Na hraničním přechodu Dolní Dvořiště kontroluje Celní správa přijíždějící...

Na hraničním přechodu Dolní Dvořiště kontroluje Celní správa přijíždějící osobní auta i kamiony. (13.3.2020) | foto: Michal Sváček, MAFRA

Kontroly na hranicích s Německem a Rakouskem potrvají do 24. dubna

  • 79
Kontroly na hranicích s Německem a Rakouskem potrvají do půlnoci 24. dubna. O prodloužení vnitřní ochrany hranic o 20 dnů rozhodla ve středu vláda. Ministerstvu vnitra dala na kontroly 18,1 milionu korun z vládní rozpočtové rezervy. Kontroly na hranicích s Polskem a Slovenskem se nadále řídí rozhodnutím obou zemí.

Kabinet obnovil hraniční kontroly v souvislosti s hrozbou šíření nového koronaviru od soboty 14. března, původně na pět dnů. Následně je prodloužila do soboty 4. dubna a nyní opět. Týkají se také letišť.

Koronavirus v Česku

Vnitro má podle vládního usnesení informovat o dočasné obnově vnitřní ochrany hranic členské státy Evropské unie, Evropskou komisi a partnerské úřady sousedních států. Má také vyhodnocovat, zda trvá „závažná hrozba pro veřejný pořádek nebo vnitřní bezpečnost České republiky“.

Hraniční kontroly vláda opírá i o Schengenský hraniční kodex. Popisuje různé situace pro možnost jejich obnovení a také doby, po něž může členský stát ochranu svých vnitřních hranic zavést.

K hranicím s Polskem a se Slovenskem se vládní usnesení ke kontrolám nevztahují. Ministr vnitra Jan Hamáček už dříve řekl, že režim na nich se řídí rozhodnutím Polska a Slovenska a není důvod, aby Česko reagovalo stejným nařízením.

Von der Leyenová se obává o EU. Hranice koronavirus nezastavily, tvrdí

Zatím do velikonoční neděle 12. dubna trvá až na výjimky zákaz vycestování obyvatel České republiky stejně jako zákaz vstupu cizinců do Česka. Vláda prodloužila restrikci v pondělí. První zákaz cestování přes hranice kabinet přijal s účinností od soboty 14. března, týkal se jen vymezených rizikových zemí. Už o dva dny později, tedy od pondělí 16. března, restrikci rozšířil na všechny státy.

Při zákazu vycestování a přicestování se vláda odvolala na ustanovení krizového zákona. Podle nich může za nouzového stavu omezit svobodu pohybu a pobytu na území ohroženém nebo postiženém krizovou situací, nebo vstup, pobyt a pohyb lidí zakázat. Má také právo zavést opatření k ochraně státních hranic a k pobytu cizinců nebo osob bez státní příslušnosti.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video