Předseda KSČM Vojtěch Filip a premiér a předseda ANO Andrej Babiš spolu hovoří...

Předseda KSČM Vojtěch Filip a premiér a předseda ANO Andrej Babiš spolu hovoří na schůzi Poslanecké sněmovny k novým pravidlům takzvaného kurzarbeitu 7. října 2020 v Praze. | foto: ČTK

Babiš dal KSČM návrh na novou státní banku, odložila konec tolerance vlády

  • 387
Dohoda o toleranci komunistů k vládě Andreje Babiše zatím dál trvá, i když širší vedení KSČM jasnou většinou odhlasovalo, že má skončit. Babiš předal ve středu špičkám KSČM návrh na vznik komerční banky v rukou státu, jak po něm komunisté chtěli. Dohodovací řízení o toleranci vlády pak KSČM na týden přerušila.

„S našimi experty prostuduji návrh na založení banky komerčního typu v rukou státu,“ řekl předseda komunistů Vojtěch Filip.

Zástupci hnutí ANO a KSČM si ve středu domluvili schůzku na Úřadu vlády kvůli tomu, že členové širšího vedení komunistů hlasovali pro to, že strana má ukončit dohodu o toleranci, která menšinové vládě Andreje Babiše zajišťovala od roku 2018 většinu v Poslanecké sněmovně.

Jasná většina členů ÚV KSČM hlasovala kladně o větě: „Souhlasím s ukončením dohody o toleranci vládě.“

Výsledkem jednání Babiše s komunisty je ale to, že jejich tolerance menšinové vládě ANO a ČSSD zatím dál trvá. Oficiálně proto, že si komunisté chtějí Babišův návrh prostudovat.

Vliv může mít i konec ministra Blatného

Předcházelo tomu ovšem také odvolání ministra zdravotnictví Jana Blatného, který k nelibosti komunistů trval na tom, že nedá výjimku k očkování pro ruské ani čínské vakcíny, které neschválila Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA).

K ochlazení vztahů vládního hnutí ANO a komunistů, kteří a tolerují vládu vedenou Andrejem Babišem před tím vedlo především to, že vlády vrátila do rozpočtu armády pět miliard korun. Komunisté přitom podmínili schválení rozpočtu na letošní rok právě odebráním miliard armádě.

KSČM také ANO vyčítala, že zatím nedošlo ke sloučení Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra a Vojenské zdravotní pojišťovny, což byl jeden z požadavků komunistů.  Ministr obrany Lubomír Metnar byl požádán, aby odbrzdil jednání o sloučení pojišťoven ze strany Vojenské zdravotní pojišťovny.

Konec tolerance by pád vlády neznamenal

Ale ani kdyby komunisté definitivně práskli dveřmi, vládu by to neohrozilo, i kdyby se KSČM začala chovat jako ryze opoziční strana. Vyslovení nedůvěry vládě by sice matematicky bylo možné, ale pravicové strany s touto možností nyní nepočítají, protože by tím daly veškerou moc do rukou prezidentovi Miloši Zemanovi.

„Vládu přátel Miloše Zemana zde máme již teď (čest pár výjimkám). Nechceme tu ale místo ní mít vládu nejlepších přátel Miloše Zemana. To už by rovnou mohla zasedat v Moskvě,“ napsala na Twitteru šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Než dělat kosmetické změny ve vládě pár měsíců před volbami na přání prezidenta, nebo zde mít úřednickou vládu bez důvěry, pak považuji za férovější, rozpustit sněmovnu a do prázdnin realizovat předčasné volby,“ domnívá se předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video