Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Velká pátrací akce v Klánovicích. Les od rána pročesaly dvě stovky policistů

  8:30aktualizováno  17:21
V pražském Klánovickém lese, kde se v pátek stala dvojnásobná vražda muže a kojence, probíhalo v úterý od rána do 16:00 odpoledne rozsáhlé pátrání, v akci bylo 250 policistů. Podrobnosti o zásahu policie nesdělila, právo na poskytování informací si vyhradilo Městské státní zastupitelství v Praze. Na místě zasahovali kynologové, speciální kamion, policisté na koních, kriminálka i technici.

„Kvůli přicházející tmě byla bezpečnostně pátrací akce ukončena. Zvýšený dohled nad touto oblastí nicméně pokračuje i večer a přes noc,“ řekl odpoledne mluvčí policie Jan Rybanský. „Les je nyní přístupný veřejnosti,“ dodal. Zda se do něj policisté vrátí znovu ve středu ráno, nepotvrdil.

Policisté se v úterý na místo události vrátili po předchozím pátrání. Důvody mluvčí neupřesnil. „Samozřejmě to vyšetřování se nějak rozvíjí, takže z tohoto důvodu jsme se vrátili na místo události,“ řekl pouze. Na dotaz, zda by se pachatel mohl stále zdržovat v lese, zopakoval, že jde o akci bezpečnostně pátrací a „nelze nic vyloučit ani nic potvrdit“.

Uzavřená byla podle mluvčího velká část lesa. Mluvčí připustil, že policisté ho propátrávali i pomocí rojnice. O případném zapojení termovize Rybanský informace neměl.

„V Klánovickém lese v úterý probíhá bezpečnostně pátrací akce. Právo na poskytování informací v případu dvojnásobné vraždy si vyhradilo Městské státní zastupitelství v Praze, proto již nejsme oprávněni k věci poskytovat další informace,“ uvedla dopoledne policie na sociální síti X.

Podle zdroje iDNES.cz zatím nikdo nebyl obviněn. Rozsáhlá pátrací akce by ale mohla znamenat i to, že policie již podezřelého má a hledá zbraň.

Případ dozoruje pražské městské státní zastupitelství. „V současné době není k dotazované věci možné sdělovat žádné další informace, neboť přípravné trestní řízení je ze zákona neveřejné. Není tedy možné popisovat obsah jednotlivých provedených či prováděných úkonů a sdělovat průběžné informace, které policejní orgán na základě provedení těchto úkonů zjistí,“ řekl v úterý mluvčí zastupitelství Aleš Cimbala.

„Lze však uvést, že se policejní orgán věcí nadále velmi intenzivně zabývá a provádí všechny potřebné úkony pro to, aby v rámci přípravného řízení zjistil co nejvíce informací a podrobností týkajících se skutkového děje a také osoby, která se daného jednání mohla dopustit. Pokud zjistíme informace, které bude možné s ohledem na omezení vyplývající z trestního řádu zveřejnit, budeme poté veřejnost samozřejmě informovat,“ doplnil mluvčí.

„V lese probíhá bezpečnostně preventivní akce. Občané byli dostatečně informováni. Městská část poskytuje maximální součinnost,“ uvedla už dopoledne pro iDNES.cz starostka Klánovic Alena Kolovrátková. Zároveň městská část na svém webu žádá lidi, ať nevstupují v úterý do lesa, pokud to není nezbytně nutné.

„Vzhledem k tomu, o jak tragický čin se jedná, tak to samozřejmě atmosféru v naší městské části ovlivnilo,“ dodala starostka. Lidé podle ní nicméně v minulých dnech do lesa stále chodili na procházky. „Ale samozřejmě ta situace na naše občany dopadla,“ popsala atmosféru v obci.

VIDEO: S termovizí i mobilním střediskem. Policie má v Klánovicích speciální kamion

Od pondělního odpoledne jsou policejní hlídky téměř na každém kroku kolem Klánovického lesa. Právě tady zatím neznámý pachatel zastřelil v pátek odpoledne dvaatřicetiletého muže a jeho dvouměsíční dceru v kočárku.

