V Česku je 38 tisíc heren a další tisíce výherních automatů v restauracích a barech. Češi ročně prosázejí asi sto miliard korun. Ilustrační foto

V Česku je 38 tisíc heren a další tisíce výherních automatů v restauracích a barech. Češi ročně prosázejí asi sto miliard korun. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Kdo pustí děti do herny, ať platí, navrhuje ministryně Stehlíková

  • 68
Číšníci a servírky z restaurací a heren, kde stojí výherní automaty, by měli zpozornět. Ministryně pro národnostní menšiny Džamila Stehlíková chce, aby jim hrozila až padesátitisícová pokuta v případě, že na automatech nechají hrát děti a mladistvé.

Zatím pokuty v těchto případech hrozí jen provozovatelům automatů, což podle Stehlíkové nestačí.

"Postihy by se měly vztahovat i na obsluhu automatů, která má sice v popisu práce nepřipustit hazard u osob mladších 18 let, ale ne vždycky dodržování zákona kontroluje," vysvětlila ministryně.

Změnu se snaží prosadit do nového loterijního zákona, jehož věcný záměr předloží vládě ještě letos ministerstvo financí.

Zároveň se zavedením finančních postihů pro číšníky za to, když nechají hrát děti, chce Stehlíková zvýšit i pokuty pro provozovatele heren, a to až na půl milionu korun.

Češi jsou hráči
"Hazard má negativní vliv na celou společnost. Hráčství často způsobuje rozkol v rodinách, zvyšuje rozvodovost, vede k domácímu násilí a bývá i na začátku neřešitelné zadluženosti, neplacení výživného, ztráty zaměstnání, problémů v podnikání a bezdomovectví," vypočítává ministryně, co ji k záměru prosadit změnu vede.

V Česku je 38 tisíc oficiálních heren, další tisíce výherních automatů i videoterminálů jsou v restauracích a barech. Češi ročně prosázejí zhruba sto miliard korun.

Odborníci také chtějí znemožnit takzvaný distanční hazard, tedy hry o peníze přes internet a telefon. "Hazard patří výhradně do prostředí, které je provozovatelem kontrolovatelné," říká ministryně.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video