Klaus odmítl diskuzi o vládě v ČT

  • 62
Prezident Václav Klaus se oproti plánům nezúčastní nedělního pořadu Otázky Václava Moravce. Oficiálně nepřijde kvůli tomu, že tou dobou ještě mohou zasedat stranická grémia a on by nerad do formování vlády zasahoval. Neoficiálně se hovoří o tom, že je prostě rozhněván.

"Zdá se, že ještě v neděli budou zasedat některá grémia a není naprosto jisté, jestli vše dopadne tak, jak má dopadnout," řekl Petr Hájek z prezidentova tiskového odboru.

"A prezident se rozhodně nechce vyjadřovat k něčemu, co nemusí být definitivní - aby to nevyvolalo dojem, že zasahuje do formování vlády," dodal.

Podle zdrojů z ČT je ovšem hlavním důvodem to, že Klaus je silně rozhněván tím, jak bude kabinet pravděpodobně vypadat. O tom ostatně informovaly také Hospodářské noviny.

"Naprosto bez komentáře," reagoval na tyto informace Hájek. Mluvčí ČT Martin Krafl nechtěl důvody toho, proč Klaus do pořadu Otázky Václava Moravce nepřijde, komentovat. "Nás to překvapilo a je nám to líto," poznamenal.

Hrad prý vystoupení odvolal v okamžiku, kdy Stanislav Gross ve čtvrtek oznámil pravděpodobné personální složení vlády. Údajnými "problémy" by měli být ministři Cyril Svoboda a Karel Kühnl. Klaus od Grosse požadoval zásadní obměnu vládního kabinetu. - více zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video