Karel Schwarzenberg (17. června 2020)

Karel Schwarzenberg (17. června 2020) | foto: Michal RůžičkaMAFRA

TOP 09 už není pro starý. Do voleb nepůjde ani Karel Schwarzenberg

  • 318
Bývalý ministr zahraničí a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, kterému je 82 let, už v příštích volbách nebude kandidovat do Sněmovny, aby obhájil svůj poslanecký mandát. Serveru iDNES.cz to potvrdil mluvčí strany Vladan Vaněk. Stejný úmysl oznámil v neděli i další bývalý předseda TOP 09 a nynější předseda jejího poslaneckého klubu Miroslav Kalousek.

„Já už v příštích volbách nenastoupím, dneska už jsem nejstarší poslanec a opravdu prastarý dědek,“ řekl Schwarzenberg pro server Reflex. 

„Budu to jenom pozorovat a komentovat, ale už nebudu kandidovat,“ dodal a označil to za naprosto finální rozhodnutí. Schwarzenberg je přesvědčen o tom, že nynější předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která nahradila v čele strany Jiřího Pospíšila, je zárukou dobré budoucnosti TOP 09.

„Rozhodnutí Karla Schwarzenberga respektuji, ačkoli mě netěší. Je nutné zopakovat, že nejde o žádnou novinku,“ uvedla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová pro iDNES.cz. 

Schwarzenberg o odchodu z politiky přemýšlel již několikrát, například v roce 2015. Svoje rozhodnutí nekandidovat vyslovil veřejně také vloni.

„V Poslanecké sněmovně bude velmi chybět. Ráda bych však podotkla, že se z veřejného života nestahuje a ani jeho zájem o politiku v posledních letech neupadá,“ popsala Pekarová Adamová. Podotkla, že Schwarzenberg bude nadále působit jako čestný předseda strany. Nadále také zůstane významnou součástí vedení TOP 09. 

„Práce Karla Schwarzenberga si velmi vážím a jako předsedkyně TOP 09 budu dělat vše pro to, aby na ni strana úspěšně navazovala,“ dodala.

„Na každý pád jsem přesvědčen, že do příští Sněmovny zase vstoupíme,“ řekl Schwarzenberg serveru Reflex.

Kalousek v neděli v České televizi uvedl, že chce jednat o vytvoření předvolebního bloku stran, který by ve volbách příští rok uspěl

Dosavadní snahy nepřinesly výsledky podle něho i kvůli osobním ambicím stranických představitelů. Schwarzenberg v rozhovoru pro Reflex označil Kalouska za nejlepšího řečníka ve Sněmovně.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video