Klaus a Kalousek

Klaus a Kalousek - Miroslav Kalousek a Václav Klaus po schůzce na Pražském hradě. (31. března 2005) | foto: Michal Sváček, MF DNES

Klaus: Situace žádá mé zásadní kroky

  • 640
Prezident Václav Klaus se sešel s lidoveckým předsedou Miroslavem Kalouskem. K aktuálnímu stavu vládní krize se stále jednoznačně nevyjádřil. Po schůzce jen prohlásil, že situace si žádá jeho zásadní kroky. Ještě dnes se sejde s premiérem Grossem.

Kalousek na Hradě Klausovi oficiálně sdělil, že se KDU-ČSL rozhodla opustit vládní koalici.

"Byl jsem informován o věci vážné pro celou zemi. Formát koalice na bázi 101 poslanců už neplatí, 21 podpisů poslanců KDU-ČSL ztrácí platnost," popsal situaci prezident. Právě 101 podpis žádal od premiéra Grosse, když sestavoval současný kabinet.

Prezident prohlásil, že situace si od něj nyní vyžaduje zásadní kroky. Žádné další vyjádření ke krizi však neposkytl. Nehodlá prý komentovat vývoj do doby, než se sejde i s dalšími aktéry.

Miroslav Kalousek prohlásil, že pro lidovce je nadále nejlepším řešením koaliční spolupráce se sociálními demokraty a unionisty. Trvají ale na demisi premiéra Stanislava Grosse.

CO BUDE DÁL?

dnes
prezident přijme premiéra Grosse, zřejmě mu premiér oznámí jména nových ministrů, kteří nahradí lidovce

zítra
Sněmovna bude hlasovat o vyslovení nedůvěry vládě; hlasování vyvolala ODS, podpoří je lidovci

varianta vláda padla
jednat se bude o nové vládě nebo předčasných volbách

varianta nedůvěra vládě neprošla
vládu doplní chybějící ministři a může dál fungovat

Pokud by ji Gross podal, mohla by se podle Kalouska rozběhnout jednání o vytvoření nové koalice s jiným premiérem z řad ČSSD.

Miroslav Kalousek na Hradě po setkání s prezidentem také řekl, že je na Stanislavu Grossovi, zda chce nebo nechce být Zdeňkem Fierlingerem (politik, který v roce 1948 přivedl sociální demokracii do náruče KSČ, pozn. red.).

Kalousek zároveň uvedl, že nepochybuje o tom, že Václav Klaus není Edvardem Benešem roku 1948. (Beneš v únoru 1948 přijal demise nekomunistických ministrů, pozn. red.).

Už zítra bude Poslanecká sněmovna hlasovat o tom, jestli vysloví Grossově vládě nedůvěru. Zásadní význam budou mít hlasy komunistických zákonodárců.

Nad otázkou, zda hlasovat pro nedůvěru vládě se odpoledne sejde výkonný výbor KSČM. - více zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video