David Rath se má podle Julínka za své výroky omluvit.

David Rath se má podle Julínka za své výroky omluvit. | foto: MF DNES

Julínek chce od Ratha omluvu a 650 tisíc

  • 678
Senátor Tomáš Julínek požaduje od ministra zdravotnictví omluvu a finanční náhradu. Důvodem mají být údajně lživé Ráthovy výroky na adresu stínového ministra zdravotnictví.

Ve středu proběhne v budově Senátu mimořádná tisková konference stínového ministra zdravotnictví Tomáše Julínka. Senátor na ní zveřejní svůj požadavek na omluvu a finanční náhradu od ministra zdravotnictví Davida Ratha.

"Při pokusu dosáhnout argumentace o hodnocení práce ředitelky VZP paní Ing. Jiřiny Musílkové ministr Rath opakovaně lživě obvinil senátora Julínka z finančního propojení s VZP," píše se v prohlášení Senátního klubu ODS.

"Těmito nepravdivými a smyšlenými výroky zasáhl ministr Rath výrazně do sféry ochrany osobnosti senátora Tomáše Julínka," stojí v dopise.

Předseda ODS Mirek Topolánek už v pátek naznačil, že se Julínek s Hroboněm budou vůči Rathovým výrokům nepochybně bránit u soudu.

Julínek považuje útoky na svou osobu za natolik intenzivní, že je za ně třeba požadovat nejen omluvu, ale i 650 tisíc.

Julínek oznámil, že pokud se mu Rath neomluví do 25. listopadu, podá na něj žalobu.

Rath v pátek naznačil, že zdravotnická koncepce ODS Modrá šance mohla být financována i ze zdrojů VZP. - více zde

Rath už dříve uvedl, že někteří členové ODS jsou obchodně napojeni na VZP.

Konkrétně jmenoval například europoslance Milana Cabrnocha, Miroslava Ouzkého, či pražského primátora Pavla Béma. "Někteří z nich měli přímo obchodní vztahy s VZP," řekl ministr novinářům. Důkazy ale nepředložil. - více zde


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video