Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Schwarzenbergové přišli o majetek kvůli lidské závisti, říká historik

  18:25
Rod Schwarzenbergů aktivně podporoval československý odboj, o svůj majetek ale přišel hlavně kvůli závisti, řekl v rozhovoru pro iDNES.cz historik Jan Županič. Úzké vazby na světové státníky podle něj pomohly také Karlu Schwarzenbergovi ve funkci hradního kancléře.

Historik Jan Županič (6. prosince 2018) | foto:  Michal Růžička, MAFRA

Jaký je odkaz Karla Schwarzenberga? Jak na něj bude podle vás společnost vzpomínat?
O tom mohou mluvit spíše lidé, kteří s ním byli v každodenním styku. Co se týče mého názoru, byl to jeden z největších a možná skutečně největší gentleman české politiky polistopadové éry vedle Václava Havla. Byl to člověk, který politickou scénu mimořádným způsobem kultivoval a který měl také neobyčejné charisma.

V devadesátých letech se stal kancléřem tehdejšího prezidenta Václava Havla. Proč si Havel vybral zrovna jeho?
Schwarzenbergové tradičně podporovali český disent a český exil. A to jak otec Karla Schwarzenberga, který byl významnou politickou osobností českého politického života zejména po roce 1945, tak i on sám.

On se bezprostředně po listopadu 1989 chtěl vrátit do Československa, to mu později bylo umožněno. Začal okamžitě spolupracovat s Václavem Havlem, což byla pro obě strany nesmírně zajímavá spolupráce. Karel Schwarzenberg, na rozdíl od lidí, kteří tu byli činní před rokem 1989, měl vynikající kontakty, které začal zúročovat ve prospěch republiky.

Zemřel Karel Schwarzenberg. Politik z šlechtického rodu, který nenudil

Pojďme k historii rodu Schwarzenbergů jako takového. Jaký byl jejich význam pro Česko?
Je nutné podotknout, že Schwarzenbergové se do českých dějin dostali poměrně pozdě. Nepatří tu mezi nejstarší české rody, dokonce nepřichází ani po Bílé hoře, i když už tehdy v šestnáctém století hrají významnou roli v habsburské monarchii.

Je to původně německá rodina, která má velmi úzké kontakty také ve Švýcarsku. V českých zemích se objevuje v roce 1670, kdy od Habsburků odkoupí panství Třeboň. Tím se etabluje mezi zdejší stavovskou obcí. Třeboň byla první a pro Schwarzenbergy byla velmi důležitá i symbolicky. Od sedmnáctého století až do konce druhé světové války na Třeboni pravidelně trávili Vánoce.

Významnou záležitostí pak bylo vymření rodiny Eggenbergů, kteří od pobělohorské doby vlastnili panství Český Krumlov a přilehlé oblasti směrem dolů k Šumavě. Díky tomu se ze Schwarzenbergů stala jedna z nejbohatších středoevropských rodin vedle Lichtenštejnů a v podstatě nejbohatší rodina v českých zemích vůbec.

V roce 1947 vešel v platnost Lex Schwarzenberg, který zestátnil majetek hlubocké větve rodu. Jak se to na rodu Schwarzenbergů podepsalo?
Je důležité řici, že Lex Schwarzenberg se netýká větve, ke které patřil Karel Schwarzenberg. Karel byl z vedlejší větve, která se oddělila na přelomu osmnáctého a devatenáctého století, kdy je v rodovém řízení nařízeno, že pokud v jedné generaci budou dva dospělí Schwarzenbergové, tak pro tu mladší větev má být zřízen samostatný rodový majetek.

Czernin: Schwarzenberg mi vynadal, když jsem řekl, že se nevrátím. To mě otočilo

Karel tedy pochází z orlické větve, která pak po vymření rodiny Vratislavů z Mitrovic získává ještě panství Čimice a další statky. Orlická větev byla ale mnohem chudší než ta hlubocko-krumlovská. Měli mezi 20 až 30 tisíci hektary, takže skutečně nepatřili mezi tu nejvyšší aristokratickou elitu. Ve srovnání s hlubocko-krumlovskou linií byli pouze chudými příbuznými. Jejich statky se pak nacházely primárně v českém prostoru, což hrálo také velkou roli.

