Předseda KSČM Vojtěch Filip na tiskové konferenci po jednání s premiérem v...

Předseda KSČM Vojtěch Filip na tiskové konferenci po jednání s premiérem v demisi Andrejem Babišem. (15. března 2018). | foto: Petr Topič, MAFRA

Vedení komunistů doporučilo tolerovat vládu ANO, s hnutím chce dál jednat

  • 92
Většina výkonného výboru KSČM v pátek doporučila pokračovat v jednání s hnutím ANO. Komunisté chtějí podpořit vznik nové vlády šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, ať už bude složena pouze ze zástupců ANO, nebo i s účastí ČSSD, a pak ji tolerovat.

„Je to významný posun, protože i když diskuse byla bouřlivá, tak nakonec většina je pro to, abychom jednali dál a realizovali případnou podporu vzniku a potom toleranci příští vlády, ať už bude z hnutí ANO, nebo menšinová vláda hnutí ANO a ČSSD,“ uvedl Filip.

Komunisté se společně s vyjednavači ANO naposledy sešli tento čtvrtek. Vyjednavači zatím nenašli shodu na formulacích programového prohlášení vlády týkajících se přípravy zákona o obecném referendu a také požadavku KSČM na omezení vojenských zahraničních misí pouze na ty, které schválí OSN.

Budeme nyní jednat exkluzivně s ČSSD, řekl Babiš. Počítá s podporou KSČM

Předseda KSČM Vojtěch Filip novinářům řekl, že komunisté trvají dál na tom, aby veřejnost měla možnost vyjadřovat se v referendech k zahraničněpolitickým otázkám. Omezení misí považuje za jednu z nejtěžších kapitol jednání s hnutím ANO.

Komunisté hodlají případnou druhou vládu šéfa ANO Andreje Babiše tolerovat, ať už v ní budou pouze zástupci ANO, nebo půjde o menšinový kabinet ČSSD a ANO. Sociální demokraté o programu s ANO jednají. Filip očekává, že v blízké době zasednou nad programem strany ve třech.

Přijetí zákona o referendu je podle Filipa pro komunisty zásadní věcí, očekává, že se ke stranám prosazujícím všelidová hlasování přidají i Piráti. Dosud o parametrech zákona jednali ANO, SPD a komunisté, sociální demokraté předložili už dříve svůj návrh. „Budeme jednat i s těmi dalšími dvěma stranami (SPD a Piráti) tak, abychom došli ke konsenzu, aby to prošlo nejen Sněmovnou, ale i třemi pětinami Senátu,“ uvedl Filip. Za zásadní považuje, aby v referendech mohli lidé rozhodovat i o zahraniční politice, což ANO odmítá.

Také podle návrhu zákona o referendu z pera sociální demokracie by lidé nemohli hlasovat například o vystoupení z Evropské unie nebo ze Severoatlantické aliance. Místopředseda ČSSD Jiří Zimola ale ve čtvrtek v Právu možnost všelidového hlasování o setrvání ČR v EU připustil.

„To je zásadní věc, to přece není otázka, že bude hned referendum o vystoupení z EU. Může být například referendum o tom, jaké parametry má vláda uplatňovat vůči změně lisabonské smlouvy,“ uvedl Filip. Možnost takového hlasování by podle něj dala českým vyjednavačům na evropském poli silný mandát.

Pokud jde o zahraniční mise, Filip zopakoval, že KSČM jasně preferuje, že jediným, kdo je oprávněn rozhodnout o vyslání vojáků do míst konfliktů, je Rada bezpečnosti OSN. „A tam KSČM je připravena i pozitivně hlasovat o vyslání takové mise, pokud to není v rozporu se zájmy ČR,“ uvedl. V případě, že vojenské akce nezískají mandát OSN, neměla by podle Filipa do nich Česká republika jít. „Je to předmětem jednání, je to jedna z nejtěžších kapitol, kterou vyjednáváme,“ uvedl Filip s tím, že stejně jako v případě zákona o referendu neprozradí, jak by měla příslušná formulace programového prohlášení znít.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video