Na místě zasahoval i speciální nákladní vůz, který si sami policisté navrhli přesně tak, aby jim sloužil co nejlépe při pátrání v terénu. Využívaný je speciální pořádkovou jednotkou a disponuje například termovizí a schopností vykrýt mobilním signálem i místa, kam signál běžně nedosahuje.

Policisté už dříve vyzvali motoristy, kteří projížděli v pátek mezi 07:00 až 17:00 okolím Klánovického lesa a měli zapnuté palubní kamery, aby jí poskytli případné videozáznamy.

„Veškeré informace k případu přijmou kolegové na tel. čísle 731 553 135 nebo prostřednictvím mailu krpa.skpv.ook.podatelna@pcr.cz,“ uvedl už dříve Rybanský.

Kudy chodí vrah. Smrt muže a miminka je dál záhada, lidé se bojí. A policie mlčí

Server Blesk.cz v pondělí napsal, že policisté mají k dispozici identikit podezřelého a mohlo by jít o cizince. Mluvčí pražské policie Jan Rybanský informace v ten den nepotvrdil.

Po pachateli kriminalisté pátrají od pátečního odpoledne, poté, co svědkyně kolem 15:00 nahlásila, že slyšela střelbu. „Šla jsem na procházku a najednou slyším dvě ostré silné rány,“ popsala pro iDNES.cz v sobotu svědkyně.

„Objasnění této dvojnásobné vraždy je naší prioritou. Na případu pracuje tým několika desítek těch nejzkušenějších kriminalistů, kteří byli posílení i o kolegy z Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování policejního prezidia,“ uvedla policie na síti X v pondělí. Doplnila, že policisté mimo jiné „obsáhle a detailně“ vyhodnocují všechny zajištěné stopy, což je časově náročné.

Přírodní rezervace Klánovický les se nachází na východním okraji Prahy na území městských částí Klánovice, Horní Počernice a Újezd nad Lesy a zaujímá rozlohu přes 285 hektarů. V lese převládají dubové porosty, jsou v něm značené turistické cesty včetně cyklistických okruhů.

Není to poprvé, kdy se v lese vraždilo. V červnu 2014 tam Oldřich Konrád, který si vysloužil přezdívku „Klánovický vrah“, zastřelil amatérského hledače kovů. Myslel si, že jde po jeho skrýši, kde měl ukryté věci z krádeží v rodinných domech. Justice mu za vraždu a další skutky uložila výjimečný trest 25 let.

Vrah z Klánovického lesa se odvolal proti 25 letům ve vězení. Chce doživotí

V Klánovickém lese se také ukrýval David Lubina, když v roce 2005 na Karlově náměstí zastřelil střihače televize Nova Michala Velíška.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Na zaparkované auto se zřítil vzrostlý dub, poškodil i střechu rodinného domu

3. června 2024  12:54

Moravskoslezské hasiče o víkendu zaměstnal pád stromu v ostravských Heřmanicích. Ten spadl na auto...

Řidič dostal za srážku s vlakem a následný požár podmínku. Vinu přiznal

3. června 2024  8:50,  aktualizováno  12:52

Polský řidič kamionu Roman Baksalara, který loni v říjnu narazil na přejezdu v Olomouci do...

Zaplavený jih Německa zasáhnou další lijáky. Řezno vyhlásilo stav katastrofy

3. června 2024  8:01,  aktualizováno  12:46

Jih Německa, který čelí záplavám, zasáhnou další vydatné lijáky, varují meteorologové. Řezno kvůli...

Vnuk kvůli penězům málem zabil babičku, blízcí ji našli za dva dny. Dostal 14 let

3. června 2024  12:46

Za pokus o zištnou vraždu babičky z loňského listopadu Krajský soud v Praze v pondělí potrestal...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...