Příznivcům Peterkové hrozí obvinění z výtržnictví a dalšího trestného činu

  • 19
Kriminalisté prověřují úterní incident na pražském městském soudu s podezřením, že se někteří lidé mohli dopustit trestného činu výtržnictví. Podporovatelé bývalé novinářky Jany Peterkové souzené kvůli šíření poplašné zprávy v úterý vylomili dveře do jednací síně, ve které měla odvolací jednání.

Zasahovat musela justiční stráž i policie. Policisté dva muže zadrželi, podle nich spáchali přestupek neuposlechnutí výzvy úřední osoby. Kriminalisté se případem dále zabývají. Ve čtvrtek na Twitteru uvedli, že se prověřování může rozšířit o další trestný čin.

„Případem se zabývají kriminalisté pro podezření ze spáchání trestného činu výtržnictví. Do budoucna nevylučují ani možnost případného rozšíření prověřování o další trestný čin,“ uvedla policie.

V úterý na jednání soudu, který následně uložil Peterkové za šíření poplašné zprávy v době koronavirové pandemie dvouletý podmíněný trest s tříletou zkušební dobou, přišlo několik desítek jejích příznivců. Ve snaze dostat se do jednací síně napadli lidé justiční stráž a vylomili dveře.

Peterková dostala za poplašné zprávy dvouletou podmínku, stráž musela krotit dav

Na chodbě dav skandoval hesla o gestapu a fašistickém státě. Přivolaná policie na místě zadržela dva muže, jednoho ze soudu odvezla za asistence záchranářů k ošetření do nemocnice.

Ministr spravedlnosti Petr Blažek z ODS vyhodnotil zásah policie a justiční stráže jako profesionální. Situace podle něj není taková, že by byly potřeba změny zákonů. Do budoucna je třeba pro předcházení incidentům zlepšit určitou informovanost a více komunikovat například s řediteli bezpečnosti na jednotlivých soudech i v dalších zařízeních, míní.

Česká advokátní komora (ČAK) také předložila své kontrolní radě podnět k prověření účasti advokáta Norberta Naxery. Právník, který nyní zastupuje Peterkovou, ve středu napsal, že advokátní předpisy neporušil.

Příznivci Peterkové napadli kameramana iDNES.tv. To jsem ještě nezažil, říká

Odvolací senát v úterý po incidentu v jednací síni rozhodl o trestu pro Peterkovou bez přítomnosti veřejnosti. Peterková na následné tiskové konferenci uvedla, že ji po přerušení soudního jednání nikdo neinformoval o tom, že jednání pokračovalo.

Doplnila, že si najala Naxeru, aby proti rozsudku podal dovolání k Nejvyššímu soudu. Na svého dosavadního advokáta Davida Lejčka si chce u ČAK stěžovat kvůli tomu, že ji neinformoval o pokračování řízení a dále jednal bez jejího mandátu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video