vzorků pacientovi měla ocitnout v karanténě.  

Odcházení Adama Vojtěcha: dočkal se ovací vestoje:

23. září 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video