Zemřel předseda Senátu Jaroslav Kubera, bylo mu 72 let

  • 966
V nedožitých 73 letech zemřel předseda Senátu a člen ODS Jaroslav Kubera. V letech 1994–2018 stál coby starosta a později primátor v čele Teplic. Náhlé nevolnosti podlehl v pondělí po převozu do ústecké Masarykovy nemocnice.

„Bohužel tuto smutnou zprávu musíme potvrdit,“ uvedla v pondělí mluvčí Senátu Sue Nguyen. Začalo se hovořit o tom, zda Kuberu nečeká pohřeb se stáními poctami, jakého se loni dostalo zpěvákovi Karlu Gottovi. Zda o to stojí, má rozhodnout Kuberova rodina.

Kubera zemřel v nemocnici, kam byl převezen poté, co zkolaboval ve své pracovně v Teplicích. 

Původní zpráva mluvčího záchranářů hovořila o příjmu do ústeckého kardiocentra, Prokop Voleník ji později dementoval.

Politici napříč politickými stranami a hnutími se ohledně Kubery vzácně shodují v pochvalných komentářích. Zesnulý senátor zaujal nejen úspěšnou politickou kariérou, ale i mnoha leckdy kontroverzními výroky.

Kubera byl dlouholetým členem ODS, do Senátu byl poprvé zvolen v roce 2000. Od té doby mandát vždy obhájil. V Senátu byl mimo jiné předsedou mandátového a imunitního výboru a předsedou senátorského klubu ODS. Po volbách 2016 byl zvolen místopředsedou Senátu. Od roku 2018 horní komoře předsedal.

Kubera vystudoval gymnázium, poté nastoupil na matematiku na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Brně a na zahraniční obchod na Vysoké škole ekonomické v Praze. Ani jedno však nedokončil. V letech 1967 až 1969 pracoval v oddělení dovozu Sklo Unionu Teplice a poté až do roku 1990 v obchodním oddělení Elektrosvitu Teplice.

Úmrtí Jaroslava Kubery

V letech 1990 až 1994 byl tajemníkem Městského úřadu Teplice. V roce 1994 byl poprvé zvolen teplickým starostou, ve funkci (od roku 2002 primátorské) byl do roku 2018, do čela města byl tedy zvolen již šestkrát.

Uspěl i v předloňských komunálních volbách, ODS dovedl ve městě znovu k vítězství. Byl také členem zastupitelstva Ústeckého kraje.

Členem ODS byl od roku 1992, na přelomu let 1967 a 1968 byl členem KSČ. Byl ženatý, měl dvě dospělé dcery.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video