Václav Klaus

Václav Klaus - Prezident Václav Klaus během tiskové konference na Pražském hradě. (12. dubna 2005) | foto: Nguyen Phuong Thao, MF DNES

Klaus: Chci odpověď, ne odvolání ministrů

  • 471
Prezident poslal Stanislavu Grossovi další signál, že chce znát postoj ČSSD k jednáním o nové vládě. Klaus prý od premiéra neočekává, že bude odvolávat ministry, ale že mu zodpoví, zda jednání koalice skutečně zkrachovala.

PŘÍLOHA: VLÁDNÍ KRIZE
jak jí rozumět ■ co bude

V pátek zaslal Václav Klaus dopis lídrům ČSSD, US-DEU a KDU-ČSL, aby mu odpověděli, zda má považovat jednání o novém kabinetu za skončená. - více zde

Během víkendu mu napsali Miroslav Kalousek a Pavel Němec, že pro ně platí dohody z noci 13. dubna. Tuto koncepci ale o den později odmítlo předsednictvo ČSSD.

Na vyjádření premiéra Grosse Klaus stále čeká. Předseda vlády už zmínil, že by v pondělí či v úterý rád předal prezidentovi návrhy na odvolání sedmi ministrů, kteří už podali demise, ale hlava státu je zatím nepřijala.

Mluvčí ČSSD Lucie Orgoníková neví, kdy a jak hodlá premiér odpovědět prezidentovi. "Myslím si ale, že dneska tam nepůjde. Viděla bych to spíš na zítřek. I ten dopis," sdělila iDNES. Také vládní mluvčí Věra Dušková nemá o Grossově reakci informace: "Nevím o tom."

"Jestli na něco čekám od premiéra, tak je to toto (odpověď na páteční dopis)," prohlásil Klaus. Podle šéfa prezidentovy kanceláře Ladislava Jakla už Václava Klause přešla trpělivost.

"Prezident ale už možná v těchto věcech trpělivost vyplýtval, ta dlouhodobá krize probíhá před očima veřejnosti tak dlouho, že už ji není možné odkládat a dívat se na ni dál," řekl Jakl. - více zde

Klaus uvedl, že má na mysli jasnou a srozumitelnou odpověď, "odpověď, která nepůjde někudy mimo". Už dříve prohlásil, že trvá na tom, že východiskem z nynější vládní krize může být buď kabinet na základě bývalé koalice, nebo dohoda stran o předčasných volbách.

,

Video