Hlubocko-krumlovská větev byla v devatenáctém a počátkem dvacátého století něco jiného. Sice se k Československé republice hlásili, ale nebyli tak aktivní. Ve třicátých letech ale začali velmi aktivně podporovat Československo, zasílali peníze na stavbu hraničních pevností. Za druhé světové války se snažili nějakým způsobem podporovat odboj.

Majetek jim byl vyvlastněn a po roce 1945 se k němu už nedostali. Nebylo to ale na základě toho, že by kolaborovali s Němci, ale z jednoho prostého důvodu, tedy z klasické lidské závisti. Bylo prohlášeno, že jejich majetek je až nemravně velký a že musí být konfiskován. Ona jim za to byla přislíbena náhrada, měli dostávat určitou rentu.

Český stát se také zavázal, že schwarzenberský majetek nebude nikdy dělen, že tedy zůstane jako správní a organizační celek. To ale nebylo nikdy dodrženo. To znamená, řekněme, že celý ten Lex Schwarzenberg je záležitost nadmíru pochybná.

Karel Schwarzenberg se ale později stal správcem pozůstalosti po Adolfu Schwarzenbergovi z hlubocko-krumlovské větve. Tam spadá například Schwarzenberská hrobka v Domaníně u Třeboně.
Ta situace byla mnohem složitější. Adolf Schwarzenberg byl bezdětný, ale měl mladší sourozence. Ten proces v podstatě probíhal relativně dlouho a nakonec bylo rozhodnuto, že Karel Schwarzenberg bude adoptován příslušníky té starší linie s tím, že se stane reprezentantem celého rodu.

OBRAZEM: Kníže, diplomat, sběratel dýmek. Jak šel čas s Karlem Schwarzenbergem

Jindřich Schwarzenberg, vzdálený strýc Karla Schwarzenberga, měl ještě dceru Elizabeth Pezoldovou, která po roce 1989 a i dříve vedla s Karlem Schwarzenbergem spor o tu majetkovou podstatu. Právě Pezoldovým byla vrácena mimo jiné hrobka v Třeboni. Schwarzenberská hrobka orlické linie je na Orlíku. Ale právě tou adopcí se Karel Schwarzenberg stal příslušníkem té primogenitury a spojil ve svých rukou obě rodiny dohromady. Po starší linii zdědil statky, které se nacházely v Rakousku a v Německu a nebyly původně v orlické větvi.

Dá se tedy předpokládat, že by Karel Schwarzenberg mohl být pohřben v rodinné hrobce na Orlíku?
Dnes není úplně obvyklé, že by šlechtické rody ukládaly své pozůstalé do hrobek, byť jsou tam jejich předkové. Podle mého názoru se ale nedá vyloučit, že by byl pohřben právě ve Schwarzenberské hrobce.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Napětí na Korejském poloostrově stoupá, KLDR odpálila deset raket

30. května 2024

Severní Korea ve čtvrtek odpálila ze svého východního pobřeží deset balistických střel krátkého...

Policie vypátrala třináctiletou dívku z Kroměříže, je v pořádku

29. května 2024  14:28,  aktualizováno  30.5 7:43

Policisté vypátrali třináctiletou dívku z Kroměříže, kterou pohřešovala od neděle její rodina....

„Podlé spiknutí“ v Hongkongu: za podvratnou činnost odsoudili 14 aktivistů

30. května 2024  6:40

Hongkongský soud shledal vinnými 14 prodemokratických aktivistů, kteří byli obžalováni na základě...

Přelom května a června bude bohatý na srážky, hrozí i přívalové deště či bouřky

30. května 2024  6:35

V následujících dnech bude počasí u nás ovlivňovat tlaková níže, která se bude udržovat nad střední...

Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.
Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.

Každá budoucí maminka se snaží zajistit pro své miminko jen to nejlepší. GS Mamavit je komplexní multivitaminový doplněk, který je speciálně...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...

Zemřel herec a režisér Jan Kačer, legenda nové vlny i Činoherního klubu

V pátek dopoledne zemřel herec a režisér Jan Kačer, bylo mu 87 let. Patřil k hvězdám nové vlny českého filmu a byl i...