Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zeman prosadil ústavní soudce. Ještě nemá tolik nepřátel, řekla ODS

  8:42aktualizováno  12:41
Jako nůž máslem prošli prezidentovi Miloši Zemanovi všichni čtyři jeho kandidáti na ústavní soudce - Milada Tomková, Jan Filip, Jaroslav Fenyk a Vladimír Sládeček. V tajné volbě je Senát podpořil. Zeman to může považovat za velký úspěch, zejména ve srovnání s Václavem Klausem, kterému Senát jeho kandidáty vracel a musel hledat jiné.

Prezident Miloš Zeman pochválil své kandidáty na ústavní soudce, nikdo se jich na nic neptal a pak si dal cigaretu a kafe. Společnost mu dělal předseda Senátu Milan Štěch. (25. dubna 2013) | foto: Josef Kopecký, iDNES.cz

Za své čtyři kandidáty se Zeman do horní komory parlamentu přišel osobně přimluvit, před tím jednal se šéfy klubů, a i to mohlo sehrát roli. "Ústavní soud je na pokraji kolapsu," řekl. Upozornil, že brzy se uvolní i čtvrté místo v Ústavním soudu, zatím jsou neobsazená tři. "Úkol, který je před námi, je stabilizovat Ústavní soud jako instituci," uvedl prezident ve svém krátkém vystoupení.

"Senát se zachoval velmi vstřícně vědom si toho, že Ústavní soud není naplněn," řekl po vyhlášení výsledků tajné volby šéf senátorů ODS Jaroslav Kubera. To, že Zemanovi kandidáti hladce prošli, přičítá tomu, že je prezidentem krátce a ještě "nemá tolik nepřátel". Jinak to vidí šéf Senátu Milan Štěch z ČSSD. "Prezident měl šťastnou ruku. Přeji si, aby to i při dalších nominacích bylo podobné," řekl po vyhlášení výsledků volby.

Prezident ocenil Fenykovu odvahu v kauze katarský princ

Výsledky tajné volby v Senátu

Hlasovalo celkem 72 senátorů.

Vladimír Sládeček - 61 hlasů
Jan Filip - 60 hlasů
Milada Tomková - 59 hlasů
Jaroslav Fenyk - 52 hlasů

Všichni získali podporu a prezident nyní tři z nich může jmenovat, čtvrtého, až skončí mandát Miloslavu Výbornému na začátku června.

Prezident výslovně ve čtvrtek podpořil zejména Jaroslava Fenyka, který podle něj projevil občanskou odvahu, když se postavil proti vydání katarského prince do vlasti, jak o tom rozhodl exministr spravedlnosti Pavel Němec.

Katarský princ byl přitom v Česku stíhán za sex s nezletilými dívkami. A Fenyk na protest proti Němcovu kroku opustil pozici náměstka tehdejší nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešové.

Fenyk senátorům řekl, že apeloval na Nejvyšší soud, aby Katařana domů nevydával, ale soud podle něj rozhodl formalisticky, přesně tak, jak to kritizuje Ústavní soud. "Dokonce se na ten případ vztahuje amnestie prezidenta republiky, kdybychom to řízení chtěli znovu zahájit," řekl Fenyk v narážce na Klausovu amnestii na rozloučenou s Hradem.

Tomková senátorům řekla, že klíčová pro ústavního soudce je schopnost rozlišit dobro a zlo. "Jedná se o spravedlivý pohled na věc," řekla, jak vnímá, co je dobro. Za klíčovou označila ochranu základních lidských práv. Po zvolení uvedla, že chce přispět k tomu, aby Ústavní soud byl důvěryhodný.

Nikdo ze senátorů se kandidátů při jednání na nic neptal. Co senátory zajímalo, se řešilo jen na jednání dvou výborů. Dva ze Zemanových kandidátů se v ústavně-právním výboru kriticky vymezili vůči školnému, na což se všech čtyř ptal senátor ČSSD Jiří Dienstbier.

Kandidáti na ústavní soudce

JAROSLAV FENYK
Expert na trestní právo, do roku 2005 byl náměstkem nejvyšší státní zástupkyně, rezignoval poté, co ministerstvo spravedlnosti pustilo domů katarského prince Hámida bin Abdal Sáního obviněného v Česku za sex s nezletilými. Před rokem 1989 byl vojenským prokurátorem. Byl v 80. letech v KSČ. Je mu 51 let.

