Návrh státního rozpočtu na příští rok s navrženým schodkem 320 miliard korun...

Návrh státního rozpočtu na příští rok s navrženým schodkem 320 miliard korun přijel do Sněmovny podpořit prezident Miloš Zeman.. (11. listopadu 2020) | foto:  Michal Šula, MAFRA

Zeman podepsal zákon o kompenzačním bonusu, vyplácet se začne příští týden

  • 39
Prezident Miloš Zeman podepsal zákon o kompenzačním bonusu pro podnikatele. Podle ministryně financí za ANO Aleny Schillerové by výplata mohla začít už příští týden. Osobám samostatně výdělečně činným a společníkům malých společností s ručením omezeným bude stát vyplácet 500 korun denně.

O bonus budou moci požádat podnikatelé, kterým vláda přímo nebo svým usnesením vypnula podnikání a zamezila jim v podnikání. Další podmínkou žádosti bude, že příjmy z podnikání musí být u žadatele větší než polovina příjmů.

Sněmovna rozšířila okruh osob, které budou moci dostat peníze. Měli by na něj dosáhnout například samostatně podnikající trenéři fitness, kteří nabízejí své služby zákazníkům v nyní uzavřených fitness centrech. Obecně má jít o osoby užívající prostory někoho jiného, které jsou nyní uzavřeny.

Žádosti o vyplacení kompenzačního bonusu bude možné podávat za dobu nouzového stavu, který byl vyhlášen od 5. října. A podle Schillerové se bude začít moci kompenzační bonus již od 16. listopadu vyplácet.

Pro přijetí zákona hlasovalo v úterý172 ze 176 přítomných poslanců. Zdrželi se jen tři poslanci hnutí STAN a jedna poslankyně ANO. Poslanci odmítli verzi zákona prosazovanou Senátem, aby zároveň kraje dostaly 300 korun za každého jednoho obyvatele. Kompenzační bonus se totiž stejně jako na jaře bude vyplácet z výnosů sdílených daní, takže kraje přijdou o část peněz, které jinak dostávají.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video