Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zemanovi kandidáti na ústavní soudce mají zelenou. Dva odmítli školné

  13:00aktualizováno  16:29
Prezident Miloš Zeman uspěje v Senátu se svými kandidáty do Ústavního soudu, který se nepodařilo doplnit jeho předchůdci Václavu Klausovi. Čtveřice Zemanových kandidátů uspěla i v klíčovém ústavně-právním výboru Senátu. Dva z nich se přitom postavili proti školnému na vysokých školách, což od nich chtěl slyšet sociální demokrat Jiří Dienstbier.

Kandidáti prezidenta Miloše Zemana na ústavní soudce dostali podporu v senátních výborech a mají blízko ke zvolení. Podpořit je za týden zřejmě dorazí i Zeman osobně. Bude to již jeho druhá cesta do Senátu. | foto:  Petr Topič, MAFRA

O ústavních soudcích bude Senát hlasovat na své dubnové schůzi a Zeman je chce přijít osobně podpořit. Kancléř Vratislav Mynář řekl, že se hledá prostor v Zemanově programu. Bude to už jeho druhá cesta do Senátu po zvolení v přímé volbě.

Uvítám, když nebude vysoké školství zpoplatněno, řekla Tomková

Milada Tomková, soudkyně Nejvyššího správního soudu

Proti školnému na veřejných vysokých školách se při čtvrtečním "grilování" v Senátu vymezili Milada Tomková a Jaroslav Fenyk, dva ze čtyř kandidátů prezidenta Miloše Zemana na ústavní soudce. "Já osobně bych viděla tu možnost, že nebude vysoké školství zpoplatněno, jako vítanou," řekla Tomková při jednání ústavně-právního výboru Senátu

Na školné se kandidátů ptal senátor Jiří Dienstbier z ČSSD. O možnosti zavedení školného na veřejných vysokých školách dlouhodobě uvažují pravicové politické strany, ale v tomto volebním období ho již zavést nestihnou. Školné na VŠ kategoricky odmítají opoziční levicové strany.

Hlasovalo se tajně, Sládeček prošel jenom těsně

Senátoři v ústavně-právním výboru hlasovali o kandidátech tajně. Podporu dostali všichni čtyři kandidáti, i když Sládeček jen velmi těsně. Přítomno bylo 7 členů výboru. Tomková dostala 7 hlasů, Filip a Fenyk 6 hlasů a Sládeček 4. Rozhodující ale stejně bude až výsledek hlasování celého Senátu.

"Zavedení školného znamená pro studenty sociální problém," řekl Fenyk. Z některých studentů by se podle něj mohli stát i bezdomovci. "Chcete-li mít kvalitní vzdělání, musíte mít kvalitní učitele. Zavedení školného v Rakousku v tomto směru nic nezměnilo," prohlásil Fenyk.

Zdrženlivěji se vyjádřil další z kandidátů na ústavního soudce Jan Filip. "Spíš se k tomu snažím stavět realisticky," řekl senátorům Filip. Poukázal přitom na přesné znění Listiny základních práv a svobod, která ve svém článku 33, odstavci 2 říká: "Občané mají právo na bezplatné vzdělání v základních a středních školách, podle schopností občana a možností společnosti též na vysokých školách."

Čtvrtým Zemanovým kandidátem je expert na správní právo z olomoucké univerzity Vladimír Sládeček. "To je dosti zapeklitá otázka. Rozhodnutí je politického charakteru. Ústavní soud by měl zachovávat sebeomezení v politických otázkách," řekl Sládeček. "Nejsem schopen říci ano nebo ne," odmítl se vyjádřit k tomu, zda by školné na VŠ podpořil či nikoli.

Kandidát na nového ústavního soudce Vladimír Sládeček před jednáním ústavně-právního výboru Senátu, který posuzoval čtyři kandidáty prezidenta Miloše Zemana do Ústavního soudu.

Už ve středu jednomyslně nominaci všech čtyř doporučil senátní výbor pro vzdělání a lidská práva. (více zde) Senát jako celek rozhodne o Zemanových kandidátech příští týden ve čtvrtek. Ve hře je možnost, že je přijde osobně podpořit i prezident. Kancléř Vratislav Mynář potvrdil, že na Hradě hledají časový prostor, aby Zeman mohl dorazit do Senátu

Dienstbier se kandidátů ptal i na poplatky ve zdravotnictví

Senátor Jiří Dienstbier, který po nezdaru v prezidentské volbě přišel i o post místopředsedy sociální demokracie, se rozhodl kandidátů na ústavní soudce ptát i na to, jaký je jejich postoj k poplatkům ve zdravotnictví a rozdělení zdravotní péče na standard a nadstandard.

Vyjádření Tomkové byto takové, jaké se muselo sociálnímu demokratovi líbit. Tomková sice nejprve upozornila, že Ústavní soud již o stížnosti na poplatky ve zdravotnictví rozhodoval a nezrušil je. Pak ale řekla něco podstatnějšího. "Mohou být skupiny obyvatelstva, které mohly být fatálně zasaženy. Ztotožňuji se s některými disentními stanovisky," přihlásila se Tomkové k menšinovému stanovisku části Ústavního soudu k poplatkům. Kritičtí k poplatkům byli i Fenyk a Sládeček. "Registrační poplatky jsou problematická věc," řekl Sládeček.

Naproti tomu další z kandidátů Filip tak vstřícný k postoji ČSSD nebyl. "Mohu si myslet cokoli, je tu závazné rozhodnutí Ústavního soudu. Nemohu nerespektovat, že Ústavní soud nějak rozhodl," řekl Filip.

Senátorka Eliška Wagnerová, která byla zvolena jako nestraník s podporou Strany zelených, se Filipa ptala na možnou snahu o posilování prezidentských pravomocí s odvoláním na jeho mandát z přímé volby. "Nepochybně se může odvolávat na to, že byl zvolen v přímé volbě. Z hlediska pravomocí se nezměnilo nic. Pokud jsme schopni definovat, co tyto kompetence od A do Z znamenají," odvětil senátorce Filip.

Jeho nominaci osobně při jednání výboru podpořil ministr spravedlnosti Pavel Blažek z ODS. "Já bych chtěl poděkovat panu prezidentovi za tuto nominaci," prohlásil ministr.

Fenyk čelil otázce na případ s odpíračem vojenské služby

U bývalého vojenského prokurátora, později například i náměstka nejvyšší státní zástupkyně Jaroslava Fenyka, zabrousili senátoři více do minulosti.

Jaroslav Fenyk

Dostal od Wagnerové otázku na případ, kdy byl ještě za minulého režimu u toho, když byl odsouzen odpírač základní vojenské služby Vladan Kočí, který argumentoval svým svědomím. "Měl jsem smůlu na ten případ. Kolega byl v pracovní neschopnosti. Navrhoval jsem trest na dolní hranici, dostal patnáct měsíců," řekl Fenyk výboru.

Ministr Blažek Fenyka podpořil. "Poslouchal jsem obsah vašich slov a osobně musím říci, že jsem - vidíme se poprvé v životě - pozitivně překvapen," řekl Fenykovi ministr s tím, že na něj jako na předlistopadového vojenského prokurátora nahlížel podezřívavě.

Sám Fenyk se snažil poukázat na jiný případ. Na to, že odešel z Nejvyššího státního zastupitelství kvůli tomu, že nesouhlasil s postupem tehdejšího ministra spravedlnosti Pavla Němce z Unie svobody, který rozhodl, že se do své vlasti může vrátit katarský princ, který byl v Česku obviněn kvůli zneužívání nezletilých dívek.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...