JAN FILIP
Vedoucí katedry ústavního práva a politologie Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Už před rokem 1989 pracoval v legislativním odboru Federálního shromáždění. V letech 1974 až 1989 byl v KSČ. V minulosti radil třem ústavním soudcům - Vojenu Güttlerovi, Vojtěchu Ceplovi a Jiřímu Muchovi. Je mu 62 let.

VLADIMÍR SLÁDEČEK
Vedoucí katedry správního práva Právnické fakulty Univerzity Palackého Olomouci. V lednu 1991 se stal tajemníkem poslanecké a expertní komise pro přípravu nové ústavy ČSFR. Pracoval také jako asistent soudce Ústavního soudu Vladimíra Paula. Je mu 58 let.

MILADA TOMKOVÁ
Soudkyně Nejvyššího správního soudu, předsedkyně senátu sociálně-správního kolegia a předsedkyně kárného senátu. V letech 1987 až 2003 působila na ministerstvu práce a sociálních věcí. Do její působnosti spadala legislativní činnost v oboru sociální politiky, zejména sociálního zabezpečení. Je jí 53 let.

"Já osobně bych viděla tu možnost, že nebude vysoké školství zpoplatněno, jako vítanou," řekla dosavadní soudkyně Nejvyššího správního soudu Tomková.

"Zavedení školného znamená pro studenty sociální problém," uvedl Fenyk. Filip a Sládeček reagovali ohledně školného mnohem zdrženlivěji a neřekli ČSSD to, co chtěla slyšet. Sládeček se ale zase kriticky vyjádřil k poplatkům ve zdravotnictví.

Fenykovi prošlo, že byl u odsouzení odpírače vojenské služby

Fenykovi dříve ODS vyčetla, že byl před rokem 1989 vojenským prokurátorem a byl u toho, když byl odsouzen odpírač vojenské služby Vladan Kočí.

Fenyk se bránil tím, že měl smůlu a ten případ dostal, protože byl jeho kolega v pracovní neschopnosti, a odpírači vojny alespoň navrhoval nejnižší možný trest.

Ministra spravedlnosti Pavla Blažka z ODS přesvědčil. "Poslouchal jsem obsah vašich slov a osobně musím říci, že jsem - vidíme se poprvé v životě - pozitivně překvapen," řekl ministr. Výslovně Blažek podpořil jiného z kandidátů, Jana Filipa.

Občanští demokraté ale kvůli tomu, že Dienstbier zkoumal názory kandidátů na školné na VŠ a na poplatky ve zdravotnictví, vyjádřili obavu o nestrannost a nezávislost Ústavního soudu v budoucím složení (více zde).

Ústavní soud čeká ještě letos další masivní obměna

Obměna soudců bude letos ještě masivnější. V srpnu vyprší mandát předsedovi Ústavního soudu Pavlu Rychetskému, místopředsedovi Pavlu Holländerovi a také Vojenu Güttlerovi a Dagmar Lastovecké. A do konce roku ještě Janu Musilovi a Jiřímu Nykodýmovi.

Jasné už teď je, že Zeman bude chtít, aby pokračoval Rychetský, s nímž také konzultoval, kdo by byli dobří kandidáti na nové ústavní soudce. Prezident senátorům řekl, že s dalšími kandidáty přijde už v červnu.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  9:45

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

V Rusku se zřítil strategický bombardér. Ukrajina se hlásí k jeho sestřelení

19. dubna 2024  7:27,  aktualizováno  9:42

Ve Stavropolském kraji na jihozápadě Ruska se zřítil ruský strategický bombardér Tu-22M3, který se...

Je to největší ohrožení Evropy, kritizuje opět Babiš ve Sněmovně migrační pakt

19. dubna 2024  5:40,  aktualizováno  9:40

Přímý přenos Tři a půl hodiny mimořádné schůze o migračním paktu Evropské schůze předsedovi opozičního hnutí ANO...

Opilá řidička nabourala v noci do domu, část zdi museli hasiči strhnout

19. dubna 2024  9:39

Opilá řidička narazila ve čtvrtek v noci do domu v Chlumanech na Prachaticku. Byla opilá a nemá...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...